ثبت ملی نی تالشی: ساخت و نواخت

ساخت و نواخت نی تالشی ثبت ملی شد


مستندات ثبت ملی نی تالشی در فهرست میراث ناملموس کشور از سوی آرمین فریدی و شایان عابدی‌پور ارائه شده است. نی تالشی یکی از خانواده‌های نی چوپانی است و در سراسر البرز استفاده می‌شود. این ساز بادی پنج سوراخی است که با ظاهری ساده قابلیت اجرای نغمات پیچیده را داراست و در تالش سبک‌های متفاوت نوازندگی دارد. هدایت پورجوادی، محمد صفری، جوری، عطا احمدی و دیگر نوازندگان مشهور این ساز قدیمی هستند. پس از موفقیت ثبت تمبوره تالشی در فهرست میراث ناملموس، ساز تالش دوم نیز به ثبت ملی رسید.

به گزارش دیجیاتور، آرمین فریدی، پژوهشگر هنر صوتی اقوام که به همراه شایان عابدی‌پور درباره ساخت و نواخت نی تالشی پژوهش کرده و مستندات ثبت این ساز را فراهم کرده‌اند از ثبت ملی نی تالشی در فهرست میراث ناملموس کشور خبر داد.

«لَلِه» تالشی از خانواده‌ نی چوپانی است که نواختن آن در سراسر البرز رایج است. جنس این سازی بادی از نی و دارای پنج سوراخ است که با ظاهری ساده توان فوق‌العاده‌ای در اجرای نغمات پیچیده دارد و دارای سبک‌های خاص و متفاوت نوازندگی در تالش است.

هدایت پورجوادی، محمد صفری، جوری، عطا احمدی، اگی برا شالمایی، احمد روشن، سوادعلی آلیانی و رحیم علی شمسایی از جمله نوازندگان صاحب‌نام و پیشکسوت این ساز قدیمی هستند که در قید حیات نیستند.

پس از ثبت موفقیت‌آمیز تمبوره تالشی در فهرست میراث ناملموس ایران، ساز کهن و باستانی تالش دوم بهمن ۱۴۰۲ ثبت ملی شد.


با پژوهش و ثبت مستندات، نی تالشی به عنوان سازی باستانی و قدیمی در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید. این ساز بادی دارای پنج سوراخ است و در سراسر البرز ایران رایج است. نوازندگان برجسته این ساز شامل هدایت پورجوادی، محمد صفری، جوری، عطا احمدی و … هستند. همچنین، تمبوره تالشی نیز پس از این ساز در فهرست میراث ناملموس قرار گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *