شرایط مؤثر بر فروش پرونده جشنواره جهانی اثر سینمایی فجر
0 نظر
در گفتگوی اخیر با محمد خزاعی، رییس سازمان سینمایی، او درباره برنامههای اکران نوروزی سال 1403، تنوع ژانر اثر سینماییهای اکران، حضور اثر سینماییهای شرکت کننده در جشنواره اثر سینمایی فجر، استقبال مخاطب از اثر سینماییها، وضعیت استقبال مردم از هنر هفتم، اقدامات مدنظر برای پوشش ریسک و اشتغالزایی سینماگران، برنامه توسعه هفتم، وضعیت مسکن هنرمندان هنر هفتم، برنامه جامع برای رفع مشکلات اشتغال سینماگران، و نیاز به همکاری صنوف برای حل مشکلات برای بهبود وضعیت هنر هفتم و هنرمندان صحبت کرد. وی همچنین به تلاشهای آینده برای رفع مشکلات و بهبود وضعیت هنر هفتم و هنرمندان پرداخت.
محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی درباره چیدمان اثر سینماییهای اکران نوروزی ۱۴۰۳ به خبرنگار دیجیاتور گفت: تقریبا قبل و بعد از جشنواره اثر سینمایی فجر جلسات مکرر برای اکران نوروزی داشتیم. معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی با کارشناسان مختلف مسال اکران نوروزی را ارزیابی کردند. امسال مانند سال گذشته نبود، سال گذشته درخواست بسیاری کمی برای اکران نوروزی داشتیم زیرا هنرمندان دغدغه این را داشتند که با توجه به شرایط روز جامعه استقبال خوبی از اثر سینماییهایشان نخواهد شد و طبیعتا برنامه منسجمی برای اکران نوروزی نداشتند. امسال درخواستها خیلی زیاد بود، در جلسات مکرری که بعد از جشنواره اثر سینمایی فجر داشتیم، گفتوگو و بحث اکران نوروزی را از زوایای مختلف بررسی کردیم. شما در اکران نوروزی پیش رو شاهد تنوع ژانر هستید، در این نوبت اکران شاهد اثر سینماییهای دفاع مقدسی، اجتماعی، کودک و نوجوان، پویانمایی و کمدی خواهیم بود. مجموعه سلایق را در این نوبت اکران در نظر گرفتیم.
وی یادآور شد: اکثر اثر سینماییها از آثار شرکتکننده در چهل و دومین جشنواره بینالمللی اثر سینمایی فجر هستند. پیش از این اعلام کرده بودیم اکران نوروزی بیشتر مختص آثاری خواهد بود که در جشنواره چهل و دوم اثر سینمایی فجر حضور داشته باشند مگر اینکه درخواستی نباشد و ما به سراغ اثر سینماییهای دیگر برویم. اگر انیمیشن «ایلیا …» هم در اکران نوروزی مدنظر قرار گرفته، به دلیل حضور در جشنواره بینالمللی اثر سینمایی کودک و نوجوان اصفهان و همچنین درخواستی مبنی بر این بود که اثری در حوزه سینمای کودک و نوجوان نیز در اکران نوروزی باشد تا کودکان و نوجوانان هم بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند.
استقبال مخاطب فقط به اثر سینماییها بستگی ندارد
خزاعی تصریح کرد: به نظرم اکران قابل اعتنایی خواهد بود، البته نمیتوانم پیشبینی کنم وضعیت استقبال مخاطبان چگونه است زیرا استقبال همیشه به اثر سینماییها بستگی ندارد بلکه به شرایط اجتماعی، مالی و دیگر شرایط نیز بستگی دارد. اگر استقبال شکل بگیرد این اثر سینماییها در نوبت اکران عید فطر هم نمایش داده خواهند شد، اگر کم فروش هر کدام از اثر سینماییها پایینتر از حد انتظار باشد در اکران عید فطر تعویض میشوند.
رییس سازمان سینمایی درباره چشمانداز و برنامههای مدنظر برای هنر هفتم در سال ۱۴۰۳، توضیح داد: امسال آییننامه شورای صنفی پروانه نمایش متفاوت شد و به سالهای گذشته بازگشت. ما در سال گذشته تقریبا اکران شناور و آزاد داشتیم اما امسال اینگونه نخواهد بود و به کف فروش بر میگردد، تعداد هفتهها و حداکثر سالنهای هنر هفتم مشخص است و بر اساس اینها برنامهریزی خواهد شد تا همه اثر سینماییها و همه ژانرها در نمایش آثار سینمایی در سال ۱۴۰۳ ظرفیت ثابت داشته باشند.
سال ۱۴۰۳ سال حضور کارگردانهای سینمای اجتماعی
وی تاکید کرد: به کلیت روال موجود در سینمای ایران خوشبین هستم. زمانی که سینمای ایران را تحویل گرفتیم تقریبا یک بدن نیمهجان بود و شرایط ایدهآلی نداشت که الان بخواهیم با سالهای قبلتر مقایسه شویم. در این شرایط بیشترین هدف ما احیای سینمای ایران و بازگشت رونق، اشتیاق، بحث ساخت و ساز، اشتغال، حضور سرمایهگذارها، زیرساختها به هنر هفتم بود. امروز تا حدودی موفقیتهایی داشتیم و یکسری نقصانها در بعضی از زمینهها داریم که در سال ۱۴۰۳ مرتفع خواهند شد. سال ۱۴۰۳ حضور پررنگ کارگردانهای سینمای اجتماعی و سایر ژانرها را میبینم، از همین حالا درخواستهایی که برای پروانه ساخت آمده نوید این را میدهد که چهل و سومین جشنواره اثر سینمایی فجر جشنواره خوبی به لحاظ حضور کارگردانها خواهد بود. با توجه به اینکه اثر سینماییهای جشنواره فجر و دیگر اثر سینماییها را دیدهام، به نظرم به لحاظ اکران هم سال ۱۴۰۳ سال خوبی خواهد بود اگر شرایط و استقبال مردم از هنر هفتم مانند سال ۱۴۰۲ باشد.
خبری از بازگشت جشنواره جهانی نیست
خزاعی درباره احتمال احیای دوباره جشنواره جهانی اثر سینمایی فجر در دوره چهل و سوم جشنواره، تصریح کرد: واقعیت این است که تلفیق جشنواره جهانی و جشنواره ملی کار درستی بود. این به معنای آن نیست دوستانی که جشنواره جهانی اثر سینمایی فجر را پایهگذاری کردند و سالها برای برگزاری آن زحمت کشیدند مسیر اشتباهی را طی کردند بلکه اتفاقات خوبی در آن جشنواره رخ داد و من از آنها ممنون هستم. در این ۲ سال در حوزه بینالملل کمتر موفق بودیم که البته در دوره چهل و دوم موفقیتهای بسیاری داشتیم و توانستیم ۷ گروه از سازمان سینمایی کشورهای مختلف را داشته باشیم که برای اولین بار دور هم جمع شدند و به توافقاتی رسیدند. امیدوارم به زودی شاهد ساخت و ساز مشترک با این کشورها و کشورهای دیگر باشیم. امسال جشنواره اثر سینمایی فجر نسبت به سال گذشته بسیار پررنگتر بود، ما در یک فضا و شرایط سیاسی خاص قرار گرفته بودیم و این شرایط باعث شد تا حوزه بینالملل ما کمتر جلوهگری کند و دیده شود. بالاخره تاثیر شرایط جامعه در سال گذشته، فضاسازی و تخریبی که انجام گرفت، باعث شد تا عدهای از سینماگران که تمایل به حضور در جشنواره اثر سینمایی فجر را داشتند با ملاحظاتی این کار را انجام دهند اما امسال شرایط بهتر بود و سال بعد هم بهتر خواهد شد.
رییس سازمان سینمایی وزارت میراث و ارشاد اسلامی اظهار کرد: معتقدم وقتی در تمام نقاط دنیا صحبت از جشنوارهای بینالمللی میکنیم باید تمام شاخصههای بینالمللی را داشته باشد، نمیتوانیم بگوییم قسمتی از جشنواره ملی و قسمتی از جشنواره بینالمللی است. برای مهمانان خارجی اشتیاق مردم و فیلمسازان خیلی جالب بود. در بسیاری از جشنوارههای بزرگ و کشورهای مختلف دنیا استقبال مردمی و اکرانهای مردمی جشنواره اثر سینمایی فجر کمسابقه است. معتقدم یکی از ویژگیهای جشنواره بینالمللی اثر سینمایی فجر استقبال مردمی آن است. یکی از جایزههای شیرین جشنواره اثر سینمایی فجر هم جایزه مردمی آن است.
وضعیت یک هزار سالن هنر هفتم
وی درباره وضعیت افزایش تعداد سالنهای سینمایی بر اساس وعدهای که پیشتر داده بود، یادآور شد: برنامهریزی و نقشه کار ما این است که یک هزار سالن سینمایی که تا پایان سال ۱۴۰۴ قول داده بودم محقق و تحویل داده شود.
خزاعی ادامه داد: امسال بالغ بر ۳ هزار اثر سینمایی در کشور در حوزههای کوتاه، مستند، سینمایی، پویانمایی و تلهاثر سینماییهایی که از وزارت ارشاد مجوز گرفتهاند، ساخت و ساز شده است. سال بدی نسبت به ۵ سال اخیر نبوده و همه شاخصهها رو به رشد است، ولی اینکه به دوران اوج بازگردیم باید مسیر را طی کنیم. البته در حوزه مخاطب هنر هفتم به دوران اوج بازگشتیم و اگر تا ۲۳ اسفند و آغاز اکران نوروزی ۳ میلیون مخاطب دیگر به تماشای اثر سینماییها بنشینند، ۳۰ میلیون مخاطب در یک سال خواهیم داشت و رکورد ۳۰ سال سینمای ایران شکسته خواهد شد که امر مهمی است.
پوشش ریسک بیکاری هنرمندان و برنامه توسعه هفتم
رییس سازمان سینمایی با بیان اینکه در حوزه سطح ارتقای نمایش برنامه مدونی برای سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده تا کیفیت نمایش اثر سینماییها در سالنهای هنر هفتم بهتر شود، درباره اقدامات مدنظر برای بحث پوشش ریسک و اشتغالزایی سینماگران در سال ۱۴۰۳ توضیح داد: یکی از اقدامات بسیار خوبی که در برنامه توسعه هفتم گنجانده شده مقوله پوشش ریسک بیکاری هنرمندان است، برنامه توسعه هفتم هنوز رسما ابلاغ نشده و منتظر هستیم که ان شاءالله اجرایی شود. در برنامه توسعه هفتم در حوزه هنر هفتم ۲۰ اثر سینمایی فاخر دیده شده و ۲۰ اثر سینمایی یعنی ۶ هزار اشتغال که اتفاق بسیار خوبی است، همچنین معافیتهایی به دلیل هزینههای منابع آبی و برق و مشکلاتی که دفاتر، بخش خصوصی و لابراتورها و سینماها داشتند در برنامه توسعه هفتم دیده شده است. چند مورد بسیار خوب در حوزه هنر هفتم در برنامه توسعه هفتم دیده شده که اگر اجرایی شوند برکات آنها را برای خانواده هنر هفتم خواهیم دید.
وی تاکید کرد: در حوزه پوشش ریسک پیگیر هستیم و جلسات خوبی با سازمان تامین اجتماعی داشتهایم. دوستان سازمان هم در کارگروههای تخصصی خود در حال بحث بر سر این موضوع هستند. ما اول راجع به هنر هفتم بحث پوشش ریسک را شروع کردیم و امیدوارم برکات این امر هنرمندان صحنه نمایش، هنر صوتی و تجسمی را هم فرا بگیرد چون اگر این مقررات مصوب شود همه هنرمندان میتوانند از آن استفاده کنند.
وضعیت مسکن سینماگران
خزاعی در ادامه سخنان خود درباره حوزه مسکن هنرمندان هنر هفتم نیز بیان کرد: در حوزه مسکن اسامی هنرمندان ثبت شده و در حال برنامهریزی هستیم که زمینها در شهرستانها و تهران مشخص شود تا مشکل کسانی که سالهای سال درگیر مشکل مسکن بودند، مرتفع شود. نمیخواهم بگویم تا پایان دوره بنده، همه صاحبخانه خواهند شد اما حداقل کلنگ این امر زده خواهد شد.
رییس سازمان سینمایی یادآور شد: آقای علیرضا رئیسیان در گفتوگویی بیان کرده بود که بسیاری از هنرمندان هنر هفتم بیکار هستند، من هم قبول دارم اما همه بیکاری هنر هفتم را حکومت نمیتواند با این برنامهریزی مالی اندک برطرف کند. این بیکاری همیشه بوده ولی در زمانهایی رونق بخش خصوصی پررنگتر بوده ولی برخی زمانها کمتر بوده است. البته الان حضور بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی ۷۰ به ۳۰ است و این را بر اساس پروانه ساختهایی که میبینم، اعلام میکنم.
نیاز به برنامهای جامع بر رفع مشکل اشتغال سینماگران
وی تصریح کرد: ما باید دست به دست هم بدهیم تا بتوانیم مشکلات اساسی هنر هفتم را حل کنیم. حکومت به تنهایی با برنامهریزی مالی اندکی که در سازمان سینمایی است نمیتواند همه مشکلات اشتغال را حل کند. باید انتظار داشته باشیم صنوف با یک برنامه جامع و کامل این مشکلات را حل کند. برای خدمات رفاهی، معیشتی و اشتغال یک برنامه جامع و کامل نیاز است و باید در جلسات مکرر به یک پیشنهاد کامل برسیم. یکی از شکایتهای تهیهکننده به ما این است که هزینههای ساخت و ساز افزایش پیدا کرده است. اگر مقررات دستمزد در هنر هفتم مدون نشود این روال ادامه خواهد داشت، البته این مقررات به معنی محدودکردن دستمزدها نیست بلکه به معنای برنامهریزی جامع و کامل است تا مشخص شود در چه سطحی چه حقوقهایی باید دریافت شود. از دوستان خانه هنر هفتم خواهش کردم که پیشنهادهای خود را در این زمینه ارایه دهند، فقط نمیشود که گفتوگو و حرف و صحبت کرد باید در مرحله عمل به یک برنامه جامع برسیم تا مشکلات را برطرف کنیم.
خزاعی تاکید کرد: حداقل الان که یکی از اعضای خانواده هنر هفتم در سازماندهی حوزه هنر هفتم حضور دارد، میفهمد، درک میکند و دلسوزی دارد و دوست دارد در این حوزه کارهای جدیدی انجام دهد که برای بچههای هنر هفتم ماندگار شوند، کمک کنیم تا مشکلات مرتفع شود.
نتیجهی حاصل از بررسی و برنامهریزی برای اکران اثر سینماییها در زمان نوروز، افزایش تنوع ژانرها و حضور آثار شرکتکننده در جشنوارهی اثر سینمایی فجر است. همچنین، استقبال مخاطبان از اثر سینماییها به وضعیت اجتماعی و مالی جامعه بستگی دارد. امسال بیشترین توجه به آثار جشنوارهای اثر سینمایی فجر شده و تمرکز بر آثار موجود در جشنواره توجه بیشتری شده است. از سوی دیگر، برای احیای هنر هفتم و ابتکار در زمینه اشتغال و مسکن هنرمندان، نیاز به برنامههای جامع و کامل و همکاری میان صنوف و حکومت وجود دارد. افزایش تعداد سالنهای سینمایی و توجه به مسائل پوشش ریسک و اشتغال هنرمندان نیز از موضوعاتی است که در برنامههای آینده سازمان سینمایی قرار دارد.