کنترل تورم از طریق اعمال روابط حکومتی‌های انقباضی در سال گذشته

اعمال سیاست شدید انقباضی در سال گذشته  برای کنترل تورم


در سال گذشته، علی فراقی کارشناس مالی، به تحولات پرچالش و پراتفاق در بازارها و روابط حکومتی‌های مالی اشاره کرد. او بیان کرد که تحرکات غیرمعمول و روابط حکومتی‌های جدید، انتظارات معمول را زیر سوال بردند. از سوی دیگر، با تأثیر بحران کرونا، تورم بالا و نرخ بهره بالا، رویه‌ها و برنامه‌های مالی عواقب منفی بر منطق‌های تورم و افسار گسیخته داشت. همچنین، تصمیمات سیاسی نیز به عنوان عواملی مهم در تغییرات بازارها و دانش مالی جهانی مطرح شدند. این اقتصاددان امیدوار است که از تجربیات سال گذشته آموخته‌های کافی برای مقابله با چالش‌های آینده داشته باشیم و بهبود برنامه‌ها و سازوکارهای بازار سرمایه ترویج یابد.

علی فراقی کارشناس مالی در گفت‌وگو با خبرنگار دیجیاتور با بیان اینکه سالی که گذشت یکی از پرچالش ترین و پراتفاق ترین سال‌های اخیر چه در داخل و چه در خارج بود گفت: در سال گذشته حتی شاهد اتفاق افتادن برخی از قاعده‌ها و اتفاقات جدید برخلاف رفتارها و حرکت‌های روزمره برخی از بازارها بودیم حتی شاهد رخ دادن روابط حکومتی‌ها و برنامه‌های مختلفی بودیم که شاید انتظار می‌رفت رویه برخلاف آن باشد یا حتی روابط حکومتی گذار در انجام آن ناکام بماند.

فراقی افزود: در بازارهای جهانی شاهد رکورد شکنی های متعدد علیرغم روابط حکومتی‌های حداکثری انقباضی حکومت‌ها خصوصاً فدرال رزرو بودیم که توانایی مهار کردن آن چنانی برخی از بازارها را نداشت و باعث عملاً انس بالای ۲ هزار دلار تبدیل به پای ثابت این دارایی ارزشمند باشد و دیگر همانند سدی محکم در مقابل قیمت آن نباشد.

این کارشناس مالی با بیان اینکه شاهد نرخ بهره بالا پس از سال‌ها در روابط حکومتی پولی فدرال رزرو بودیم، گفت: یکی از علت‌های انجام آن را می‌توان بحران چندساله کرونا دانست که پس از اینکه شرایط این بیماری به وضعیت بهتری رسید، نتایج روابط حکومتی‌های انبساطی آن مدت در حال نمایان شدن بود که باعث به وجود آمدن عددهای تورمی بسیار بالا شده بود که پس از آن برنامه، جلوگیری از رشد افشار گسیخته و تورم با عددهای بالا بود که رفته رفته تا به الان این جریان تا حدودی مهار و قابل کنترل شده است.

وی افزود: اگر اندکی دایره بررسی را کوچک‌تر کنیم و به درون دانش مالی کشور خودمان برویم شاهد سالی پرچالش و عملاً سخت بودیم که در پله اول شرایطی سخت برای مردم جامعه و بعد از آن شرایطی سخت را برای روابط حکومتی گذاران حاضر کشور به وجود آورد.

فراقی با بیان اینکه عملاً جهتی که روابط حکومتی پولی و مالی حکومت در سال اخیر گرفت شباهت بسیاری با دیگر کشورهای جهان داشت و آن هم حرکت به سمت انقباض بود تا انبساط و آن هم به صورت حداکثری رفت، گفت: موردی که رفته رفته تا پایان سال با یک شیب ملایم و در برخی قسمت‌ها به صورت ناگهانی و قدرتمند به سمت بالا بود تا عملاً به هر صورت که امکان داشت در قدم اول جلوی خروج پول‌های به اصطلاح پارک شده در سیستم بانکی برای بیرون آمدن گرفته شود و پس از آن هدایت پول‌های خارج از آن به سمت دریافت بازده‌های بدون ریسک و خارج شدن از بازارهای دارای ریسک بود که عملاً اگر دقت کنیم در سه ماهه سالی که در حال اتمام است به وضوح شاهد رونمایی این برنامه و تصمیم نبودیم و فقط می‌توانستیم با بررسی‌های بسیار آماری و دقیق به این نتیجه برسیم که رفته رفته پس از ورود به سه ماهه دوم سال شاهد پیدا شدن برخی از نشانه‌ها و گفتار علنی برخی از افراد به این تصمیم که در حال حاضر تصمیمات به سمت نرخ بهره بالا، جذابیت بازارهای بدون ریسک و سودهای تعیین شده است و برنامه ریزان مالی فعلاً تصمیمی بر رونق بازارهای مخالف این رویه ندارند و ممکن است صرفاً پالس‌ها کوچک و کم رمقی را در این میان تجربه نمایند.

به گفته فراقی، هرچند در واقعیت اگر شاهد چنین تصمیم گیری ها در بدنه دانش مالی نبودیم می‌توانستیم بازدهی‌های قابل توجهی در بازارهای دارای ریسک خصوصاً بازار سرمایه را ببینیم ولی تصمیم و برنامه چیز دیگری بود که حداقل انتظار می‌رود با توجه به این برنامه‌های مالی دست کم در بازارهایی که اهمیت بالاتری دارند و می‌توانند در آینده دافعه خوبی برای تورم افسار گسیخته ناگزیر آینده باشند و بتوانند درصد قابل توجهی از آب‌گرفتگی بزرگ بعدی را به خوبی به سمت خود هدایت کنند و اندکی باعث مولد سازی شوند همین بهبود برنامه‌ها و سازوکارهای بازار سرمایه است تا در آینده بتوانند بهتر از قبل عمل نمایند.

وی بیان کرد: سالی که گذشت به غیر از تصمیمات مالی مختلف شاهد فراز و نشیب تصمیمات سیاسی مختلفی بود که چه دانش مالی جهانی و چه دانش مالی داخل کشور را با نوسانات مختلفی همراه کرد که یکی از مهم‌ترین آن هارا می‌توان ریسک منازعه و تنش قرارداد که در حین آنکه مواردی چون امنیت، آرامش را در برخی از نقاط جهان از بین برده بود شاهد تأثیر گذاری آن بر بازارهای مختلف و دانش مالی جهانی بود که حتی توانست انس جهانی که هدف به ضربه زدن به ناحیه هزار و هشتصد دلاری و حتی بعد از آن عددهای پایین‌تر را داشت به یک بار تمامی هدف‌های خود را ۱۸۰ درجه تغییر و به ضربه زدن به ناحیه‌های بالاتر برآمد که در حال حاضر زمانی حتی عددهای بالای دو هزار و صد دلار هم کم کم در حال تبدیل شدن به ناحیه‌های امن حمایتی هستند.

به گفته این کارشناس، در داخل کشور در سالی که گذشت عملاً شاهد روی جدیدی از مداخله حکومت در دانش مالی بودیم که عملاً یک فضای ناامن سرمایه گذاری را در اکثریت بازارها خصوصاً بازار سرمایه رقم زده بود که عملاً به غیر از موارد پایه‌ای روابط حکومتی گذاری به هر سبکی ورود به بازارهای دارای ریسک را به عملی ترسناک یا حتی در صورت قبول این ریسک بی ثبات ساخته بود که عملاً شخص نمی‌توانست بدون هیچ قطعیتی تغییرات یا تصمیمات چند روز آتی هر بازاری را پیش بینی نماید و به مانند این مورد بود که سرمایه خود را به نابلد ترین شخص حاضر یک جامعه بسپاریم و انتظار داشته باشیم بالاترین بازدهی نصیب او باشد.

وی در پایان گفت: در پایان هرچقدر سال گذشته سالی پرفراز و نشیب و سخت بود و هرچقدر حکومت انقباض بیشتر لحاظ کرد بازهم شاهد بسته شدن کندل سالیانه بازارهایی همچون دلار به صورت سبز رنگ هستیم در نهایت شاهد تضعیف ریال در مقابل دلار بودیم ولی در عین حالی سالی پر از درس‌های متفاوت و همچنین مشاهده تصمیمات و برنامه‌های متفاوت هم بودیم که شاید البته از لحاظ بازدهی مالی وضعیت مناسبی را طی نکرد ولی از لحاظ تجربه کردن شرایط پیچیده‌تر و سخت‌تر می‌توان آن را یک قدم جلوتر نسبت به گذشته در نظر گرفت هرچند در نهایت امیدواری بر این است که شاید در آینده مانند برخی چرخش‌های ۱۸۰ درجه‌ای در دانش مالی داخلی و خارجی شاهد چنین چرخشی هم در این موضوع باشیم.


در جهان، تورم پیش‌بینی نشده ایجاد شد و بازارها قادر به مهار آن نبودند. این وضعیت، نرخ بهره‌ها را به سطح بالایی رساند. بحران کرونا و انتقال از روابط حکومتی‌های انبساطی به انقباضی باعث افزایش تورم شد. در داخل کشور هم، شرایط پرچالشی برای مردم و روابط حکومتی‌گذاران بوجود آمد. روابط حکومتی‌های مالی حکومت به سمت انقباض متمایل شد و باعث مهار خروج سرمایه از بازار شد. اگرچه بازدهی در بازارهای دارای ریسک می‌توانست بهبود یابد، اما تصمیمات حکومت باعث عدم قطعیت در بازارهای مالی شد. تنش‌های جهانی نیز بر بازارها تأثیر گذار شد و انس دلار به نواحی امن تبدیل شد. مداخله حکومت در دانش مالی، باعث ناامنی در تامین مالی شد و قطعیت در بازارها کاهش یافت. در کل، سال گذشته پر از چالش‌ها و درس‌هایی بود که امیدواریم در آینده بتوانیم از تجربیات این سال‌ها استفاده کرده و بهبودی را تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *