جدیترین کم‌آبی برفی کشور

خشکسالی برفی کشور جدی است


رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور در گفت‌وگو با دیجیاتور، درباره وقوع پدیده کم‌آبی برفی در زمستان امسال و تأثیر سدسازی برای عبور از بحران کم‌آبی، تأکید کرد. او افزود که این سال، سطح پوشش برفی در کشور منفی و نزولی بوده و کم‌آبی برفی به موضوع جدی تبدیل شده است. این کم‌آبی برفی موجب کاهش ۴۳ درصدی بارندگی‌ها نسبت به شرایط نرمال و افزایش دمای هوا در کره زمین شده است. در این شرایط، تصمیم‌گیری در بخش‌های مختلف از جمله زراعت پیچیده‌تر شده است. وی همچنین اهمیت استفاده از سدها را برای مقابله با شرایط موجود بیان کرده و از راه‌اندازی سامانه پیش‌بینی سیلاب و دیگر اقدامات مدیریتی در این زمینه سخن گفت.

به گزارش دیجیاتور به نقل از وزارت نیرو، محمدرضا کاویان‌پور، رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور درباره وقوع پدیده کم‌آبی برفی در زمستان امسال و تأثیر سدسازی برای عبور از بحران کم‌آبی، گفت: افزایش دمای هوا در کره زمین به ویژه محدوده آسیا با پایین آمدن سطح پوشش برفی همراه شده است؛ طی ارزیابی‌های اخیر سطح پوشش برفی در کشور روند منفی و نزولی دارد.

وی تاکید کرد: برف منبع تأمین منابع آبی کشور در تابستان است و مساله کم‌آبی برفی موضوع بسیار جدی است که با آن روبرو هستیم.

وی با بیان اینکه رژیم بارشی کشور دچار نوسان شده است، ادامه داد: در فصول پاییز و بهار هرکدام ۲۵ درصد منابع آبی مورد نیاز کل سال کشور باید تأمین شود اما در دو سال اخیر این فرمول تغییر کرده است؛ در شرایطی که در فصل تابستان ۵ درصد منابع آبی کشور تأمین می‌شود، تابستان ۱۴۰۰ پربارش‌ترین فصل سال بود. در این شرایط تصمیم‌گیری بسیار دشوارتر و متناسب با این امر فعالیت در بخش‌های مختلف از جمله زراعت پیچیده‌تر شده است.

کاهش ۴۳ درصدی بارندگی‌ها نسبت به شرایط نرمال

کاویان‌پور یادآور شد: در کنار تغییر رژیم بارشی کشور، میزان بارندگی‌ها کاهش یافته است. این در حالی است که امروز با کاهش ۴۳ درصدی بارندگی‌ها نسبت به شرایط نرمال روبرو هستیم و در این شرایط لازم است نسبت به ذخیره‌سازی و حفظ منابع آبی برای سال آبی پیش‌رو، توجه بیشتری صورت گیرد.
رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور در ادامه، سدها را یکی از بهترین و مفهمومی‌ترین ابزارها برای مقابله با شرایط موجود عنوان کرد و بیان داشت: خوشبختانه بسیاری از بارندگی‌های اخیر در حوضه‌های آبی سدهای کشور رخ داده است که پیامد خوبی است.

وی افزود: کشور دارای مرزهای جغرافیایی بسیاری است که منتهی به دریاها می‌شود؛ خروجی منابع بارشی مختلفی که از کنار این سواحل عبور می‌کند، دریا است. بر این اساس وزیر نیرو موضوع استفاده از این ظرفیت آبی را در خط مجاور سواحل که منابع آبی مناسب با کیفیت‌تری را داراست مورد تاکید قرار داده است.

کاویان‌پور در ادامه به تعریف موضوع ال‌نینو و ارتباط آن با بارندگی‌ها پرداخت و گفت: استفاده ابزاری از موضوع منابع آبی برای تحریک افکار عمومی، توسط رسانه‌های مجازی که پایگاه‌های آن خارج از کشور است یک پدیده طبیعی است، اما در وزارت نیرو این رویه در پیش‌بینی‌های بارندگی دنبال نشد.

رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور در این خصوص توضیح داد: وزیر نیرو با توجه به مجموع منابع آبی کشور و درک درست از عدم قطعیت‌ها در موضوع پیش‌بینی‌ها، حساسیت‌های با ضریب اطمینان بالا را پیگیری مورد تاکید قرار داد.

وی افزود: همه دیتاهای جهانی و سازمان‌های مسئول کشور پیش‌بینی می‌کردند امسال باید در انتظار پاییز پربارش باشیم اما بر اساس تصمیم عاقلانه و خردمندانه در وزارت نیرو این امر مسجل شد که نمی‌شود به این گزارشات اعتماد کرد و در نهایت در مواجهه با این موضوع جوانب احتیاط رعایت شد.

تعریف برنامه منابع و مصارف فصلی

وی با بیان اینکه در برنامه منابع و مصارف از یک روش پویا به صورت فصلی و مداوم بهره‌مند می‌شویم، اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود مطالعات بسیاری صورت گرفته است، به طوری‌که مطالعات احداث سدهای زیرزمینی در سال‌های گذشته در کشور صورت گرفته است.
رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور ادامه داد: اخیراً مطالعاتی با موضوع کاهش میزان تبخیر از مخازن منابع آبی در مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور آغاز شده و نیازمند تحلیل و تحقیق بیشتری است.
وی در ادامه بر اهمیت پیشبرد باز تخصیص منابع آبی تاکید کرد و افزود: این امر در خصوص چاه‌های زراعت و به ویژه در حوزه تولیدی در حال پیگیری است. صنایع کشور به میزان قابل توجهی وابسته به منابع آبی‌های سطحی و زیرزمینی هستند و روند کاهش منابع آبی‌های تجدید پذیر ایجاب می‌کند که تولیدی به سمت استفاده از سایر منابع آبی سوق یابد که شیرین‌سازی منابع آبی و استفاده از منابع آبی‌های غیرمتعارف از جمله این اقدامات است که در برنامه هفتم توسعه به آن اشاره شده است.

راه‌اندازی سامانه پایش سیلاب در کشور

کاویان‌پور با اشاره به راه‌اندازی سامانه پیش‌بینی سیلاب اشاره کرد و گفت: پس از سیلاب‌های سال‌های ۹۷ و ۹۸، وزارت نیرو به این نتیجه رسید مجموعه سیستم‌های هشدار موجود کشور پاسخگوی نیازها نیست بر این اساس مجموعه سازماندهی بحران شکل گرفت و وظیفه و مأموریت مؤسسه تحقیقات منابع آبی، توسعه سامانه بومی پایش و پیش‌بینی بارش و سیلاب با تاکید بر جریان ورودی به سدهای کشور تعیین شد.

وی تصریح کرد: بر این اساس سامانه‌ای با دقت ۸ کیلومتر تعریف و ایجاد شد که هم‌اکنون در اختیار همه کاربران شرکت‌های منابع آبی منطقه‌ای، منابع آبی و فاضلاب و برق قرار گرفته است. حدود ۴۰۰ کارشناس در سراسر کشور به این سامانه متصل هستند و دائماً آن را رصد می‌کنند.

رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور همچنین از راه‌اندازی سامانه دریای خزر سخن به میان آورد و خاطرنشان کرد: پایش رودخانه‌های ورودی به دریا از جمله مواردی است که توسط این سامانه صورت می‌گیرد.


کاویان‌پور- رئیس مؤسسه تحقیقات منابع آبی کشور پیرامون وقوع پدیده کم‌آبی برفی در زمستان امسال و تأثیر سدسازی برای عبور از بحران کم‌آبی حرف زد. افزایش دمای هوا در کره زمین با پایین آمدن سطح پوشش برفی همراه شده است، که منجر به روند منفی و نزولی سطح پوشش برفی در کشور شده است. برف منبع تأمین منابع آبی کشور در تابستان است، و بحران کم‌آبی برفی، موضوع جدی می‌باشد. تغییر رژیم بارشی کشور و کاهش میزان بارندگی‌ها نسبت به شرایط نرمال، به خطر مستقیم تأمین منابع آبی مورد نیاز کشور افزوده است. استفاده ابزاری از موضوع منابع آبی برای تحریک افکار عمومی یک پدیده طبیعی است، اما در وزارت نیرو این رویه در پیش‌بینی‌های بارندگی دنبال نشد. همه دیتاهای جهانی و سازمان‌های مسئول کشور پیش‌بینی می‌کردند امسال باید در انتظار پاییز پربارش باشیم، اما بر اساس تصمیم عاقلانه و خردمندانه در وزارت نیرو این امر مسجل شد که نمی‌شود به این گزارشات اعتماد کرد و در نهایت در مواجهه با این موضوع جوانب احتیاط رعایت شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *