۸ هزار گونه گیاهی در ایران: بازنویسی عنوان

۸ هزار گونه گیاهی در ایران


در این متن آمده است که منطقه زاگرس ۴۰ درصد منابع آبی کشور را تأمین می‌کند و دارای تنوع ژنتیکی بالا در گیاهان است. اما از ۲ میلیون هکتار از جنگل‌های زاگرسی، ۲ میلیون هکتار بهره‌برداری‌های زراعت و باغداری واگذار شده است و باعث طغیان آفت‌ها در این جنگل‌ها می‌شود. رفع مشکل کشت زیراشکوب به همکاری بین دستگاه‌های هر سه قوه نیاز دارد. همچنین اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت می‌تواند به تأمین منابع آبی مورد نیاز این طرح کمک کند و زنان و مادران به عنوان واحد جامعه می‌توانند نقش مهمی در اجرای این طرح داشته باشند. این طرح همچنین به ساخت و ساز چوب کشور نیز کمک خواهد کرد و ایران را به کشوری صادرکننده چوب تبدیل خواهد کرد. همچنین با اجرای تفاهم‌نامه بین وزارت جهاد زراعت و وزارت آموزش و پرورش، دانش‌آموزان و دانشجویان نیز می‌توانند در ساخت و ساز نهال‌ها شرکت کنند.

به گزارش دیجیاتور، عباسعلی نوبخت، رییس سازمان ذخایر زمین و آبخیزداری کشور و معاون وزیر جهاد زراعت با اشاره به کارکردهای پوشش گیاهی و به ویژه جنگل‌های زاگرس اظهار کرد: منطقه زاگرس با داشتن ۷ رودخانه از ۹ رودخانه بزرگ ایران تأمین کننده ۴۰ درصد منابع آبی کشور است که سالانه بالغ بر ۶ میلیارد متر مکعب می‌شود.

وی با برشمردن اهم ظرفیت‌های ایجاد شده پوشش گیاهی، به وجود بیش از ۸ هزار گونه گیاهی در ایران اشاره کرد و گفت: این تنوع ژنتیکی معادل تعداد کل گونه‌های قاره اروپا است که یک بانک ژنتیکی خارق‌العاده را در پهنه کشور تشکیل می‌دهد.

رییس سازمان ذخایر زمین و آبخیزداری کشور درباره مشکل اصلی جنگل‌های زاگرس گفت: از ۶ میلیون هکتار جنگل‌های زاگرسی، زیراشکوب حدود ۲ میلیون هکتار آن تحت بهره‌برداری‌های زراعت و باغداری است که طی این فعالیت‌ها و در پی استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها، شکارگرهای طبیعی از بین می‌روند که این امر باعث طغیان آفات مثل برگ‌خوار و جوانه‌خوار بلوط می‌شود که خسارت عمده‌ای به این جنگل‌ها می‌زند.

وی افزود: رفع معضل کشت زیراشکوب که دارای وجوه اجتماعی، مالی و فرهنگی نیز هست یک هم‌افزایی و کمک دستگاه‌های هر سه قوه را می‌طلبد.

معاون وزیر جهاد زراعت اضافه کرد: از ۱۳ اقلیم دنیا کشور ما صاحب ۱۱ اقلیم است به گونه‌ای که ۱۱ استان کشور تحت پوشش جنگل‌های زاگرسی، ۳ استان هیرکانی و ۲ استان ارسبارانی است که ظرفیتی عظیم برای کشور به شمار می‌رود.

نوبخت با تاکید بر اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ۴ سال در پاسخ به نحوه تأمین منابع آبی مصرفی این میزان کاشت درخت تصریح کرد: با توجه به میانگین ۲۵۰ میلی‌متر بارندگی سالانه کشور، میزان نزولات آسمانی بیش از ۴۱۰ میلیارد مترمکعب منابع آبی در سال می‌شود که با فرض کاشت برخی نهال‌ها در نامساعدترین مناطق منابع آبی و هوایی و نیازمندی به ۱۰ مورد آبیاری سالانه، منابع آبی مورد نیاز برای اجرای این طرح حداکثر به ۲۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد که در مقایسه با ۴۰۰ میلیارد مترمکعب نزولات سالانه، رقم زیادی نیست و این در حالی است که منابع آبی‌های نامتعارف را در این محاسبه وارد نکرده‌ایم.

وی با تاکید بر خانواده به عنوان واحد جامعه، نقش زنان و مادران را در اجرای طرح کاشت مردمی یک میلیارد درخت اساسی خواند و افزود: در برخی استان‌ها مثل کرمانشاه، کردستان، قزوین و هرمزگان با مشارکت بانوان، طرح ساخت و ساز نهال در سطح خانه‌ها و هر منزل یک نهالستان به منصه ظهور رسیده به طوری که نهالی‌هایی که ساخت و ساز می‌شوند خیلی شاداب‌تر و سرسبزتر از بسیاری از نهالستان‌های دیگر است چون با عشق ساخت و ساز شده‌اند.

رییس سازمان ذخایر زمین و آبخیزداری کشور ضمن تاکید بر اشتغال‌زا بودن تمام مراحل جمع‌آوری بذر، گلدان‌گیری و سبز کردن و کاشت و نگهداری نهال‌ها به مقوله زراعت چوب و ظرفیت مغفول مانده در این بخش اشاره کرد و پرداختن بیشتر به این بخش در قالب اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت را تأمین کننده نیاز ۱۶ میلیون مترمکعبی سالانه کشور به چوب دانست.

وی در عین حال، اجرای پروژه زراعت چوب ۲۹۰ هزار هکتاری اختصاصی استان خوزستان در قالب طرح یک میلیارد درخت را تبدیل کننده ایران به کشور صادرکننده چوب عنوان کرد.

نوبخت در تشریح نحوه مشارکت و ظرفیت‌های مردمی اجرای طرح یک میلیارد درخت با اشاره به تفاهم‌نامه بین وزارت جهاد زراعت و وزارت آموزش و پرورش گفت: وجود ۶.۱۶ میلیون دانش‌آموز، ۸۷۰ هزار معلم، آموزگار و دبیر و حدود ۱۰۰ هزار دانشجو – معلم ظرفیت ذی‌قیمتی است که با اجرایی شدن تفاهم نامه فیمابین وزارت جهاد زراعت و وزارت آموزش و پرورش می‌تواند به ساخت و ساز ۶۰ میلیون نهال توسط دانش‌آموزان منجر شود.


با توجه به اطلاعات ارائه شده در متن، می توان نتیجه گرفت که منطقه زاگرس تأمین کننده 40 درصد منابع آبی کشور است، جنگلهای زاگرس متأثر از بهره‌برداری‌های زراعت و باغداری هستند که باعث طغیان آفات مثل برگ‌خوار و جوانه‌خوار بلوط می‌شود. همچنین اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت می‌تواند نیاز آبی کشور را تأمین کند و زنان و مادران نقش مهمی در این طرح دارند. همچنین پروژه زراعت چوب در استان خوزستان می‌تواند ایران را به کشوری صادرکننده چوب تبدیل کند. همچنین اجرای تفاهم‌نامه بین وزارت جهاد زراعت و وزارت آموزش و پرورش می‌تواند با توجه به وجود ظرفیت ذی‌قیمتی دانش‌آموزان و دانشجویان، ساخت و ساز ۶۰ میلیون نهال را تأمین کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *