هدف گذاری کاهش مصرف منابع آبی به ۵۱ میلیارد مترمکعب در سند امنیت غذایی
0 نظر
سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی، که پس از تصویب در شورای عالی تحول اساسی فرهنگی ابلاغ شده، بر افزایش بهرهوری ذخایر زمین، تعادل بخشی به مصرف منابع آبی در زراعت، خودکفایی در محصولات اساسی و تأمین پایداری امنیت غذایی تأکید دارد. این سند به بهرهوری منابع آبی در زراعت، کاهش فرسایش خاک، کاهش مصرف محصولات اساسی وارداتی، کاهش ضایعات بخش زراعت، و افزایش ساخت و ساز آبزیان تا مطالعات تاریخی ۱۴۱۱ توجه دارد. این سند، با مشارکت نمایندگان ۲۶ دستگاه و ۱۵۰ متخصص از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و تاکنون تدوین شده است.
به گزارش دیجیاتور، در سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی که پس از تصویب در شورای عالی تحول اساسی فرهنگی در ۵ تیر ۱۴۰۲ توسط رئیس جمهوری به تمام دستگاههای اجرایی مرتبط در کشور ابلاغ شد، جبران روند تخریبی ذخایر زمین در گذشته، تعادل بخشی به مصرف منابع آبی در حوزه زراعت، نیل به خودکفایی در محصولات اساسی و تأمین پایداری امنیت غذایی از طریق افزایش بهرهوری به عنوان رویکرد اصلی مد نظر قرار گرفته است.
بنابراین گزارش، در این سند که قرار است با همگرایی همهجانبه دستگاههای مرتبط اجرا شود، به موضوع مصرف منابع آبی در بخش زراعت توجه ویژه شده به طوری که راندمان آبیاری در بخش زراعت از ۴۵ درصد فعلی با بکارگیری دانش، فناوریهای نوین و ترویج باید به ۶۰ درصد برسد.
بر اساس این سند مهم، بیلان منفی آبخوانها نیز از ۱۳۱ میلیارد متر مکعب به ۱۰۵ میلیارد متر مکعب کاهش یابد.
این سند همچنین افزایش بهرهوری منابع آبی از ۱.۳۹ کیلوگرم ماده خشک به ازای مصرف هر متر مکعب منابع آبی به ۲.۶ کیلوگرم تا سال ۱۴۱۱ هدف گذاری کرده است.
بر پایه سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی، فرسایش خاک کشور که در حال حاضر ۱۶ تن در هکتار است باید به ۱۳ تن در هکتار در مدت یاد شده کاهش یابد.
در راستای تأمین پایدار غذا و جلوگیری از فشار بر منابع پایه ساخت و ساز، کاهش مصرف سرانه برخی محصولات اساسی وارداتی از محورهای این سند است به طوری که مصرف سرانه شکر از ۶۶ گرم در روز به ۴۰ گرم در روز و مصرف سرانه روغن از ۴۶ گرم در روز به ۳۵ گرم در روز هدف گذاری شده است.
همچنین ضایعات بخش زراعت از ۳۰ درصد فعلی به ۱۵ درصد باید کاهش یابد و ساخت و ساز سالانه آبزیان نیز از ۱.۳ میلیون تن به ۲.۶ میلیون تن در سال ۱۴۱۱ برسد.
گفتنی است؛ روند تدوین سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی از سال ۱۳۹۸ آغاز و با مشارکت نمایندگان ۲۶ دستگاه و ۱۵۰ متخصص صورت گرفته است.
توجه به مصرف منابع آبی در زراعت، کاهش بیلان منفی آبخوانها، افزایش بهرهوری منابع آبی، کاهش فرسایش خاک، کاهش مصرف سرانه برخی محصولات وارداتی، کاهش ضایعات بخش زراعت، افزایش ساخت و ساز سالانه آبزیان، آغاز تدوین سند امنیت غذایی از سال ۱۳۹۸ با مشارکت نمایندگان و متخصصان.