شوپنهاور: وضعیت “موشها” در کار هنری راه برونرفت از تنگنا
0 نظر
درباره نمایش “موشها” که این روزها در خانه نمایش دا روی صحنه است، امیررضا ثابتی، تهیهکننده و کارگردان این نمایش، اظهار داشت که دو سال پیش با امین حریریان درباره کارگردانی مشترک یک متن که بر اساس نگاه شوپنهاور به آثار خلاقانه نوشته شده بود صحبت کردند و این تلاقی و تجربه همکاریهای پیشین باعث شد تا تصمیم به کارگردانی مشترک بگیرند. او همچنین درباره مخاطبان هدف این نمایش اشاره کرد و گفت که اثر هنری مخاطب را انتخاب نمیکند، بلکه مخاطب است که اثری را انتخاب میکند. در مورد بازخوردها نیز اظهار داشت که استقبال و رضایت مخاطبان برایشان بسیار خوشحالکننده بوده است. ثابتی در ادامه درباره شرایط ۲ قطبی جامعه صحنه نمایش صحبت کرد و گفت که باید به کار هنری چنگ زد و در واکنش به شرایط، آن را تعطیل نکرد. در نهایت، اطلاعاتی درباره فضاسازی، انتخاب بازیگران و خلاصه روایت خیالی نمایش “موشها” نیز ارائه شد.
امیررضا ثابتی تهیهکننده و یکی از کارگردانهای نمایش «موشها» که این روزها در خانه نمایش دا روی صحنه است درباره دغدغهای که موجب ساخت و ساز این نمایش شد، به خبرنگار دیجیاتور گفت: ۲ سال پیش امین حریریان در مورد متنی که نوشته بود با من صحبت کرد و پیشنهاد کارگردانی مشترک این متن را که بر اساس نگاه شوپنهاور به مقوله آثار خلاقانه نوشته شده بود، داد. در همان زمان من هم مشغول نگارش فیلمنامهای بر اساس همین نگاه شوپنهاور بودم. آن اثر سینمایی ساخته نشد اما این تلاقی و همچنین تجربه همکاریهای پیشین ما سبب شد تا تصمیم به کارگردانی مشترک بگیریم.
وی همچنین درباره مخاطبان هدف این نمایش عنوان کرد: فکر میکنم اثر هنری مخاطب را انتخاب نمیکند، بلکه این مخاطب است که اثری را انتخاب میکند و آن را میپسندد یا نمیپسندد. در واقع اثرِ هنری، بسته به توانایی خود، فرد را مجاب میکند که آن را ببیند و مخاطبش شود. اما در مورد بازخوردها باید بگویم که فراتر از انتظار ما بوده است. به عنوان تجربیات اول، استقبال و رضایت مخاطبان، ما را بسیار خوشحال کرد.
این کارگردان صحنه نمایش در بخش دیگری از صحبتهایش درباره شرایط ۲ قطبی جامعه صحنه نمایش که نسبت به اجرا رفتن یا نرفتن با یکدیگر اختلاف نظر دارند، یادآور شد: این مساله ۲ وجه دارد. در وهله اول بسیاری از افراد از صحنه نمایش ارتزاق میکنند یا رویا و هدفشان در زندگی رفتن روی صحنه است. در وهله دوم نیز، آثار خلاقانه پیشبرنده و مشوق تفکر و آگاهی است. کنش جامعه و هنرمند همیشه در طول مطالعات تاریخی جامعه را به جلو سوق داده است. برای نظر اشخاصی که معتقد هستند گاه باید در واکنش به شرایط، کار هنری تعطیل شود احترام قایل هستم، اما شخصا فکر میکنم کار هنری، راه برون رفت از تنگنا است و میبایست به آن چنگ زد.
ثابتی در ادامه صحبتهایش درباره همزمانی اجرای این اثر با برگزاری جشنواره صحنه نمایش فجر و تاثیر آن روی استقبال مخاطبان توضیح داد: نمایش ما از چند روز قبل از آغاز جشنواره صحنه نمایش فجر روی صحنه رفته است بنابراین باید بگویم که از لحاظ تعداد مخاطبان، تفاوتی با قبل از شروع جشنواره حس نمیکنم.
وی در پایان درباره شیوه اجرایی، فضاسازی و مبنای انتخاب بازیگران این اثر نمایشی گفت: در فضاسازی نمایش، مخاطب در فضایی ناآشنا که به وسیله گریم، مپینگ، هنر صوتی، میزانسنها و … شکل گرفته است، قرار میگیرد. البته این فضا چندین بار به طور کامل شکسته میشود. در انتخاب بازیگران نیز سعی شد تا از ترکیب بازیگران باتجربه و مستعدی که کمتر روی صحنه بودهاند، استفاده شود.
این اثر، اجرایی سوررئال دارد که در خلاصه روایت خیالی آن آمده است: «موشها روایت موجوداتی است که در دنیای تیره و رنجآور خویش گرفتار هستند و با اتفاقات تلخ و دیوانهوار پیرامونشان دست و پنجه نرم میکنند. آنها آنچنان گرفتار مسایل خویش هستند که از تغییرات اطرافشان غافل ماندهاند … .»
نمایش «موشها» به کارگردانی امیررضا ثابتی و محمد امین حریریان و بازی نگین فیروز منش، یاسمین فرهادی، پرنیان دانش پژوه، مینا علیپور، هیوا محمدزاده، صدف علی نژاد، محمد طالبی (moth)، مهدی جنابی تا ۱۱ بهمن ماه در خانه نمایش دا روی صحنه است.
امیررضا ثابتی تهیهکننده و یکی از کارگردانهای نمایش «موشها» است. او میگوید که دو سال پیش امین حریریان با او در مورد متنی که بر اساس نگاه شوپنهاور به مقوله آثار خلاقانه نوشته شده بود، صحبت کرد و پیشنهاد کارگردانی مشترک را داد. آن اثر سینمایی ساخته نشد اما تصمیم به کارگردانی مشترک گرفته شد. اثر هنری مخاطب را انتخاب نمیکند، بلکه مخاطب است که اثری را انتخاب میکند و آن را میپسندد یا نمیپسندد. اما در مورد بازخوردها باید بگویم که استقبال و رضایت مخاطبان بسیار خوشحال کرد. شوپنهاور نیز میگوید که آثار خلاقانه پیشبرنده و مشوق تفکر و آگاهی است و برای نظر اشخاصی که معتقد هستند گاه باید در واکنش به شرایط، کار هنری تعطیل شود احترام قایل هستم، اما شخصا فکر میکنم کار هنری، راه برون رفت از تنگنا است و میبایست به آن چنگ زد. نوشتن دستنویس شوپنهاور بر اساس نگاهی است که او به مقوله آثار خلاقانه داشته است و خوشبختانه بازخوردهای مثبتی در مورد این نمایش دریافت کردهایم. این نمایش به کارگردانی امیررضا ثابتی و محمدامین حریریان و بازی نگین فیروز منش، یاسمین فرهادی، پرنیان دانش پژوه، مینا علیپور، هیوا محمدزاده، صدف علی نژاد، محمد طالبی (moth)، مهدی جنابی اجرا میشود.