چرا قیمت گوشت قرمز افزایش یافت؟

چرا گوشت قرمز گران شد؟


افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور بیان کرد که افزایش قیمت‌ها در بازار گوشت قرمز نشان دهنده یک روند طولانی‌مدت است که از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و در سال ۱۴۰۲ بیشترین شدت خود را نشان داده است. او توضیح داد که در این دوره، نهاده‌های دامی با حذف ارز ترجیحی بیش از ۶ برابر شده و با کاهش جمعیت دامی امسال، عرضه زیادی که قیمت تمام شده را در سال‌های گذشته نشان نمی‌داد، باعث افزایش قیمت‌ها شده است. او همچنین به تیر خلاص زدن دامداران و خروج بخشی از آن‌ها از چرخه ساخت و ساز در این دوره اشاره کرد.

به گزارش خبرنگار دیجیاتور، افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور درباره افزایش قیمت‌ها در بازار گوشت قرمز به مهر گفت: اتفاقی که در اواخر سال ۱۴۰۱ رخ داد و در واقع باید گفت در نیمه دوم سال گذشته خودش را نشان داد و در سال ۱۴۰۲ هم بر شدت و حدت آن افزوده شد در واقع ریشه آن از سال ۱۳۹۸ آغاز شده است.

وی افزود: سال ۱۳۹۸ وزارت جهاد زراعت سامانه بازارگاه را راه‌اندازی کرد. در این سامانه برای ساخت و ساز گوشت، سهمیه نهاده دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر گرفته نشد.

وی ادامه داد: بر اساس گزارش ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ مرکز پژوهش‌های پارلمان، در این سال‌ها، کمتر از ۱۰ درصد نهاده مورد نیاز دام سبک از محل ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین شد. برای پروار بندها هم اصلاً سهمیه نهاده در نظر گرفته نشد.

وی توضیح داد: قیمت تمام شده گوشت از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ بالا بود زیرا دامدار باید نهاده مورد نیاز خود را از بازار آزاد تأمین می‌کرد. افزایش قیمت هم روزانه رخ می‌داد. در مقابل برای برخورد، قیمت دستوری اعمال می‌شد.

صدر دادرس تصریح کرد: در این دوره ساخت و ساز دام زیاد بود و بازار تقاضا هم تغییری نداشت از این رو قیمت تمام شده خودش را نشان نمی‌داد. نرخ دام زنده ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان بود.

افزایش قیمت گوشت کجا رقم خورد؟

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در ادامه سخنان خود گفت: در نیمه اول سال ۱۴۰۱ دو تا اتفاق افتاد؛ نخست فروش خارجی بی موقع بود که وزارت جهاد زراعت مجوز آن را صادر کرد و تعدادی دام از کشور خارج شد. دوم، جمعیت زیادی دام را شرکت پشتیبانی امور دام خریداری کرد و قرار بود دو ماه بعد پول آن را بپردازد که این پول تا ۱۰ یا ۱۱ ماه به تأخیر افتاد.

این فعال بازار گوشت قرمز اظهار کرد: در ادامه این روند، تعداد دام کاهش پیدا کرد و دیگر اینکه این رسمی است بین دامدارها که دام شأن را در اواخر تابستان به فروش می‌رسانند و درآمد آن را صرف ساخت و ساز، پروار و نگهداری دام برای بازار شب عید و اگر مصادف با ماه مبارک رمضان باشد برای آن زمان، برنامه‌ریزی می‌کنند؛ تأخیر در پرداخت پول دام، مشکل ساخت و ساز را حادتر کرد.

وی عنوان کرد: دامدارانی که باقی مانده بودند یعنی از سال ۱۳۹۸ توانسته بودند خود را نگه دارند و تا سال ۱۴۰۱ حذف نشده بودند، در این مقطع زمانی یک ضربه کاری خوردند و بخش زیادی از دامداران از چرخه ساخت و ساز خارج شدند.

تیر خلاص

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور ادامه داد: از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ کرارا هشدار می‌دادیم که دامداران در حال خارج شدن از چرخه ساخت و ساز هستند. دام مولد کشتار می‌شود؛ اما متأسفانه توجهی به این هشدارها و اعلام خطری که فعالان این حوزه می‌دادند، نشد.

صدر دادرس افزود: در ادامه به مقطع حذف ارز ترجیحی رسیدیم. در این زمان دیگر تیر خلاص زده شد. نهاده‌های دامی با حذف ارز ترجیحی بیش از ۶ برابر شدند. نتیجه این شد که تعداد بیشتری از دامدارانی که می‌توانستند سرمایه در گردش خود را تأمین کنند نیز حذف شدند. به این ترتیب تمام این عوامل سبب شد عرضه زیادی که قیمت تمام شده را در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ خودش را نشان نمی‌داد، با کاهش جمعیت دامی امسال نمود پیدا کرد.


افزایش قیمت‌ها در بازار گوشت قرمز نشان‌دهنده مشکلاتی است که از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و به تدریج بیشتر شده است. بر اساس گزارشات، کمتر از ۱۰ درصد نهاده مورد نیاز دام سبک از محل ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین شده است. افزایش قیمت‌ها به دلیل عدم تأمین کافی نهاده مورد نیاز دام‌ها و تنظیم نشدن سهمیه نهاده‌ها اتفاق افتاده است. همچنین، مشکلات مربوط به تعداد کاهش‌یافته دام‌ها و تأخیر در پرداخت پول‌های معاملات باعث افزایش قیمت‌ها شده است. این امر سبب انحصار افرادی شده که قادر به پرداخت هزینه‌ها و خرید نهاده‌ها نیستند و منجر به افزایش قیمت‌ها شده‌است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *