ساخت و ساز نانوکاتالیست برای صرفه جویی ۴۵ میلیون یورویی در گوگردزدایی

صرفه جویی ۴۵ میلیون یورویی با تولید نانوکاتالیست گوگردزدایی


کاتالیست‌ها نقش بسیار مهمی در فرآیندهای شیمیایی و سنتزی دارند. به دلیل پیچیدگی فناوری و هزینه‌های بالا برای ساخت کاتالیست‌ها، بازرگانی بین‌الملل این محصول با چالش‌های فراوانی مواجه است. یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین فرآیندهای پالایشگاه‌ها، فرآیند RCD است که در راستای بهبود ترکیب محصولات پالایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاتالیست‌های نانو RCD به منظور حذف سموم مختلف از خوراک این واحد مورد استفاده قرار می‌گیرند. استفاده مداوم از کاتالیست‌ها بسیار مهم است تا کاتالیست واحد پایین‌دست خود فعال بماند. کاتالیست‌های نانو باعث بهبود کیفیت فرآیند تصفیه هیدروژنی ته‌ماند برج تقطیر خلاء و اتمسفر می‌شود. کاتالیست‌های مورد نیاز در واحد RCD بومی‌سازی شده‌اند و توسط شرکت دانش‌بنیان اکسیر نوین فرآیند آسیا ساخت و ساز و بهره‌برداری می‌شوند. این کاتالیست‌ها عملکرد بهتری نسبت به کاتالیست‌های خارجی دارند و از استحکام مکانیکی بالاتری برخوردارند. استفاده از این تولیدات موجب کاهش وابستگی به بازرگانی بین‌الملل و افزایش اشتغال در داخل کشور می‌شود. در آینده، این شرکت همچنین به ورود به بازارهای جهانی نیز می‌پردازد.

به گزارش دیجیاتور به نقل از معاونت علمی، فناوری و دانش مالی دانش‌بنیان ریاست جمهوری، کاتالیست‌ها نقشی کلیدی و اجتناب‌ناپذیر در فرآیندهای شیمیایی و سنتزی ایفا می‌کنند و به دلیل پیچیده بودن فناوری و هزینه‌های ساخت بالا، بازرگانی بین‌الملل این محصول عمدتاً با چالش‌های فراوانی مواجه است.

یکی از مهم‌ترین فرآیندهای پالایشگاه ها در راستای ارتقا و بهبود ترکیب محصولات پالایشی فرآیندهای تصفیه هیدروژنی برش های سنگین در محدوده مازوت (منابع هیدروکربن کوره) است که از آن تحت عنوان فرآیند RCD یاد می‌شود.

محمد امیدی، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان اکسیر نوین فرآیند آسیا با بیان این توضیح به اهمیت بالای فرآیند RCD و نقش حیاتی کاتالیست‌ها در این بخش از تولیدی پتروشیمی پرداخت و توضیح داد: کاتالیست نانو ساختار RCD به مجموعه‌ای از کاتالیست‌های این واحد اطلاق می‌شود که با هدف حذف سموم از قبیل سولفور، نیتروژن، فلزات و CCR از خوراک واحد مورد استفاده قرار می‌گیرد. وجود این سموم موجب غیر فعال شدن کاتالیست واحد پایین دست خود یعنی RFCC می شود؛ بنابراین استفاده مداوم از کاتالیست‌ها برای سم‌زدایی و ادامه فعالیت دیگر بخش‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

این فعال فناور ادامه داد: کارایی کاتالیست از لحاظ حذف حداکثری ناخالصی های موجود در خوراک از قبیل سولفور، نیتروژن، فلزات و (CCR) مطابق با استانداردهای بین المللی است.

وی با اشاره به بومی‌سازی تمامی کاتالیست‌های مورد نیاز در واحد RCD عنوان کرد: کاتالیست های این واحد ۱۱ نوع هستند که تماماً در کشور بومی سازی شده است.

این فعال فناور با اشاره به استفاده از فناوری نانو در فرآوری و تجاری سازی این کاتالیست‌ها افزود: استفاده از کاتالیست‌های نانوساختار موجب شده که فرآیند تصفیه تصفیه هیدروژنی ته‌ماند برج تقطیر خلاء و اتمسفر با کیفیت بهتری صورت بگیرد.

امیدی با اشاره به استفاده از تولیدات کاتالیستی این شرکت دانش‌بنیان در واحدهای پتروشیمی کشور گفت: از این کاتالیست در پالایشگاه امام خمینی شازند اراک و پالایشگاه اصفهان در واحد Residue Hydrotreating Unit(RHU) استفاده می‌شود.

مدیرعامل شرکت اکسیر نوین فرآیند آسیا با اشاره به ایجاد اشتغال یک هزار نفری به صورت مستقیم و غیر مستقیم، به نقش این تولیدات در کاهش بازرگانی بین‌الملل و صرفه‌جویی ارزی اشاره کرد و افزود: بازرگانی بین‌الملل این کاتالیست سالانه بیش از ۳۰۰۰ مترمکعب تنها برای پالایشگاه منابع هیدروکربن امام خمینی (ره) شازند است که با ورود واحد RHU اصفهان این مقدار به بیش از ۶۰۰۰ متر مکعب در سال خواهد رسید.

این فعال حوزه فناوری افزود: فروش این محصول در داخل بیش از ۴۵ میلیون یورو در سال است و با افزایش ظرفیت تامین نیاز داخلی، این میزان نیز افزایش خواهد یافت.

امیدی با بیان اینکه این کاتالیست برای نخستین بار توسط این شرکت ساخت و ساز و بهره برداری شده، ادامه داد: با توجه به حجم قابل توجه نیاز داخل کشور، شرکت اکسیر نوین فرآیند آسیا تمرکز خود را جهت برطرف کردن نیاز داخلی قرار داده و با توجه به طرح افزایش ظرفیت ساخت و ساز فروش خارجی در پی ورود به بازارهای جهانی است.

وی درباره مزایای رقابتی این محصول دانش‌بنیان گفت: کاتالیست این شرکت با توجه به طراحی صورت گرفته عملکرد به مراتب بهتری نسبت به کاتالیست‌های آمریکائی که قبلا مورد استفاده قرار می‌گرفت دارد. با توجه به محدودیت‌های بین‌المللی و شرایطی از این دست، تامین کاتالیست از شرکت‌های چینی که عملکرد بسیار ضعیفی هم دارند با موانعی روبرو بود.

وی افزود: کاتالیست ساخت و ساز شرکت اکسیر نوین فرآیند آسیا از استحکام مکانیکی بالاتری نسبت به کاتالیست های مشابه خارجی برخوردار است که منجر به جلوگیری از افت فشار بستر و افزایش عمر کاتالیست خواهد شد.


کاتالیست‌ها نقش کلیدی و اجتناب‌ناپذیر در فرآیندهای شیمیایی و سنتزی ایفا می‌کنند و بازرگانی بین‌الملل این محصول با چالش‌های فراوانی مواجه است. فرآیند RCD یکی از مهم‌ترین فرآیندهای پالایشگاه‌ها است. کاتالیست نانو ساختار RCD برای حذف سموم مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده مداوم از کاتالیست‌ها برای سم‌زدایی و ادامه فعالیت بخش‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. کارایی کاتالیست از لحاظ حذف حداکثری ناخالصی‌های موجود در خوراک برابر با استانداردهای بین المللی است. تمامی کاتالیست‌های واحد RCD در کشور بومی‌سازی شده اند. استفاده از کاتالیست‌های نانوساختار موجب شده که فرآیند تصفیه هیدروژنی با کیفیت بهتری صورت بگیرد. از کاتالیست‌های ساخت و ساز شرکت اکسیر نوین فرآیند آسیا در پالایشگاه امام خمینی شازند اراک و پالایشگاه اصفهان استفاده می‌شود. ساخت و ساز این کاتالیست‌ها منجر به کاهش بازرگانی بین‌الملل و اشتغال زایی می‌شود. با توجه به طرح افزایش ظرفیت ساخت و ساز، فروش خارجی به بازارهای جهانی نیز در دستور کار است. کاتالیست این شرکت با عملکرد بهتری نسبت به کاتالیست‌های آمریکائی عمل می‌کند. آنها از استحکام مکانیکی بالاتری برخوردار هستند و افت فشار بستر را جلوگیری می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *