راهنمای تغذیه مناسب برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر در ماه رمضان

سندرم روده تحریک‌پذیر یک مشکل شایع است که به علائم مزاج ناهنجار، گرفتگی معده، و نفخ معده همراه است. برای افرادی که در ایام ماه رمضان روزه می‌گیرند، این علائم می‌تواند تشدید شود. برای سازماندهی بهتر این علائم در طول روزه‌داری، می‌توانید از روش‌هایی مانند نوشیدن منابع آبی ولرم به جای منابع آبی سرد، افطار با خرما، مصرف پروبیوتیک، اجتناب از غذاهای محرک مانند گوشت قرمز و شیر، نوشیدنی‌های گیاهی مانند چای نعناع و زنجبیل، و کوهپیمایی پس از افطار استفاده کرد. این توصیه‌ها می‌توانند کمک کننده باشند تا روزه داری در ماه رمضان برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر راحت‌تر و کمتر آزاردهنده باشد.

گرفتگی معده، افزایش دفعات اجابت مزاج، نفخ شدید معده همه و همه برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر آشنا هستند و این علائم جز آزاردهنده‌ترین علائم این سندرم هستند و زمانی به اوج ناخوشایندی می‌رسند که فرد هنگام افطار مهمان کسی باشد. شواهد نشان می‌دهد که روزه داری در ماه رمضان ممکن است مزایا و معایبی برای سازماندهی سندرم روده تحریک پذیر (IBS) داشته باشد که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت. 

بیشتر بخوانید: روزه و معده درد؛ آیا با درد معده می توان روزه گرفت؟

سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک‌پذیر و ماه رمضان

هر چقدر هم که ممکن است وسوسه انگیز باشد که آن فنجان منابع آبی سرد را بعد از یک روز طولانی روزه داری بنوشید، این کار را نکنید. منابع آبی سرد، به خصوص در مقادیر زیاد، می‌تواند علائم IBS را تحریک کند. به جای آن هنگام افطار ۱ تا ۲ لیوان منابع آبی ولرم بنوشید.

روزه خود را با ۱ تا ۳ خرما افطار کنید

هنگام افطار، خرما بهترین انتخاب برای باز کردن روزه است، زیرا برای سلامتی شما مفید است، برای IBS مفید است و از توصیه های پیامبر دین محمدی (ص) است.

دو بار در روز پروبیوتیک مصرف کنید

پروبیوتیک‌ها بهترین دوست مبتلایان به IBS هستند. می توانید آن را به صورت ماست یا کپسول در نزدیکترین داروخانه خود پیدا کنید. اگر قصد خرید پروبیوتیک کپسولی را دارید، یکی را در افطار و یکی را در سحر مصرف کنید. (اگر تصمیم به مصرف پروبیوتیک دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید.)

از تمام «غذاهای محرک» که به طور معمول باعث درد شما می شوند اجتناب کنید

احتمالا خود شما متوجه شده‌اید که چه غذاهایی علائم IBS شما را تشدید می‌کند، چه گوشت قرمز، گل کلم، شیر، کافئین و/یا غذاهای تند. به پرهیز از این گونه «غذاهای محرک» در ماه رمضان ادامه دهید. این امر به ویژه هنگام روزه داری ضروری است، زیرا معده شما در این ماه مبارک بسیار حساس است.

بیشتر بخوانید: درمان یبوست در ماه رمضان و در ایام روزه‌داری

تغذیه در دوران ماه رمضان

در افطار یک وعده غذایی بزرگ نخورید

ما می‌دانیم که گفتن آن راحت تر از انجام دادن است. اما واقعا، آیا غذای خوشمزه مادرتان ارزش این همه رنج را دارد؟ به جای خوردن ۱-۲ بشقاب پر از غذای لذیذ سفره، نصف بشقاب بخورید. حتی بهتر از آن، با سوپ شروع کنید و سپس جوانه‌های چشایی خود را با چیزی سبک و سازگار با IBS خوشحال کنید.

نیم ساعت بعد از افطار یک نوشیدنی گیاهی بنوشید

چای نعناع، زنجبیل یا رازیانه همگی معده را آرام کرده و گرفتگی و نفخ معده را کاهش می‌دهند. تنها پس از نوشیدن یک فنجان چای، می‌توانید متوجه شوید که نفخ شکم شما کاهش یافته است.

برای پیاده روی به بیرون بروید

بعد از اتمام افطار، آشپزخانه تمیز است و مهمانان شما را ترک کرده‌اند، وقت آن است که ۳۰ دقیقه کوهپیمایی کنید. کوهپیمایی متابولیسم شما را به خوبی تنظیم کرده و استرس را کاهش می دهد، که خود استرس همچنین یک محرک علائم IBS است.

نه گفتن به لقمه‌ها و قاشق‌های اضافی را بیاموزید

وقتی فردی که میزبان افطار است، کفگیر بزرگی برنج را برمی‌دارد تا آن را در بشقاب شما بگذارد، یاد بگیرید که حتی اگر اصرار کرد از خوردن غذای اضافه خودداری کنید! ممکن است در ابتدا فکر کنید، نه، من نمی‌توانم این کار را انجام دهم و رد کردن دست میزبان کار زشتی است. اما بدانید این کار نه عیب است و نه کار زشت، به خصوص وقتی صحبت از انجام کاری که برای سلامتی شما مناسب است به میان می‌آید.

سخن پایانی

قطعا همه افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر با علائم مشابهی روبرو نیستند و درجه آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. علاوه بر این، علائمی که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر معمولا تجربه می‌کنند در طول ماه رمضان تغییر می‌کنند. بنابراین، ممکن است از همه، برخی یا حتی هیچ یک از نکاتی که ما ارائه کرده‌ایم بهره‌مند شوید. فراموش نکنید که شما صاحب بدن خود هستید و می‌دانید چه توصیه‌ای به درد شما می‌خورد و چه توصیه‌ای برای شما لازم نیست. امیدواریم با رعایت نکات گفته شده، روزه داری برای شما ساده‌تر از سال‌های پیشین باشد.

بیشتر بخوانید: روزه و کبد چرب؛ آیا روزه گرفتن برای کبد چرب خطرناک است؟

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما و کاربران محترم سایت دیجیاتور به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *