استانهایی که در کشت قراردادی پیشرو هستند و نقش محوری در ساخت و ساز گندم دارند
0 نظر
زراعت قراردادی به معنای یک نوع سیستم ساخت و ساز در زراعت است که براساس توافقی بین خریدار و کشاورز انجام میشود. در این سیستم، شرایط ساخت و ساز و فروش و معرفی محصولات محصول در قرارداد تعیین میشود. در این سیستم، کشاورزان برای تأمین نهادههای زراعت مورد نیاز، مانند کود، با جهاد زراعت قراردادی امضا میکنند و در ازای سفته، کود مورد نیاز را دریافت میکنند. در پایان فصل کشت، محصول برداشت شده به قیمت تضمین شده تحویل داده میشود و بعد از کسر هزینههای کود، مطالبات خود را دریافت میکنند. در سال گذشته، استان خوزستان با ۲۵۰ هکتار زراعت قراردادی ساخت و ساز گندم رتبه نخست را داشت. همچنین، استانهای سیستان و بلوچستان، البرز و قم نیز براساس آمار جدیدترین گزارشات، رتبههای اول تا سوم در تحقق سطح زیر کشت قراردادی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین، استانهای یزد، خراسان جنوبی، فارس، لرستان، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد با بیشترین میزان تحقق برنامه ابلاغی سطح زیر کشت قراردادی جای دارند. استانهای کردستان، خوزستان و آذربایجان شرقی بیشترین سطح ابلاغی زراعت قراردادی را و استانهای گلستان، فارس و همدان بیشترین قراردادهای سطح زیر کشت قراردادی را با کشاورزان منعقد کردهاند. همچنین، بیشترین تعداد کشاورزان هدفگذاری شده برای انعقاد قرارداد کشت قراردادی به استانهای فارس، گلستان و کرمانشاه تعلق دارد.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، کشت قراردادی چیست؟ «زراعت قراردادی، یک نوع سیستم ساخت و ساز در زراعت است که مطابق توافقی بین خریدار و کشاورز انجام و در قرارداد شرایط ساخت و ساز و فروش و معرفی محصولات محصول ذکر میشود» این تعریفی است که سازمان جهانی غذا و زراعت (FAO) ارائه داده است.
بر مبنای اعلام وزارت جهاد زراعت، بهره برداران متقاضی که توان تأمین نهادههای زراعت مورد نیاز برای تغذیه محصول از جمله کود را ندارند، میتوانند با مراجعه به مراکز تعیین شده با جهاد زراعت استان قراردادی امضا کنند؛ بر مبنای این قرارداد جهاد زراعت برای هر هکتار زمین و در ازای سفته، کود مورد نیاز را به کشاورز تحویل میدهد. کشاورزان در پایان فصل کشت، محصول برداشت شده خود را به قیمت تضمینی اعلام شده به جهاد زراعت تحویل و بعد از کسر هزینههای کود، مطالبات خود را دریافت میکنند. این کار با حمایت در تهیه و تحویل انواع کودهای ازته، فسفاته و پتاسه، همچنین با پرداخت یارانه و پاداش بهرهوری، پوشش ریسک کشاورزان و کسر مبلغ آن در زمان تحویل، یارانه آزمون خاک و… انجام میشود.
سال گذشته شرکت بازرگانی دولتی ایران در ۷ استان و سازمان تعاون روستایی در ۱۰ استان دیگر در حوزه زراعت قراردادی فعالیت داشتند که استان خوزستان با ۲۵۰ هکتار زراعت قراردادی برای ساخت و ساز گندم رتبه نخست را دارا بود. به گفته معاون امور زراعت وزارت جهاد زراعت سال گذشته ۲۵۰ هزار هکتار کشت گندم، ۴۰ هزار هکتار دانههای روغنی و ۱۰۰ درصد چغندر قراردادی بود و برای امسال برنامه ادامه کشت قراردادی برای ۴۰ هزار هکتار برنجهای پر محصول روابط حکومتی گذاری شده بود.
به گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران، بر اساس جدیدترین آمار زراعت قراردادی تا پایان هفته نخست دی به ترتیب استانهای سیستان و بلوچستان با ۶۶ درصد، البرز با ۶۴ درصد و قم با ۶۳ درصد، رتبههای اول تا سوم در تحقق سطح زیر کشت قراردادی را به خود اختصاص دادهاند. در ادامه به ترتیب استانهای بوشهر، کرمان، تهران، مازندران، هرمزگان، سمنان و گلستان رتبههای چهارم تا دهم را در تحقق برنامههای ابلاغی سطح زیر کشت قراردادی از آن خود کردهاند.
گفتنی است کشت گندم در زراعت قراردادی نقش محوری دارد.
بر اساس این گزارش، بعد از ۱۰ استان صدر جدول استانهای یزد، خراسان جنوبی، فارس، لرستان، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد در نیمه بالای جدول، بیشترین میزان تحقق برنامه ابلاغی سطح زیر کشت قراردادی جای دارند.
این گزارش میافزاید، از نظر سطح برنامه ابلاغی، به ترتیب استانهای کردستان، خوزستان و آذربایجان شرقی بیشترین سطح ابلاغی زراعت قراردادی را به خود اختصاص دادهاند و از سوی دیگر، به ترتیب استانهای گلستان، فارس و همدان بیشترین قراردادهای سطح زیر کشت قراردادی را با کشاورزان منعقد کردهاند. همچنین بیشترین تعداد کشاورزان هدفگذاری شده برای انعقاد قرارداد کشت قراردادی، به ترتیب به استانهای فارس، گلستان و کرمانشاه تعلق دارد و بیشترین قراردادها نیز به ترتیب در همین سه استان منعقد شده است.
کشت قراردادی یک نوع سیستم ساخت و ساز در زراعت است که مطابق توافقی بین خریدار و کشاورز انجام میشود. در این سیستم، شرایط ساخت و ساز و فروش و معرفی محصولات محصول در قرارداد ثبت میشود. بهره برداران زراعت که توان تأمین نهادههای زراعت مورد نیاز برای تغذیه محصول را ندارند، میتوانند با امضای قرارداد با جهاد زراعت به نهادهها دسترسی پیدا کنند. در پایان فصل کشت، محصول برداشت شده به قیمت تضمینی اعلام شده به جهاد زراعت تحویل میشود و کشاورزان پس از کسر هزینههای کود، مطالبات خود را دریافت میکنند. در سال گذشته، استان خوزستان با ۲۵۰ هکتار زراعت قراردادی برای ساخت و ساز گندم رتبه اول را داشت. در ادامه، استانهای سیستان و بلوچستان، البرز و قم نیز در تحقق برنامههای زراعت قراردادی موفق بودند. همچنین، استانهای بوشهر، کرمان، تهران، مازندران، هرمزگان، سمنان و گلستان نیز جزو استانهای برتر در این زمینه بودند. در نهایت، کشت گندم در زراعت قراردادی نقش محوری دارد و استانهای یزد، خراسان جنوبی، فارس، لرستان، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد بیشترین تحقق برنامههای زراعت قراردادی را دارند. استانهای کردستان، خوزستان و آذربایجان شرقی بیشترین سطح ابلاغی زراعت قراردادی را داشته و استانهای گلستان، فارس و همدان بیشترین تعداد قراردادهای سطح زیر کشت را با کشاورزان منعقد کردهاند. همچنین استانهای فارس، گلستان و کرمانشاه بیشترین تعداد کشاورزان هدفگذاری شده برای انعقاد قرارداد کشت قراردادی را دارند.