تأثیر مؤسسه ISC بر ۱۸۰۰ نشریه ایرانی و حاصل آن

۱۸۰۰ نشریه ایرانی در مؤسسه ISC ضریب تأثیر و چارک گرفتند


مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان دین محمدی (ISC) به عنوان تنها مرجع رسمی علم سنجی در کشور و سومین پایگاه استنادی بین‌المللی بعد از پایگاه‌های کلاریویت آنالیتیکس و اسکوپوس عملکرد مجلات را بر اساس تحلیل‌ها و شاخص‌های استنادی ارزیابی و نشریات دارای ضریب تأثیر را در قالب «پایگاه نشریات علمی ISC-JCR» ارائه و در اختیار جامعه علمی قرار می دهد. تعداد ۱۸۰۰ عنوان نشریه ایرانی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ سازمان سلامت، درمان و آموزش علوم درمانی، موسسه آموزش عالی آزاد اسلامی و سایر سازمان ها و موسسات به سامانه ISC-JCR راه یافته‌اند و در جدول که در متن آمده است می توان تعداد نشریات ایرانی معتبر نمایه شده در پایگاه‌های استنادی بین‌المللی (مجموعه هسته وب علوم، اسکوپوس و سامانه نشریات علمی ISC) را بر اساس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ سازمان سلامت، درمان و آموزش علوم درمانی، موسسه آموزش عالی آزاد اسلامی و … مشاهده کرد. در مؤسسه ISC، شبکه روابط میان مقالات بر اساس تحلیل ارجاعات آن‌ها ترسیم شده و ضریب تأثیر هر نشریه بر اساس استنادها و مقالات آن محاسبه می شود. نشریات بر اساس بالاترین چارک در جدول، که پوشش زبانی آنها به فارسی، انگلیسی، عربی، فرانسه، روسی و دو زبانه فارسی- انگلیسی و فارسی – عربی است، برچسب زده می‌شوند. هر ساله نشریات زیادی درخواست خود را جهت نمایه سازی در مؤسسه ISC ارائه می کنند و بر اساس شاخص های ارزیابی و اعتبارسنجی تعدادی از این نشریات حائز شرایط جهت نمایه شدن در این پایگاه تشخیص داده می شوند.

به گزارش دیجیاتور به نقل از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان دین محمدی (ISC)، دکتر سید احمد فاضل زاده رییس مؤسسه ISC گفت: مؤسسه ISC به عنوان تنها مرجع رسمی علم سنجی در کشور و سومین پایگاه استنادی بین‌المللی بعد از پایگاه‌های کلاریویت آنالیتیکس و اسکوپوس است که عملکرد مجلات را بر اساس تحلیل‌ها و شاخص‌های استنادی ارزیابی و نشریات دارای ضریب تأثیر را در قالب «پایگاه نشریات علمی ISC-JCR» ارائه و در اختیار جامعه علمی قرار می دهد.

در جدول ۱، تعداد نشریات ایرانی معتبر نمایه شده در پایگاه‌های استنادی بین‌المللی (مجموعه هسته وب علوم، اسکوپوس و سامانه نشریات علمی ISC) به تفکیک وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان سلامت، درمان و آموزش علوم درمانی، موسسه آموزش عالی آزاد اسلامی و … ارائه شده است.

جدول ۱. نمای کلی تعداد نشریات ایرانی نمایه شده در پایگاه‌های استنادی

حضور نشریات معتبر ایران در سامانه ISC-JCR

رییس مؤسسه ISC بیان داشت: بر اساس آخرین ارزیابی انجام شده، تعداد ۱۸۰۰ عنوان نشریه ایرانی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ سازمان سلامت، درمان و آموزش علوم درمانی، موسسه آموزش عالی آزاد اسلامی و سایر سازمان ها و موسسات از جمله حوزه علمیه؛ فرهنگستان علوم به سامانه ISC-JCR راه یافتند.

جدول ۲. پوشش سازمانی نشریات معتبر ایران در سامانه نشریات علمی (ISC-JCR)

۱۸۰۰ نشریه ایرانی در مؤسسه ISC ضریب تأثیر و چارک گرفتند

فاضل زاده گفت: در این پایگاه نشریات، شبکه روابط میان مقالات بر اساس تحلیل ارجاعات آن‌ها ترسیم شده است. به منظور اجرای تحلیل‌های استنادی، نشریاتی که در پایگاه نشریات ISC دارای آرشیو کاملی از شماره های دو سال اخیر (به علاوه‌ سال محاسبه ضریب تأثیر) هستند. شناسایی و روابط استنادی میان مقالات منتشر شده در آنها تحلیل و ضریب تأثیر هر نشریه بر اساس شمار استنادها و شمار مقالات آن محاسبه می شود.

وی افزود: ضریب تأثیر نشریات، شاخصی کمی است که میزان اثرگذاری یک نشریه بر نشریات دیگر را می سنجد و برای ارزیابی، مقایسه و رتبه‌بندی نشریات علمی در رشته‌های مختلف در سطح ملی یا برای مقایسه نشریات در سطح بین‌المللی به کار گرفته می‌شود.

رییس مؤسسه ISC ادامه داد: در ادامه نشریات هر رشته بر اساس توزیع مقادیر ضریب تأثیر آن‌ها نظم نزولی داده شده و در چارک‌های (Q۱ تا Q۴) قرار می‌گیرند. چارک اول (Q۱)، ۲۵ درصد از نشریات حوزه موضوعی مربوطه را در بر می گیرد که بیشترین مقادیر ضریب تأثیر و در نتیجه بالاترین سطح اثرگذاری را در مقایسه با ۷۵ درصد نشریات دیگر در آن حوزه داشته اند. به همین ترتیب، چارک چهارم (Q۴) نشریاتی با کمترین درجه اثرگذاری را در بر می گیرد. اثرگذاری نشریات در چارک چهارم، به مراتب از نشریات فاقد ضریب تأثیر بیشتر است.

فاضل زاده خاطرنشان گفت: همان‌گونه که پیشتر اشاره شد، با توجه به دامنه موضوعی تحت پوشش، برخی از نشریات هم‌زمان در بیش از یک حوزه موضوعی میانی قرار می‌گیرند و در نتیجه دارای چارک‌های متفاوتی در هر کدام از حوزه ها خواهند بود.

وی افزود: چارک‌بندی نشریات نمایه شده در ISC-JCR بر اساس بالاترین چارک بدست آمده در حوزه سطح میانی در جدول ۳ قابل مشاهده است. پوشش زبانی این نشریات به زبان های فارسی، انگلیسی، عربی، فرانسه، روسی و دو زبانه فارسی- انگلیسی و فارسی – عربی است.

جدول ۳. فراوانی نشریات ایرانی در چارک‌های مختلف در سامانه نشریات علمی (ISC-JCR)

۱۸۰۰ نشریه ایرانی در مؤسسه ISC ضریب تأثیر و چارک گرفتند

هر ساله نشریات زیادی درخواست خود را جهت نمایه سازی در مؤسسه ISC ارائه می کنند که بر اساس شاخص های ارزیابی و اعتبارسنجی تعدادی از این نشریات حائز شرایط جهت نمایه در این پایگاه تشخیص داده می شوند.


مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان دین محمدی (ISC) معتبرترین مرجع علمی در ایران است. ISC با تحلیل‌ها و شاخص‌های استنادی، عملکرد مجلات را ارزیابی کرده و نشریات با ضریب تأثیر را در پایگاه نشریات علمی ISC-JCR قرار می دهد. تعداد ۱۸۰۰ نشریه ایرانی به این پایگاه راه یافته اند. ضریب تأثیر نشریات میزان اثرگذاری آنها را نشان می دهد و برای ارزیابی و رتبه‌بندی نشریات علمی استفاده می شود. نشریات در چارک‌های متفاوت قرار می‌گیرند که هر چارک نشریات با میزان اثرگذاری متفاوت را در بر می‌گیرد. ایرانی‌ها در سامانه نشریات علمی ISC-JCR در پوشش زبانی‌های مختلف و با درجه اثرگذاری‌های متفاوت نمایه شده‌اند. ISC هر ساله درخواست‌های زیادی برای نمایه سازی نشریات دریافت می‌کند و تعدادی از آنها مورد تأیید و نمایه قرار می‌گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *