مشکلات هیپوترمی: علت، علائم و روش‌های پیشگیری و درمان

اگر شما قصد مسافرت به کوه را دارید، باید حواستان به آسیب ها و بیماری هایی که ممکن است شما را در این مسافرت درگیر خود کند، باشید. به طور مثال می دانید هیپوترمی چیست؟ و چه تاثیری روی بدن شما می گذارد؟ هیپوترمی نوعی بیماری است که دمای بدن فرد مبتلا به آن تا زیر ۳۵ درجه سانتی گراد می رسد؛ این کاهش دما گاهی اوقات حتی منجر به مرگ فرد خواهد شد، از این رو مبتلایان به هیپوترمی باید این بیماری را جدی بگیرند. این بیماری حتی می تواند تا جایی پیش برود که تفکرتان را مختل کند تا حدی که حتی توانایی درخواست کمک علوم درمانی نیز نداشته باشید. هیپوترمی ناشی از اجسام یا مواد معدنی سمی یا همچنین از بیماری‌های قلبی، تنفسی، انیمیا یا ضعف عمومی فرد است که از مهمترین علائم آن می‌توان به کاهش حداقل دمای بدن (تا زیر 35 درجه سانتی گراد)، کاهش کارایی مغز و عدم توانایی در انجام کارهای روزمره اشاره کرد. افراد مسن، نوزادان و کودکان گروه‌هایی هستند که بیشتر در معرض خطر بروز هیپوترمی هستند. این امر نشان‌دهنده ضعف سیستم ایمنی بدن آنها برای انطباق با تغییرات دمایی می‌باشد.

همان اندازه که بودن در دل طبیعت و تفریح در آن جذاب است، اما برای این گردش شما باید لوازم ضروری را با خود به همراه داشته باشید تا در این محیط دچار آسیب نشوید. مثلا برای گردش در فضای کوه، خرید تجهیزات کوهنوردی از اهمیت بالایی برخوردار است.

اگر قصد مسافرت به کوه را دارید، باید حواستان به آسیب ها و بیماری هایی که ممکن است شما را در این مسافرت درگیر خود کند، باشید. به طور مثال می دانید هیپوترمی چیست؟ و چه تاثیری روی بدن شما می گذارد؟ در واقع هیپوترمی کاهش دمای بدن در شرایطی خاص است.

هیپوترمی چیست و چرا اتفاق می افتد؟

هیپوترمی نوعی بیماری است که دمای بدن فرد مبتلا به آن تا زیر ۳۵ درجه سانتی گراد می رسد؛ این کاهش دما گاهی اوقات حتی منجر به مرگ فرد خواهد شد، از این رو مبتلایان به هیپوترمی باید این بیماری را جدی بگیرند. این بیماری حتی می تواند تا جایی پیش برود که تفکرتان را مختل کند تا حدی که حتی توانایی درخواست کمک علوم درمانی نیز نداشته باشید.

این بیماری در انگلیسی به نام “Hypothermia” شناخته می شود و به دلایل مختلف مثل سرمازدگی رخ می دهد. در واقع زمانی که بدن در معرض سرمای شدید قرار بگیرد، خیلی زود مقاومت خود را از دست می دهد و گرمای آن از بین می رود. همچنین اگر برای مدتی طولانی در منابع آبی سرد بمانید نیز چنین اتفاقی می افتد و زمینه ایجاد Hypothermia در بدنتان به وجود خواهد آمد.

شما باید برای جلوگیری از این بیماری بسیار مراقب باشید و وارد محیط هایی با دمای شدیدا پایین به صورت یکباره نشوید؛ مثلاً اگر یکی از اتاق هایتان به دلیل استفاده از دستگاه های تهویه و سرمایشی دمای بسیار پایینی دارد، ناگهانی وارد آن نشده و از قبل لباس گرم بپوشید؛ این موضوع در طبیعت هم صادق است و به طور مثال نباید طبیعت گردها در زمان گردششان، به یک باره وارد چشمه های منابع آبی سرد شوند!

نشانه های بیماری هیپوترمی چیست؟

این بیماری خود را با علائم و نشانه های مختلفی بروز می دهد که در ادامه برخی از مهمترین آنها را لیست می کنیم:

  • تنفس کم
  • لرزش زیاد
  • مشکل در تکلم و کاهش سرعت حرف زدن
  • ایجاد اختلال در اندام های حرکتی
  • حفظ نشدن تعادل در حین راه رفتن
  • سردرگمی و گیجی

زنگ خطرهای هیپوترمی

چه افرادی بیشتر در معرض هیپوترمی قرار می گیرند؟ در واقع زنگ هشدارها و علائم بروز این بیماری چه هستند؟ در ادامه آنها را لیست می کنیم و درباره هر یک توضیح می دهیم:

سن و سال

نحوه تنظیم دمای بدن افراد در سن و سال های مختلف با یکدیگر متفاوت است؛ مثلاً بدن یک فرد جوان خیلی زود توانایی تنظیم دما را نسبت به افراد سالخورده یا نوزادان دارد. از این رو کهنسالان و نوزادان بیشتر در معرض هیپوترمی قرار می گیرند. برای اینکه جلوی بروز این بیماری را در بدن این اشخاص بگیرید، باید لباس گرم برایشان تهیه کنید و با استفاده از تجهیزات گرمایشی خانه را را گرم نگه دارید.

افراد دارای بیماری روانی

افرادی که دچار بیماری های روانی مثل زوال عقلی هستند، اغلب توانایی تصمیم گیری برای پوشیدن لباس مناسب در هوای سرد را ندارند، از این رو خیلی زود دچار بیماری هایی مثل سرمازدگی می شوند.

از آنجا که ذهن این افراد قادر به درک و تشخیص هوای سرد نیست، آنها تا مدت طولانی در محیطی با دمای پایین می مانند و این اتفاق گاهی ممکن است موجب مرگ این افراد شود. بیماران مبتلا به اختلال ۲ قطبی و اسکیزوفرنی نیز در معرض هیپوترمی هستند.

بیماران جسمی

برخی از بیماری های خاص جسمی نیز بدن فرد را مستعد بیماری هیپوترمی می کند که در ادامه لیستی از آنها را بیان می کنیم:

  • کم کاری تیروئید
  • پارکینسون
  • التهاب مفاصل یا آرتریت
  • دیابت
  • کم منابع آبی شدن بدن
  • سوء تغذیه
  • سکته مغزی
  • سوختگی
  • صدمات نخاعی

مصرف مداوم مشروبات الکلی یا مواد مخدر

در صورت استفاده از مواد مخدر یا مشروبات الکلی، فرد مصرف کننده در اغلب اوقات توانایی تشخیص دمای هوا را از دست می دهد؛ به همین دلیل شاید تا مدتی طولانی در محیطی با دمای بسیار پایین باقی بماند. الکل نسبت به مواد مخدر تاثیرات نامطلوب بیشتری دارد، چون با گشاد کردن رگ های خون، باعث از بین رفتن سریعتر گرمای بدن می شود.

داروها

خوردن بعضی داروها توانایی بدن برای تنظیم دما را کاهش می دهد که از جمله آنها می توان به داروهای آرام بخش، ضدافسردگی و … اشاره کرد. پیشنهاد می دهیم که حتما در مورد بیماری هیپوترمی و میزان تاثیر داروهایتان بر آن با پزشک مشورت کنید تا در صورت نیاز اقدامات لازم برای جلوگیری از این بیماری را انجام دهید.

دمای محیط زندگی

برخی از مناطق کشورمان دارای دمای بسیار پایینی می باشد. در این مناطق احتمال ابتلاء به بیماری هایی مثل هیپوترمی افزایش پیدا می کند، بنابراین باید حتما در این مکان ها از تجهیزات گرمایشی مناسب، لباس های گرم و … استفاده کنید.

راه های درمان هیپوترمی

اگر فرد دچار این بیماری شده باشد، باید به جای استفاده از درمان های خانگی فوراً با اورژانس تماس بگیرید، چون این بیماری جزء مشکلات فوریتی علوم درمانی به شمار می آید و یک تیم متخصص از پزشکان خبره باید اقدام به درمان بیمار کنند تا سلامت فرد کمتر به خطر بی افتد.

اگر شخصی درگیر بیماری هیپوترمی شده است، بعد از تماس با اورژانس فوراً کارهایی را که در ادامه می گوییم، انجام دهید:

جا به جایی فرد با احتیاط زیاد

فرد را با احتیاط جا به جا کنید، چون حرکت های شدید می تواند موجب ایست قلبی وی شود.

درآوردن لباس های خیس

لباس های خیس بیمار را درآورید و در صورت مقدور نبودن اینکار، اقدام به پاره کردن لباس های فرد مصدوم نمایید.

بعد از بیرون آوردن لباس ها یک پتوی گرم روی بدن فرد بیندازید و در صورت نبودن پتو از گرمای بدن خود برای گرم کردن بدن بیمار استفاده کنید.

نوشیدنی و سوپ گرم

نوشیدنی و سوپ گرم تاثیر فوق العاده ای در بهبود دمای بدن بیمار دارد، بنابراین به او در صورت هوشیار بودن خوراکی گرم دهید.

کمپرس گرم

از کمپرس، حوله یا دستمال گرم روی کشاله ران، گردن و قفسه سینه بیمار استفاده کنید. به یاد داشته باشید که به هیچ عنوان آنها را بر روی بازوها و پاها نگذارید، چون این کار می تواند برای بیمار مرگبار باشد.

درمان های علوم درمانی

برخی درمان های علوم درمانی مثل تزریق سرم های نمکی یا استفاده از ماسک ها و لوله های بینی به منظور گرم کردن مجاری تنفسی وجود دارد که حتما باید توسط فرد متخصص انجام شوند.

راه های درمان هیپوترمی

هیپوترمی، بیماری مهم که باید جدی بگیرید

با علم بر اینکه هیپوترمی چیست، حتما متوجه شده اید که این بیماری خطرات و زیان های زیادی به همراه دارد، از این رو حتما باید آن را جدی گرفته و در صورت بروز علائم آن خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید.

با توجه به اینکه هیپوترمی نوعی سرمازدگی شدید است که در آن بدن بیمار تحت دمای بسیار پایین قرار می گیرد، در اولین اقدام برای کنترل آن باید بدن فرد را گرم و در ادامه به پزشک مراجعه نمایید.

در صورت عدم مراجعه به پزشک یا انجام اقدامات مناسب، خطرات زیادی مثل آسیب دیدگی رگ های خونی و اعصاب، قانقاریا یا پای خندقی بدنتان را تهدید می کند. پس علائم این بیماری را جدی بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *