راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان چندملیتی با کشورهای عضو بریکس و اکو

راه اندازی شرکتهای دانش بنیان چندملیتی با کشورهای عضو بریکس و اکو


در این متن به بررسی تعاملات بین المللی در حوزه شرکت های دانش بنیان پرداخته شده است. طبق اعلام امیرحسین میرآبادی، راه اندازی “شرکت های دانش بنیان چند ملیتی” در دستور کار معاونت علمی، فناوری و دانش مالی دانش بنیان ریاست جمهوری قرار دارد. این شرکت ها با همکاری کشورهای دیگر تشکیل مجموعه های مشترک و ایجاد تعاملات بین المللی هستند. همچنین، شرکت های دانش بنیان ایرانی علاقه مند به استفاده از پایگاه‌های خارج از کشور هستند. از طرف دیگر، در صورت تعامل با کشورهای عضو پیمان های بلوکی مانند پیمان بریکس و شانگهای، مزایایی برای همه کشورهای عضو این پیمان ها در نظر گرفته می شود. به علاوه، ایجاد مجموعه های مشترک و تعریف استانداردهای مشترک در حوزه فروش خارجی و ساخت و ساز نیز با همکاری سایر کشورها برای شرکت ها امکان پذیر است. نه تنها کشورهای همسایه، بلکه کشورهای دیگر نیز از مزایای ساخت و ساز در یک کشور بهره مند شوند. در نهایت، برای ایجاد این تعاملات بین المللی، گفتگوهای دیپلماتیک رسمی با حکومت های دیگر صورت می گیرد و پارک های مشترک علم و فناوری با شرکای خارجی تشکیل می شود.

امیرحسین میرآبادی در گفت و گو با خبرنگار دیجیاتور، با اعلام این خبر که راه اندازی «شرکت های دانش‌بنیان چند ملیتی» در دستور کار معاونت علمی، فناوری و دانش مالی دانش بنیان ریاست جمهوری قرار دارد، درباره جزییات این طرح توضیح داد و گفت: یکی از رویکردها در حوزه تعاملات بین الملل ایجاد مجموعه های مشترک با کشورهای دیگر است. از سوی دیگر شرکت های دانش بنیان به ویژه شرکت های بزرگ که تجربه صادراتی دارند، علاقه مند به پایگاه‌های خارج از کشور برای استفاده از مزایای آن کشور هستند.

رییس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری ضمن اشاره به اینکه اگر ذیل پیمان های بلوکی مثل پیمان بریکس، شانگهای و اکو اقدامی انجام شود، مزایای آن برای همه کشورهای عضو این پیمان ها در نظر گرفته می شود، افزود: رویکردی که در دستور کار است این است که بتوانیم با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و در همکاری با کشورهای عضو در پیمان های نام برده، مثلا فضای ساخت و ساز مشترک ایجاد شود و یا حتی استاندارهای مشترکی تعریف شود که در ثبت داروها و تجهیزات علوم درمانی استاندارهای طرفین مورد قبول یکدیگر باشد.

میرآبادی خاطرنشان کرد: تحقق این موضوعات، مستلزم این است که کار به صورت مشترک تعریف شود و شرکت‌های ایرانی بتوانند با شرکای خود در خارج از ایران مجموعه های مشترکی تعریف کنند که به این مجموعه ها، شرکت های چند ملیتی گفته می شود که نه متعلق به ایران است و نه متعلق به کشور طرف مقابل.

وی با بیان این مطلب که با ایجاد این مجموعه های مشترک، کشورها می توانند از مزایایی که این پیمان ها فراهم می کنند، بهره مند شوند، گفت: مثلا برخی از شرکت های چندملیتی می توانند فرصت استفاده از معافیت ها، تخفیف‌های گمرکی و یا تعرفه‌های ترجیحی را ایجاد کنند که این ها مواردی است که حتما باید شرکت متعلق به یک کشور نباشد و از ظرفیت سایر کشورها نیز استفاده کنند.

رییس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری بیان کرد: برخی کشورها نیز مزایای ویژه ای را برای ساخت و ساز در کشورشان در نظر گرفته اند که می شود بخشی از ساخت و ساز را در ایران با استفاده از امکانات شرکت های دانش بنیان ایرانی ایجاد کرد و بخش دیگری به صورت مشترک در محیط آن کشورها انجام داد.

میرآبادی افزود: از طرفی ساخت و ساز در یک کشور مزیت هایی برای یک منطقه دارد به طور مثال در منطقه آسیای میانه پیمان هایی دارند و برای کشورهای همسایه و یا منطقه خودشان یک امتیازاتی را قائل شده اند و اگر تولیدی در آن منطقه انجام شود، سایر کشورها نیز می توانند از آن مزیت ها استفاده کند. این فضایی است که در میان شرکت های دانش بنیان به ویژه در حوزه فروش خارجی و راهکارهای جدید در توسعه فروش خارجی شکل گرفته است. شرکت ها در جهت اقدام در این حوزه در خواست هایی را از معاونت علمی و مرکز تعاملات دارند.

وی ضمن بیان این مطلب که در حال حاضر شرکت های چند ملیتی که یک سمت آن شرکت های ایرانی باشد وجود دارد اما محدود بوده و شرکت ها شخصا اقدام به این کار کرده اند، گفت: این اقدامی که در دستور کار معاونت علمی قرار گرفته یک اقدام از سوی حکومت ایران و در گفتگوهای دیپلماتیک رسمی با سایر حکومت ها توافق خواهد شد. مثلا معاونت علمی قرار است با ازبکستان یک پارک مشترک علم و فناوری راه اندازی کند که در این شرایط شرکت های دانش بنیان ایرانی در آنجا مستقر می شود و این پارک فضایی را برای تشکیل شرکت هایی با شرکای خارجی از ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان و … ایجاد می کند.


امیرحسین میرآبادی در گفت و گو با خبرنگار دیجیاتور، اعلام کرد که راه اندازی «شرکت های دانش‌بنیان چند ملیتی» در دستور کار معاونت علمی، فناوری و دانش مالی دانش بنیان ریاست جمهوری قرار دارد. یکی از رویکردها در حوزه تعاملات بین الملل ایجاد مجموعه های مشترک با کشورهای دیگر است. شرکت های دانش بنیان به ویژه شرکت های بزرگ که تجربه صادراتی دارند، علاقه مند به پایگاه‌های خارج از کشور برای استفاده از مزایای آن کشور هستند. تحقق این موضوعات، مستلزم این است که کار به صورت مشترک تعریف شود و شرکت‌های ایرانی بتوانند با شرکای خود در خارج از ایران مجموعه های مشترکی تعریف کنند که به این مجموعه ها، شرکت های چند ملیتی گفته می شود که نه متعلق به ایران است و نه متعلق به کشور طرف مقابل. برخی از شرکت های چندملیتی می توانند فرصت استفاده از معافیت ها، تخفیف‌های گمرکی و یا تعرفه‌های ترجیحی را ایجاد کنند که این ها مواردی است که حتما باید شرکت متعلق به یک کشور نباشد و از ظرفیت سایر کشورها نیز استفاده کنند. برخی کشورها نیز مزایای ویژه ای را برای ساخت و ساز در کشورشان در نظر گرفته اند که می شود بخشی از ساخت و ساز را در ایران با استفاده از امکانات شرکت های دانش بنیان ایرانی ایجاد کرد و بخش دیگری به صورت مشترک در محیط آن کشورها انجام داد. به این ترتیب، ساخت و ساز در یک کشور مزیت هایی برای یک منطقه دارد و سایر کشورها نیز می توانند از آن مزیت ها استفاده کند. در حال حاضر شرکت های چند ملیتی که یک سمت آن شرکت های ایرانی باشد وجود دارد اما محدود بوده و شرکت ها شخصا اقدام به این کار کرده اند. این اقدام که در دستور کار معاونت علمی قرار گرفته یک اقدام از سوی حکومت ایران و در گفتگوهای دیپلماتیک رسمی با سایر حکومت ها توافق خواهد شد. معاونت علمی در نظر دارد با ازبکستان یک پارک مشترک علم و فناوری راه اندازی کند که شرکت های دانش بنیان ایرانی در آنجا مستقر می شود و این پارک فضایی را برای تشکیل شرکت هایی با شرکای خارجی از ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان و … ایجاد می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *