چرا سند استراتژی توسعه صنعتی تدوین نمیشود؟

0 نظر
[ad_1]
در گفت و گو با مهر، حمیدرضا غزنوی دبیرکل مجمع کارآفرینان بیان کرد که برای توسعه بخش خصوصی و کارآفرینی در کشور، روابط حکومتیهای لازم وجود ندارد و در صورتی که دانش مالی را مسئلهای اساسی برای کشور بدانیم، باید به توجه به منظرهای مختلف آن پرداخت تا این حوزه بهبود یابد. وی اظهار کرد که برنامهها و آئیننامههای لازم برای رشد مالی و توسعه بخش ساخت و ساز و فروش خارجی در ایران وجود ندارد و استراتژیهای مناسب با علم و تکنولوژی برای توسعه بخشهای مختلف بخصوص بخش زراعت تدوین نشده است. او افزود که برای رشد مالی و توسعه صنایع مختلف، دانش مالی ایران باید راهبرد و برنامههای مشخصی داشته باشد که تعامل بین کارآفرینان و نظام حکمرانی را بهبود بخشد.
حمیدرضا غزنوی دبیرکل مجمع کارآفرینان در گفت و گو با مهر با بیان اینکه سیاستی برای توسعه بخش خصوصی و کارآفرینی نداریم، گفت: اگر اعتقاد داشته باشیم که مساله اول کشور دانش مالی است همانگونه که رهبری نیز به این موضوع اشاره کردند باید دید از کدام منظر میتوان به دانش مالی توجه کرد تا این حوزه بهبود یابد.
دبیرکل مجمع کارآفرینان تصریح کرد: اگر قرار باشد به بخش زراعت به عنوان یک مساله مالی بپردازیم باید بدانیم که به دلیل مشکلات ناشی از کمآبی، کمبود منابع آبی و … امکان رشد نداریم. بسیاری از کشورها به دلیل شرایط منابع آبی و هوایی و… میتوانند از طریق زراعت و صنایع پایین دستی پیشرفت کنند اما در ایران نمیشود به این حوزه امیدی داشت. از آن طرف صنایع هایتک هم به دلیل شرایط تحریمی توان توسعه و بزرگ شدن را ندارند. در واقع نمیتوان به صنایع هایتک به عنوان راهی جهت رشد مالی و رهایی از مشکلات نگریست.
وی ادامه داد: بر این اساس به جز تولیدات کارخانهای راه دیگری در پیش نداریم. زمینه در این بخش به لحاظ علم و تکنولوژی، منابع، نیروی انسانی، معادن و … برای توسعه فراهم است اما متأسفانه برنامه و آئین نامهای نداریم که وضعیت کارآفرینی و بخش خصوصی مشخص و روشن شود. پیشرانهای مالی چه نقشی دارند و چه تعاملی با نظامهای حکمرانی دارند. ریل و مسیری برای صنایع تعبیه نشده که صنایع تکلیف خود را بدانند. حتی مشوقها هم مشخص نیست که به چه صورتی است. وضعیت تأمین مالی، تخصیص ارز و… در بخش ساخت و ساز مشخص نیست و امروز نظام چانهای در دانش مالی ایران جا افتاده است. این در حالیست که نظام حکمرانی باید به صورت دقیق برای رشد مالی و توسعه بخش ساخت و ساز و فروش خارجی برنامه و راهبرد داشته باشد.
غزنوی اضافه کرد: ما مزیت و ظرفیتهای زیادی در بخشهای مختلف از جمله لوازم خانگی، شیشه و بلور، قطعه سازی، صنایع غذایی، شیرینی، شکلات، صنایع لبنی و … برای پاسخ دادن به نیازهای کشورهای دیگر به خصوص کشورهای همسایه داریم اما متأسفانه هیچ استراتژی در ایران برای توسعه بخش ساخت و ساز و فروش خارجی وجود ندارد. در دانش مالی امروز ایران بخش ساخت و ساز تکلیف خود را نمیداند.
وی ادامه داد: در زنجیره ارزش جهانی هیچ نقشی نداریم در حالی که میتوانیم نقش مؤثری ایفا کنیم. متأسفانه در استراتژی صنعتی نظام حکمرانی نتوانسته برنامهای تدوین کند که بر اساس آن تکلیف مجلس به عنوان نظام مقررات گذار و وزارتخانههای مالی را روشن کند. این برنامه باید بتواند ارتباط و تعامل بین کارآفرینان و پیشرانهای مالی با نظام حکمرانی را روشن کند.
غزنوی تصریح کرد: این وضعیت در ایران در حالیست که قبلاً کشورهای صنعتی با تدوین یک استراتژی دقیق و علمی مسیر را برای صنایع مشخص کردند و کارآفرینان و پیشرانهای مالی با علم به مسیر، برنامه ریزی کرده و توسعه یافته اند و در نهایت منجر به رشد مالی کل کشور شده اند اما متأسفانه در ایران چنین چیزی وجود ندارد. در ایران تکلیف بخش ساخت و ساز و کارآفرین مشخص نیست. کارآفرین نمیداند که باید بر اساس کدام استراتژی برنامه ریزی کند.
دبیرکل مجمع کارآفرینان خاطرنشان کرد: کشورهایی که در جهان صنعتی شدند برای این کار نقشه روابط حکومتی صنعتی داشتند و منطبق با آن پیش رفتند. کشور ما با امکاناتی که در دسترس دارد باید در دانش مالی منطقه و جهان حرفی برای گفتن داشته باشد، اما مشکلات مالی و تعامل بین نظام حکمرانی و کارآفرینان کشور باعث بروز مشکلاتی شده است. متأسفانه در ایران مسیر و راهی برای اینکه کارآفرین بتواند به ساخت و ساز کار و ثروت بپردازد مشخص نکرده ایم و بر همین مبنا هم امروز وضعیت ارتباط و تعامل کارآفرین و پیشران مالی با نظام حکمرانی روشن نیست.
دبیرکل مجمع کارآفرینان اظهار کرد: قبلاً میگفتیم کشورهای کره، ژاپن، آلمان و … استراتژی صنعتی دارند اما در حال حاضر بسیاری از کشورهای کوچک آسیای شرقی این استراتژیها را دنبال میکنند. جالب است که امروز دولتیها و مجلسیها از اینکه استراتژی صنعتی نداریم ناراحتند اما نمیگویند که خب! چه کسی این وضعیت را درست کرده است؟ چه کسی مسؤول تدوین استرتژی صنعتی است؟
وی تصریح کرد: ما پیشنهاد دادیم که مجمع کارآفرینان استراتژی صنعتی را به حکومت پیشنهاد دهد و معاون اول مقام عالی رتبه نیز ضمنی با این پیشنهاد موافقت کردند اما امیدواریم تصمیم جدی در این خصوص گرفته شود.
[ad_2]
حمیدرضا غزنوی بیان کرد که ایران بدون یک استراتژی توسعه بخش خصوصی و کارآفرینی دچار مشکلات مالی است. او آموزش، منابع، معادن و سایر زیرساختهای لازم برای توسعه بخش صنعتی را به آرمان گذاشت اما این امکانات به خوبی به کار نبرده شدهاند. وی افزود که بخش ساخت و ساز و کارآفرینی در ایران مسیر و راه خود را مشخص نکردهاند، که این شرایط باعث بروز مشکلات مالی و فروپاشی نظام حکمرانی شده است.غزنوی نیز تاکید کرد که ایران نیازمند تدوین یک استراتژی صنعتی است تا بتواند راهی برای پیشرفت مالی و فروش خارجی نخستیندهد.