۶.۵ میلیون هکتار از تراکم اراضی زراعت و چالشهای بهرهوری در ساخت و ساز
0 نظر
معاون منابع آبی و خاک وزارت جهاد زراعت درباره چالشهای حوزه خاک در کشور حرف زد و اشاره کرد که بیش از ۶.۵ میلیون هکتار از اراضی زراعت با ECهای مختلف شور شدهاند و شوری اراضی و منابع آبیهای آبی در حال افزایش است. او همچنین به تغییر کاربری زمینهای زراعت و قطعه قطعه شدن اراضی پرداخت و اظهار کرد که این مسائل نیاز به پیگیری دارند. وی همچنین به مساله معیشتی بودن ساخت و ساز اشاره کرد و بیان کرد که سازماندهی یکپارچه اراضی و بهرهوری آنها از جمله چالشهای قابل توجه در بخش زراعت است.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، صفدر نیازی شهرکی، معاون منابع آبی و خاک وزارت جهاد زراعت درباره چالش فعلی کشور در حوزه خاک به شوری اراضی زراعت اشاره کرد و به مهر گفت: بیش از ۶.۵ میلیون هکتار از اراضی زراعت با EC های مختلف شور شده است. منابع زیرزمینی و سطح منابع آبی سفرههای زیر زمین کاهش یافته و این منابع آبی هم شور هستند. با پمپاژهایی که در دشتها صورت میگیرد شوری منابع آبی سال به سال در حال افزایش است. بنابراین پیش از اینکه نگران عناصر و فلزات سنگین و سایر مسائل در حوزه خاک باشیم خود شوری خاک، بهرهوری محصولات زراعت را تحت شعاع قرار میدهد.
وی همچنین به تغییر کاربری اراضی زراعت پرداخت و ادامه داد: یکی از چالشهای حوزه خاک تغییر کاربری زمینهای زراعت است. خاک مرغوب و کلاس یک در کشور بسیار کم است و متأسفانه تغییر کاربری هم عاملی شده در حوزه اراضی زراعت که نیاز به پیگیری دارد.
معاون منابع آبی و خاک وزارت جهاد زراعت اضافه کرد: موضوع دیگر قطعه قطعه شدن اراضی زراعت و مساله معیشتی بودن ساخت و ساز است.
نیازی شهرکی گفت: پس از اصلاحات ارضی که سال ۱۳۴۰ ابلاغ شد زمینها خرد و تحویل رعیت شدند. بعد از آن هم خرد شدن اراضی دو نسل ادامه یافت. چالش این زمینهای کوچک، بهرهوری آنها و سازماندهی یکپارچه اراضی از دیگر مسائل قابل توجه بخش زراعت است که نیاز به رسیدگی و پیگیری دارد.
شوری اراضی زراعت و کاهش منابع آبی چالشهای اصلی کشور است. تغییر کاربری زمینهای زراعت و قطعه قطعه شدن اراضی نیز مشکلات جدی برای ساخت و ساز کشور ایجاد کرده است. اصلاحات ارضی در سال ۱۳۴۰ فرصتی برای بهبود سازماندهی اراضی بوده اما مساله خرد شدن زمینها و عدم بهرهوری به دلیل مشکلاتی همچون سازماندهی ناکارآمد و عدم اجرای قوانین درست مانده است. بهبود سازماندهی اراضی زراعت و توجه به موارد شوری زمینها و کاهش منابع آبی، میتواند به بهبود وضعیت زراعت کشور کمک شایانی نماید.