استفاده از فناوری نانوحباب در مختلف جوانب زندگی مردم؛ از تصفیه منابع آبی تا صنایع شیلات و زراعت

فناوری نانوحباب در بطن زندگی مردم؛ از تصفیه آب تا شیلات و کشاورزی


فناوری نانوحباب با توسعه و صنعتی‌سازی آن، در بخش‌های مختلف تولیدی وارد شده و اثرات مثبت آن را می‌توان در زندگی روزمره مشاهده کرد. از جمله کاربردهای این فناوری می‌توان به تصفیه منابع آبی، زراعت گلخانه‌ای، گشت گل و مرغداری‌ها اشاره کرد. فناوری نانوحباب با افزایش سطح اکسیژن منابع آبی و فعالیت بیشتر میکرواورگانیسم‌ها، عملکرد تصفیه منابع آبی را به دو برابر افزایش می‌دهد و باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی، کاهش هزینه و افزایش راندمان می‌شود. همچنین در بخش زراعت، با استفاده از فناوری نانوحباب، میزان اکسیژن منابع آبی در گلخانه‌ها افزایش می‌یابد و کیفیت منابع آبی بهبود می‌یابد که در نتیجه، کیفیت محصولات افزایش می‌یابد. استفاده از این فناوری در صنایع شیلاتی، گوجه‌فرنگی و مرغداری نیز اثربخشی خوبی داشته است. با توجه به پیشرفت آن، در آینده نزدیک شاهد استفاده بیشتر از فناوری‌نانوحباب در صنایع خواهیم بود.

به گزارش دیجیاتور،با توسعه فناوری‌نانوحباب و صنعتی‌سازی آن، این فناوری به بخش‌های مختلف تولیدی وارد شده و اثرات آن را می‌توان در زندگی روزمره مشاهده کرد. از منابع آبی آشامیدنی که با کمک نانوحباب تصفیه شده، تا محصولات زراعت گلخانه‌ای، نانوحباب توانسته است به عنوان یک از مصادیق «ساخت و ساز ثروت و ایجاد رفاه با کمک فناوری‌ نانو» جای خود را در زندگی روزمره باز کند.

تصفیه منابع آبی در تصفیه‌خانه فاضلاب قیطریه تهران را شاید بتوان یکی از اولین پروژه‌های اثبات فناوری نانوحباب در بخش تصفیه منابع آبی در کشور دانست که در سال ۱۴۰۰ توسط شرکت نانوحباب انرژی انجام شد. در این پروژه بیش از یک سال اجرای پایلوت هوادی با نانوحباب در تصفیه‌خانه قیطریه انجام شد و آزمایش‌های متعددی روی پساب‌های این تصفیه‌خانه برای بررسی عملکرد سیستم نانوحباب توسط آزمایشگاه معتمد شرکت منابع آبی و فاضلاب صورت گرفت که در نهایت این فناوری مورد تایید شرکت منابع آبی و فاضلاب قرار گرفت.

نتایج کار نشان داد که با همان مقدار گاز مصرفی پیشین و با استفاده از فناوری‌ نانوحباب، عملکرد گندزدایی دو برابر افزایش یافت که دلیل این امر افزایش سطح اکسیژن منابع آبی و فعالیت بیشتر میکرواورگانیسم‌ها بود. فرایند هوادهی و اکسیداسیون یکی از مراحل مهم در عملیات تصفیه پساب‌های صنعتی و فاضلاب‌های شهری محسوب می‌شود.

در حال حاضر سیستم‌های متداول هوادهی که به انواع هواده‌های سطحی و یا بلوئرها وابسته هستند، انرژی قابل توجهی را مصرف می‌کنند ولی راندمان انتقال اکسیژن بسیار پایینی دارند. علاوه بر هزینه‌های بالای این تجهیزات که از کشورهای خارجی خریداری و تامین می‌شوند، تعمیرات و تجهیزات جانبی از قبیل دیفیوزرها و سیستم لوله‌کشی نیز هزینه‌های مجزایی را به کشور تحمیل می‌نمایند. اما فناوری نانوحباب می‌تواند کارایی هوادهی را افزایش داده و کاهش هزینه را به دنبال داشته باشد.

داخلی‌سازی تجهیزات، صرفه‌جویی حداقل ۴۰ درصدی در مصرف انرژی نسبت به سامانه‌های متداول هوادهی، کاهش هزینه تامین تجهیزات به میزان ۲۰ درصد، حذف دیفیورزها و لوله‌کشی‌های فرعی، کاهش صدا و عدم نیاز به ایزوله کردن تجهیزات و افزایش راندمان به میزان حداقل ۳۰ درصد از جمله مزیت‌های این فناوری در بخش تصفیه‌منابع آبی و فاضلاب بود.

استفاده از نانوحباب تنها به بخش تصفیه‌ منابع آبی و فاضلاب محدود نشد، به طوری که این فناوری به سرعت جای خود را در تولیدی زراعت، در بخش کشت هیدروپونیک، باز کرد. شرکت نانوفناوری سراج و شرکت نانوحباب انرژی برای گلخانه‌های متعددی در کشور این فناوری را پیاده‌سازی کرده‌اند.

در سیستم گلخانه‌ای هیدروپونیک یا منابع آبی‌کشت، که در آن از خاک استفاده نمی‌شود، نقش کیفیت منابع آبی و آبیاری بیش از زراعت رایج بوده و در نتیجه افزایش کیفیت منابع آبی می‌تواند به صورت مستقیم روی عملکرد گلخانه تاثیرگذار باشد. منابع آبی مورد استفاده در بیشتر گلخانه‌ها از چاه یا منابع آبی‌های زیرزمینی تامین می‌شود که کیفیت مناسبی از منظر میزان اکسیژن ندارند.

شرکت‌های ایرانی فعال در حوزه نانوحباب، با استفاده از این فناوری، میزان اکسیژن منابع آبی در بخش زراعت گلخانه‌ای را افزایش داده و با این کار کیفیت منابع آبی افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده است. آزمایش‌های انجام شده نشان می‌دهد که با استفاده از این فناوری ارزش غذایی در محصول بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش می‌یابد که این موضوع در مورد فروش خارجی محصولات اهمیت زیادی دارد چرا که به کرات شاهد مشکل تامین نشدن الزامات استاندارد در محصولات صادراتی هستیم که این موضوع مشکلاتی را برای بخش زراعت به وجود می‌آورد.

در حال حاضر از فناوری‌نانوحباب در بیش از ۱۰۰ گلخانه در کشور استفاده می‌شود که نرخ رشد گسترش این فناوری در زراعت هیدروپونیک کشور بسیار قابل توجه است. در ساخت و ساز انواع محصولات از فلفل و گوجه فرنگی گرفته تا خیار و توت‌فرنگی، از این فناوری ایرانی استفاده می‌شود.

پروزش گلهای زینتی هم از فناوری نانوحباب بی نصیب نبوده و پیاده سازی این فناوری در گشت گل نیز موجب افزایش بهره وری شده است. رضایت گلخانه دارها حاکی از اثربخشی این فناوری در پرورش گل است.

فناوری نانوحباب در تولیدی شیلات کشور نیز نقش قابل توجهی داشته است، هوادهی با نانوحباب موجب افزایش بهره‌وری در آبزی‌پروری شده است. اثربخشی این فناوری به گونه‌ای بوده که این تجهیزات به خارج از کشور هم صادر می‌شوند. برای مثال در بلاروس از این تجهیزات نانوحباب ایرانی برای آبزی‌پروری استفاده می‌شود.

در ارمنستان از دستگاه نانوحباب ساز ایرانی برای گشت گوجه فرنگی استفاده می شود.

از فناوری نانوحباب در مرغداری ها نیز استفاده شده است. استفاده از فناوری نانوحباب در منابع آبی مورد استفاده طیور، علاوه‌بر کاهش میزان تلفات، در کاهش ضریب تبدیل غذایی و افزایش شاخص ساخت و ساز موثر بوده است

فناوری ‌نانوحباب می‌تواند اثرات مثبت زیست‌محیطی داشته باشد. یکی از کاربردهای این فناوری، هوادهی دریاچه‌ها با نانوحباب و کمک به نجات دریاچه‌ها و جلبک‌زدایی از آن‌ها است. با توجه به گسترش این فناوری در کشور، در آینده نزدیک شاهد رسوخ بیشتر فناوری‌نانوحباب در صنایع خواهیم بود.


توسعه فناوری نانوحباب و صنعتی‌سازی آن، اثرات مثبتی در زندگی روزمره دارد. از جمله این اثرات می‌توان به تصفیه منابع آبی، ساخت و ساز ثروت و ایجاد رفاه، افزایش گندزدایی، کاهش هزینه‌ها، ارتقای کیفیت منابع آبی در زراعت گلخانه‌ای، افزایش ارزش غذایی محصولات، بهینه‌سازی ساخت و ساز در صنایع گلخانه، شیلات و مرغداری‌ها اشاره کرد. همچنین، فناوری نانوحباب می‌تواند در نجات دریاچه‌ها و جلبک‌زدایی از آن‌ها نیز کاربرد داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *