بسته شدن دفتر “تجسمی فجر۱۶” و لغو نمایش اعتراض به کودک‌کشی در غزه

دفتر «تجسمی فجر۱۶» بسته شد/ لغو چیدمان اعتراض به کودک‌کشی در غزه!


متن حاوی گزارشی از وضعیت هنرهای تجسمی در ایران است که بر این امر تاکید دارد که این عرصه از آثار خلاقانه نسبت به سایر هنرها اغفال شده و تجاوزهایش مهجور می‌شود. در این گزارش، افتتاح نمایشگاه‌های هنری در مطالعات تاریخی ۴ اسفند ماه اعلام شده و از این تشیک آغاز می‌کند. همچنین، بیستمین جشن تصویر سال رویداد مهمی است که به برگزاری مستند‌ها و آثار برگزیده چهارده دوره گذشته می‌پردازد. همچنین، دفتر «تجسمی فجر» نیز بسته و بازدید از نمایشگاه‌ها در مرکز هنری فرهنگی تمدید شده است. در ادامه، از لغو چیدمان اعتراض به کودک‌کشی در حوزه تهران با دستور سازماندهی شهری نیز خبر داده شده است.

به گزارش خبرنگار دیجیاتور، هنرهای تجسمی یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون هنر هفتم و هنر صوتی، مهجور واقع می‌شود. در گزارش پیش‌رو درصدد هستیم تا گوشه‌ای از این مهجور بودن را جبران کنیم.

هرچند جمعه‌ها روز تعطیل محسوب می‌شود اما در این روز، نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی آغاز به کار می‌کنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمه‌‎سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست‌ها، خوشنویسان و … تلاش‌ها و فعالیت‌های اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می‌گذارند. «آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه‌های هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می‌کند. بر این اساس، در سلسله گزارش‌های «هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت» نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاه‌ها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.

بیستمین «جشن تصویر سال» ورق خورد

رویداد «تصویر سال» که سال‌هاست توسط سیف الله صمدیان و با همراهی خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود، حالا در گام بیستم خود سعی کرده پس از چند دوره رکود (به دلیل دوران کرونا)، به روزهای اوج خود برگردد و شیوه‌ای متفاوت برای برگزاری انتخاب کرده است.

در هفته‌ای که گذشت، بیستمین «جشن تصویر سال» در خانه هنرمندان ایران آغاز به کار کرد. در این دوره، مروری بر بیست دوره برگزاری نمایشگاه «تصویر سال» می‌شود که شامل پنج بخش هنر تصویربرداری خبری، مستند اجتماعی، آثار خلاقانه و هنرمندان، ورزشی و خلاقه (نگاهی دیگر) است. همچنین در جشنواره «اثر سینمایی تصویر» نیز از روز دوم اسفند ماه در ۲ سانس، مروری بر آثار برگزیده چهارده دوره گذشته در سالن شهناز خانه هنرمندان می‌شود که نمایش اثر سینمایی‌های چهره‌هایی چون سعید روستایی، برادران ارک، آرمان خوانساریان، پدرام پورامیری و … را در بر می‌گیرد.

همچنین، بخش‌های نمایشگاه شامل پوستر و گرافیک، کاریکاتور و عکس است که در این دوره تصمیم گرفته شده به پوستر (گرافیک) و کاریکاتور علاوه بر عکس توجه شود که در همین زمینه آثار بزرگان این حوزه‌ها از جمله محمد احصایی، قباد شیوا، مرتضی ممیز و … به نمایش درآمده است.

در این بخش، آثاری از ۹۰ هنرمند نسل پیشگام و جوانان در گالری ممیز نمایش داده می‌شود. همچنین، ۲ اثر زنده یاد کامبیز درم‌بخش و چند اثری که به یادش طراحی شده بود، نیز به نمایش گذاشته شده است. همچنین آثار ۷۷ کاریکاتوریست نیز روی دیوار رفته است.

چیدمان هنری اعتراض به کودک‌کشی با دستور سازماندهی شهری لغو شد!

روز اول اسفند ماه، قرار بود رویداد چیدمان مجسمه «۱۰ هزار جهان» که متشکل از ۱۰۰۰۰ مجسمه کودک و ۱۰۰۰۰ نقاشی کوچک است، توسط حسین و ابوذر ونکی، در محوطه باغ فردوس برگزار شود که این رویداد، علیرغم موافقت قبلی به دستور سازماندهی شهری لغو شد.

دفتر «تجسمی فجر۱۶» بسته شد/ لغو چیدمان اعتراض به کودک‌کشی در غزه!
نمایش خیابانی حنیف در حمایت از کودکان غزه

این در حالی است که بعد از حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه و فلسطین، چندین برنامه نمایشی و چیدمان نمادین کودکان غزه در نقاطی از تهران مثل میدان فلسطین و همچنین دیگر استان‌ها برگزار شده بود و قرار بود این چیدمان با نگاهی وِیژه به کودک‌کشی در منطقه شمال شهر تهران در باغ فردوس برگزار شود اما سازماندهی شهری مجوز برگزاری آن را لغو کرد!

حسین ونکی هنرمند نقاش، خوشنویس و مجسمه‌ساز که تندیس آرش کمانگیر در سعدآباد و تندیس تیرانداز او در ورزشگاه آزادی مشهور است، در گفت‌وگو با خبرنگار دیجیاتور درباره چیدمان «۱۰ هزار جهان» بیان کرده بود: این اجرا و چیدمان مجسمه و نقاشی با توجه به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و فلسطین، نگاهی به اصل موضوع کودک کشی دارد. هرکدام از مجسمه‌های کودکانی که در این چیدمان به کار رفته یک جهان زنده‌اند، با انبوهی از سوال‌های بی پاسخ و منتظر و همچنین در این چیدمان نقاشی‌های کوچکی را می‌بینیم که برای یادبود این قربانیان تصویر شده است. ما در این روزها با تمام تلاش شبانه‌روزی نتوانستیم به اندازه‌ای که اسراییل کودک می‌کشد، مجسمه و تصویر آن‌ها را بسازیم. گفت‌وگوی کامل این هنرمند را می‌توانید این‌جا بخوانید.

دفتر «تجسمی فجر» شانزدهم بسته شد

شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر که روز ۸ بهمن ماه با افتتاح نمایشگاه «مفاخر هنرهای تجسمی» در نگارخانه هنرهای معاصر تهران و روز ۱۰ بهمن ماه با افتتاح نمایشگاه بخش «رقابتی یا طوبای زرین» در موسسه فرهنگی صبا آغاز به کار کرد، شب گذشته با برپایی مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد تا دفتر شانزدهمین فجر تجسمی نیز بسته شود.

دفتر «تجسمی فجر۱۶» بسته شد/ لغو چیدمان اعتراض به کودک‌کشی در غزه!

اسامی برگزیدگان به شرح زیر است:

بخش طراحی میراث محور:

طوبای زرین به سیدهادی امامی و فاطمه حامدی از اصفهان تعلق گرفت.

بخش ناشران اثر ادبی‌های تخصصی:

طوبای زرین به انتشار اثر ادبی آبان به سازماندهی کاوه علی مردی اهدا شد.

بخش علمی (دانش هنرهای تجسمی):

ضمن تقدیر از ساناز باحجب قدسی و فاطمه پاکنژاد و علیرضا کریمی، طوبای زرین به پوریا طهماسبی اهدا شد.

بخش اثر سینمایی‌های مستند تجسمی:

ضمن تقدیر از هادی آفریده، آبتین شمیلی از شیراز طوبای زرین را دریافت کرد.

بخش طراحی و نقاشی:

ضمن تقدیر از امیرمحمد مقدم از تهران و تقدیر ویژه هیات داوران از مجتبی حجازی از تهران، طوبای زرین به محمد جواد طاهرخانی از تهران تعلق گرفت.

بخش خوشنویسی:

در این بخش، ضمن تقدیر از فرامرز تیمور نژاد و حمید احمدی، ربابه زینالی و شقایق میری، طوبای زرین به مجید داستانی از قم تعلق گرفت.

بخش نگارگری:

طوبای زرین بخش نگارگری به ستاره قنبری از قزوین تعلق گرفت.

بخش مجسمه سازی:

طوبای زرین به حسین حسن شاهی از تهران اهدا شد.

بخش سرامیک و آبگینه هنری:

طوبای زرین به فاطمه پوریوسفی از تهران تعلق گرفت.

بخش هنر تصویربرداری:

ضمن تقدیر از کیومرث خوش صفت از بندر انزلی، طوبای زرین به محمد رضایی از ساری تعلق گرفت.

بخش کارتون و کاریکاتور:

ضمن تقدیر از علیرضا پاکدل از مشهد، علیرضا ذاکری از تهران برنده طوبای زرین بخش کاریکاتور شد.

در بخش طراحی گرافیک:

ضمن تقدیر از حامد مغروری از اصفهان، طوبای زرین به رسول حق جو از اهواز تعلق گرفت.

بخش تصویرسازی:

ضمن تقدیر از سمیه محمدی از کرج، طوبای زرین به صدقه قائد امینی هارونی از مبارکه اهدا شد.

بخش آثار خلاقانه جدید:

طوبای زرین این بخش به امین محمدی چری از تهران تعلق گرفت.

برگزیده بخش قله‌ها:

طوبای زرین بخش «قله‌ها» به مریم کمار از تهران اهدا شد.

طاهره شمسی از قم، کامیار صادقی از تهران، محمود بازدار از مشهد، حامد مرتضوی علوی از بجنورد، اکرم سادات میرتوانا از مشهد به عنوان تقدیرشدگان این بخش روی صحنه آمدند.

دفتر «تجسمی فجر۱۶» بسته شد/ لغو چیدمان اعتراض به کودک‌کشی در غزه!

در این مراسم همچنین، نشان هنرهای تجسمی ایران به افشین شاهرودی، محمدحسین صلواتیان، بهرام عظیمی، منصور نام‌سن، مهدی حیدری، رضا برانگیز و محمدمهدی روحانی به عنوان مفاخر هنرهای تجسمی ایران اهدا شد.

تمدید بازدید از نمایشگاه مفاخر و طوبای زرین «تجسمی فجر»

فرصت بازدید از نمایشگاه بخش‌های رقابتی و بازار آثار خلاقانه شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر تا روز سه‌شنبه ۸ اسفند و مهلت تماشای آثار هنرمندان حاضر در نمایشگاه مفاخر هنرهای تجسمی به روایت گنجینه نگارخانه هنرهای معاصر تهران و آینه در آینه تا پنجشنبه ۳ اسفند تمدید شد.

علاقه‌مندان برای بازدید از نمایشگاه بخش‌های رقابتی و بازار آثار خلاقانه شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر می‌توانند تا مطالعات تاریخی ۸ اسفند، همه‌روزه از ساعت ۱۰ تا ۲۰ و روز جمعه و ۶ اسفند از ساعت ۱۵ الی ۲۰ به مجموعه فرهنگی هنری صبا (فرهنگستان آثار خلاقانه) مراجعه کنند.

آغاز نمایشگاه‌های هنری در آدینه

نمایشگاه آنلاین نقاشی رسول رضایی در گالری گستان، نمایشگاه گروهی نقاشی «بستر نرم‌افزاری» در گالری سهراب، نمایشگاه انفرادی مجسمه و چیدمان «هزارتوی رنگی» در گالری شمیس، نمایشگاه انفرادی آثار سبا میرافضل با عنوان «تروما» در گالری «با»، نمایشگاه گروهی «جلوه اثر» در گالری خورشید، نمایشگاه نقاشی‌های سحر غیاثوند با عنوان «هوژین» در گالری زرنا، نمایشگاه انفرادی مهسا عرب زاده با عنوان «از میان سکوت» در گالری شریف، نمایشگاه گروهی «‌از شب تا صبح» در گالری ثالث و نمایشگاه نقاشی‌های سیروس مقدم کارگردان هنر هفتم و تلویزیون و کارگردان سریال «پایتخت» با عنوان «شرجی» در گالری گویه، از جمله نمایشگاه‌هایی است که جمعه ۴ اسفند ماه افتتاح خواهند شد.


یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون هنر هفتم و هنر صوتی، مهجور واقع می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *