موقعیت علمی ایران در برنامه هفتم توسعه باید به رتبه ۱۴ جهانی صعود کند.

جایگاه علمی ایران در برنامه هفتم توسعه باید به رتبه ۱۴ جهانی برسد


در این متن، دکتر یونس پناهی، با اشاره به تقسیم کشور به ۱۰ منطقه و مشخص کردن ماموریت های ویژه برای هر موسسه آموزش عالی در حوزه پژوهش های سلامت، اعلام کرد که موسسه آموزش عالی های علوم علوم درمانی باید به مشکلات سلامت کشور پاسخ دهند. او همچنین درباره توزیع شبکه های تحقیقاتی بحث کرده و توضیح داده که مسائل حوزه سلامت در اولویت های این شبکه ها قرار دارند. سپس به تقویت تحقیقات و جذب عضو های هیات علمی تحقیقاتی اشاره کرده و تعداد دانشمندان یک درصد کشور را در حوزه سلامت بررسی کرده است. او همچنین اینکه تکمیل زنجیره ساخت و ساز و توسعه تحقیقات از راه های تقویت تحقیقات استفاده می کند. پناهی انجام دادن تدوین و ایجاد همگرایی و هم افزایی در راهبردهای تحقیقاتی را بررسی کرده و اهمیت اعتبار بخشی به پژوهشکده های علوم علوم درمانی را تاکید می کند.

به گزارش دیجیاتور به نقل از سازمان سلامت، دکتر یونس پناهی در نشست خبری دهه فجر ۱۴۰۲ در ستاد سازمان سلامت، گفت: کل کشور را در آمایش سرزمینی به ۱۰ کلان منطقه تقسیم کرده و برای هر موسسه آموزش عالی نیز ماموریت های ویژه ای در حوزه پژوهش های سلامت تعیین کرده ایم. موسسه آموزش عالی های علوم علوم درمانی مساله محور شده اند و هر کدام بنا بر این ماموریت باید بتوانند مشکلاتی از کشور در حوزه سلامت را مرتفع کنند.

وی با اشاره به اینکه در توزیع شبکه های تحقیقاتی، ۱۶ شبکه در حیطه علوم بالینی ، ۵ شبکه در حیطه ارتقای سلامت و ۴ شبکه در حیطه بیومدیکال دیده شده است، بیان کرد: توزیع شبکه های تحققات و فناوری علوم علوم درمانی بر حسب حیطه های موضوعی صورت گرفته و مسائل حوزه سلامت در حوزه هایی مانند سرطان، پوکی استخوان، بیماری های تنفسی، تغذیه سالم و سایر موضوعات مهم در اولویت های شبکه قرار دارند.

معاون تحقیقات و فناوری سازمان سلامت گفت: برای تقویت تحقیقات، ردیف استخدامی ۲۵۰ نفری اعضای هیات علمی تحقیقاتی از سازمان امور استخدامی درخواست شده است.

پناهی افزود: ۷ درصد اعضای هیات علمی کشور در حوزه سلامت، اعضای هیات علمی پژوهشی هستند که ۳۰ درصد از این افراد در زمره دانشمندان یک درصد کشور قرار دارند. روند دانشمندان یک درصد رو به رشد است و هم اکنون ۲۷۹ دانشمند یک درصد داریم.

معاون تحقیقات و فناوری سازمان سلامت با بیان این که برای پر کردن خلاء بین تولیدی و موسسه آموزش عالی راهی جز تکمیل زنجیره ساخت و ساز و طراحی اکوسیستم فناوری نداریم، گفت: استقرار ۳۵۸۹ شرکت فعال در حوزه سلامت در مراکز رشد، ۵۰۸۰ محصول، ۴۸۱۵ پروژه فناورانه، ۴۱۳۰ ثبت پتنت ملی و بین المللی، اشتغال ۸ هزار نفر در شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور حوزه سلامت، حمایت از ۸۰ پروژه فناوری در قالب طرح های یک درصد، از دستاوردهای این اکوسیستم است.

پناهی با اشاره به این که تعداد شرکت های دانش بنیان از حدود ۷۰۰ در دو سال اخیر به ۱۴۰۰ شرکت رسیده است، اضافه کرد: توزیع مراکز تحقیقاتی بر اساس ۴۳ حیطه موضوعی بخش دیگری از اقدامات انجام شده است. به عنوان نمونه در تروما ۱۹ مرکز، در جراحی ۱۸، در سالمندی ۸، در خون ۱۶، در بهداشت باروری و سلامت ۲۹ و در بیماری های گوارشی و کبد ۳۲ مرکز تحقیقاتی، معین شده اند.

وی ادامه داد: تدوین، ابلاغ و پیگیری راهبردهای مهم و کلیدی نظام یکپارچه توسعه تحقیقات یکی از اقدامات مهم دیگر است که بر اساس توسعه و تاکید بر تحقیقات اثرگذار، نیازمحور و کاربر مدار، ایجاد همگرایی، هم افزایی در برآیند شاخص های علمی، مالی، اجتماعی، مبتنی بر زیرساخت تحقیقات کاربردی و استفاده از ظرفیت های علمی کشور در جهت ساماندهی، شتاب توسعه مرزهای نوین تحقیقات سلامت محور و چند شاخص مهم دیگر انجام گرفته است.

معاون تحقیقات و فناوری سازمان سلامت اظهار داشت: اعتبار بخشی پژوهشکده های علوم علوم درمانی از دیگر اقدامات مهم بوده است. هر پژوهشکده حداقل باید ۳ مرکز تحقیقاتی داشته باشد و هم اکنون ۶۹ پژوهشکده مشتمل بر ۲۲۷ مرکز تحقیقاتی داریم.

وی آمار اعضای هیات علمی و تحقیقاتی را چنین برشمرد: هم اکنون در مجموع ۲۲ هزار و ۲۶۸ عضو هیات علمی؛ ۲۰ هزار ۶۳۴ عضو هیات علمی آموزشی و ۱۶۳۴ هیات عضو علمی تحقیقاتی در نظام سلامت مشغول آموزش و پژوهش هستند.

پناهی با تاکید بر این که از مجلات علوم علوم درمانی که در ISI و PubMed و اسکوپوس نمایه شوند حمایت می کنیم، گفت: ۴۶۹ عنوان مجله با رتبه علمی، پژوهشی در موسسه آموزش عالی های علوم علوم درمانی کشور دایرند که تعداد مجلات دارای نمایه ISI تعداد ۹۷، تعداد مجلات دارای نمایه اسکوپوس ۱۹۹، تعداد مجلات دارای نمایه PubMed تعداد ۷۹ و تعداد مجلاتی که هر سه نمایه را دارند ۲۷ عنوان مجله هستند.


در نشست خبری دهه فجر ۱۴۰۲، دکتر یونس پناهی اعلام کرد که کشور را به ۱۰ کلان منطقه تقسیم کرده و برای هر موسسه آموزش عالی ماموریت های ویژه ای در حوزه پژوهش های سلامت تعیین کرده است. موسسه آموزش عالی های علوم علوم درمانی باید به مشکلاتی از کشور در حوزه سلامت پاسخ دهند. توزیع شبکه های تحقیقاتی نیز بر اساس حیطه های موضوعی مانند سرطان و بیماری های تنفسی انجام شده است. برای تقویت تحقیقات، استخدام ۲۵۰ نفر از اعضای هیات علمی تحقیقاتی از سازمان امور استخدامی درخواست شده است. گفته شده است که ۷ درصد اعضای هیات علمی کشور اعضای هیات علمی پژوهشی هستند و این تعداد در حال رشد است. ۸ هزار نفر در شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناوری حوزه سلامت اشتغال دارند. از آنجا که زنجیره ساخت و ساز و طراحی اکوسیستم فناوری مهم است، اقداماتی برای پر کردن خلاء بین تولیدی و موسسه آموزش عالی انجام شده است. تدوین، ابلاغ و پیگیری راهبردهای مهم و کلیدی در توسعه تحقیقات و ایجاد همگرایی نیز انجام شده است. اعتبار بخشی پژوهشکده های علوم علوم درمانی و توزیع مراکز تحقیقاتی بر اساس حیطه های موضوعی نیز از دیگر اقدامات مهم است. در حال حاضر در مجموع ۲۲ هزار و ۲۶۸ عضو هیات علمی در نظام سلامت فعالیت می کنند. همچنین، تعداد مجلات علوم علوم درمانی در موسسه آموزش عالی های علوم علوم درمانی زیاد است که در معتبرترین پایگاه داده ها نمایه شده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *