تشخیص دهنده‌ی حسگری برای شناسایی آفت کش‌های خطرناک

حسگری که آفت کش‌های خطرناک را شناسایی می‌کند


محققان در این مطالعه، یک حسگر الکتروشیمیایی ساخته‌اند که قادر به شناسایی سریع مواد سمی روی سطح میوه‌ها و سبزیجات است. این حسگر از استات سلولز ساخته شده است که یک ماده گیاهی زیست تجزیه پذیر و حافظ اکوسیستم است. با توجه به چالش هایی مانند کمبود مواد غذایی و استفاده بیش از حد مواد شیمیایی در حوزه زراعت، این حسگر می‌تواند به تضمین ایمنی محصولات خوراکی کمک کند. فعلیت آفت کش ها و محدودیت های روش های فعلی کنترل آن‌ها نیز برجسته شده است. محققان با استفاده از این حسگر، تاثیرگذاری شستن و منابع آبی کشیدن سبزیجات برای از بین بردن رسوبات آفت کش ها را نیز بررسی کرده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که روش های معمول شستن و منابع آبی کشیدن برای حذف کامل آفت کش ها کافی نیست و حداقل ۱۰ درصد این مواد روی پوست یا برگ های گیاهان باقی می‌ماند.

به گزارش دیجیاتور به نقل از اینترستینگ انجیرینگ، این حسگر از استات سلولز ساخته شده که یک ماده گیاهی زیست تجزیه پذیر و حافظ اکوسیستم است.

در حالیکه جهان با چالش هایی مانند کمبود مواد غذایی و مشکلات بهداشتی مربوط به استفاده بیش از حد مواد شیمیایی در حوزه زراعت روبرو است، دستگاه مذکور می تواند به تضمین ایمنی محصولات خوراکی کمک کند.

به طور معمول آفت کش ها برای افزایش ساخت و ساز محصول به کار می روند و روی گیاهان اسپری می شوند اما فقط نیمی از مقدار آفت کش به کاررفته به هدف مورد نظر می رسند. بقیه آن از خاک، منابع آبی و مواد غذایی سردر می آورد و از طریق تماس پوستی، استنشاق یا هضم به خطری برای سلامت انسان تبدیل می شود.

روش های فعلی کنترل آفت کش ها براساس تکنیک های دقیق کروماتوگرافی مبتنی است که محدودیت های متعددی از جمله نیاز به آماده سازی نمونه، تجهیزات گرانقیمت، پرسنل ماهر، مدت زمان طولانی تحلیل و عدم قابلیت حرکت دادن، دارد. پسماند سمی که توسط محلول های ارگانیک ساخت و ساز می شوند نیز یکی دیگر از نگرانی های کارشناسان اکوسیستم است.

پائولو آگوستو ریموندو پریرا مولف ارشد پژوهش در انستیتو علم ماده سائو کارلوس می گوید: ابداع ما یک روش جایگزین بهتر ارائه می کند و در حقیقت یک حسگر الکتروشیمیایی است که مزایای فراوانی دارد و علاوه بر کم هزینه بودن، قادر به شناسایی سریع مواد سمی، اندازه کوچک، ساخت و ساز راحت و استفاده آسان، قابلیت گزینش بالا و ردیابی آفت کش در محل است. این ابزار را می توان به طور مستقیم روی سطح میوه ها، سبزیجات یا برگ ها به کار برد. به همین دلیل آن را گجت پوشیدنی گیاه می نامیم.

محققان این حسگر را در محیط آزمایشی به کار بردند. آنها محلولی از کاربندازیم ( ماده قارچ کش، پاراکوات و علف کش) را روی کاهو و گوجه فرنگی اسپری کردند. پاراکوات به دلیل تاثیرات منفی بر انسان ها از سال ۲۰۰۳ میلادی در اتحادیه اروپا ممنوع است، اما هنوز در برزیل استفاده می شود.

در مرحله بعد حسگر روی کاهو و گوجه فرنگی ها قرار گرفت و نتایج حاکی از سطح تشخیص مشابهی با پلی اتیلن ترفتالات (رایج‌ترین ماده حسگر) بود.

محققان همچنین تاثیرگذاری شستن و منابع آبی کشیدن سبزیجات با منابع آبی به مدت دوساعت را برای از بین بردن رسوبات آفت کش ها بررسی کردند. آنها متوجه شدند فقط ۴۰ درصد کاربندازیم و ۶۰ درصد پاراکوات از کاهو و ۶۴ درصد از گوجه فرنگی ها حذف شده است.

به گفته محققان روش های شستن و منابع آبی کشیدن برای از بین بردن رسوب آفت کش کافی نیست و حداقل ۱۰ درصد این مواد روی پوست یا برگ های گیاهان باقی می ماند.


دستگاه حسگر ساخته شده از استات سلولز، یک ماده گیاهی زیست تجزیه پذیر است و می تواند به تضمین ایمنی محصولات خوراکی کمک کند. در حالیکه روش های فعلی کنترل آفت کش ها محدودیت های متعددی دارند، ابزار جدید جایگزینی را ارائه می کند. این ابزار یک حسگر الکتروشیمیایی است که علاوه بر کم هزینه بودن، مواد سمی را سریع شناسایی می کند و قادر به گزینش بالا و ردیابی آفت کش در محل است. نتایج حاکی از این است که حسگر می تواند سطح تشخیص مشابهی با پلی اتیلن ترفتالات داشته باشد. هرچند روش های شستن و منابع آبی کشیدن نیز در حذف مواد آفت کش کاربرد دارد، اما حداقل ۱۰ درصد این مواد روی پوست یا برگ های گیاهان باقی می ماند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *