تقویت همکاری‌های نفتی ایران و عراق در شرایط محدودیت‌های بین‌المللی

توسعه همکاری‌های نفتی ایران و عراق با توجه به تحریم‌ها


در دیدار بین جلیل سالاری، معاون وزیر منابع هیدروکربن ایران در امور پالایش، و حامد یونس الزوبعی، معاون پالایش وزارت منابع هیدروکربن عراق، بحث‌هایی درباره خودکفایی تولیدی منابع هیدروکربن و پالایش در ایران و همکاری‌های ایران و عراق در این زمینه صحبت شد. سالاری از پیشرفت‌های ایران در زمینه تکنولوژی و تجهیزات پالایشی خبر داد و امیدواری ابراز کرد که با همکاری بیشتر با عراق، می‌توان به نوسازی و بازسازی پالایشگاه‌ها و افزایش همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف تولیدی منابع هیدروکربن و پالایش پرداخت.

به گزارش دیجیاتور به نقل از وزارت منابع هیدروکربن، جلیل سالاری معاون وزیر منابع هیدروکربن در امور پالایش در دیدار با حامد یونس الزوبعی، معاون پالایش وزیر منابع هیدروکربن عراق که به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران برگزار شد، گفت: دستاوردهای تولیدی منابع هیدروکربن پس از پیروزی تحول سیاسی و خودکفایی در تولیدی منابع هیدروکربن و پالایش سبب شده است امروز در شرایطی قرار گیریم که در مجموعه پالایشگاه‌ها، نزدیک به ۸۰ تا ۹۰ درصد تجهیزات و کالاها در داخل کشور ساخته و صفر تا ۱۰۰ کارهای فناوری طراحی، طراحی و دانش فنی موردنیاز واحدهای پالایشی بومی‌سازی شود.

معاون وزیر منابع هیدروکربن در امور پالایش با تأکید بر اینکه در حکومت سیزدهم، تمرکز را بر این گذاشتیم که در بین کشورهای همسایه و دوست به‌ویژه مجموعه کشورهای مسلمان همکاری و توافق‌هایی داشته باشیم، گفت: طی مسافرت جواد اوجی وزیر منابع هیدروکربن به عراق توافق‌هایی بین دو کشور شد که به مرحله اجرا برسند. همکاری‌هایی نیز با کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا داشتیم و پالایشگاه بزرگ «ال‌پالیتو» را با فناوری و تجهیزات ایرانی تجهیز و تعمیر کردیم.

وی ابراز امیدواری کرد که بتوان در حوزه نوسازی و بازسازی پالایشگاه‌ها نیز در بخش تعمیرات، کالاهای موردنیاز، کاتالیست و موادشیمیایی از توان متخصصان ایرانی استفاده و به توافق‌های مطلوبی با عراق دست یافت.

معاون وزیر منابع هیدروکربن در امور پالایش و پخش با اشاره به اینکه پیش از این قرار بود منابع هیدروکربن خام بصره را در پالایشگاه آبادان فراورش کنیم و محصول را تهاتر کنیم مقدمات آن انجام شد، اما اجرایی نشد، افزود: البته ما خودمان تلاش کردیم که این پالایشگاه را توسعه دهیم و بزرگترین واحد تقطیر خاورمیانه در پالایشگاه آبادان را راه‌اندازی کردیم.

سالاری بیان کرد: در بخش انتقال و توزیع فرآورده با نزدیک به ۱۳ هزار لیتر ظرفیت ذخیره‌سازی فرآورده و نزدیک به ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله، توانمندی‌های لازم را داریم، اما از آنجا که فرآیند ما امروز قیمت‌گذاری به‌صورت تکلیفی و یارانه‌ای است، یک سامانه بزرگ هوشمند داریم که سازماندهی مصرف در کشور را از این طریق انجام می‌دهیم.

وی گفت: ما همچنین در طول سال‌های گذشته سی‌ان‌جی را در کشور توسعه دادیم و با توجه به اینکه بخشی از سبد سوخت ما در حوزه حمل‌ونقل را این حامل انرژی تشکیل می‌دهد، در زمینه توسعه این تولیدی و صنایع زیرمجموعه آن به خودکفایی رسیدیم و امروز بیشتر تجهیزات موردنیاز آن در ایران بومی‌سازی شده است و در زمینه عرضه و نظام عرضه نیز می‌توانیم با عراق مشارکت و همکاری داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی همچنین با اشاره به ساخت بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ جایگاه عرضه سی‌ان‌جی در کشور و تبدیل نزدیک به ۴ میلیون وسایل نقلیه در ناوگان ترانزیت کشور و گسترش کارگاه‌های تبدیل در کشور، این حوزه‌ها را از دیگر ظرفیت‌های همکاری ایران و عراق برشمرد و گفت: ما در بخش ساخت و ساز کاتالیست‌های موردنیاز تولیدی پالایش و ساخت و ساز مواد شیمیایی بومی‌سازی کردیم و امروزه در حال رقابت با خارجی‌ها هستیم و در این حوزه می‌توانیم به دیگر کشورها خدمات ارائه دهیم.

سالاری با اشاره به اینکه ایران و عراق با محدودیت‌های بین‌المللی روبه‌رو هستند و باید با همکاری قدرتشان را در صنایع افزایش دهند، افزود: با ایجاد دفاتری در دو کشور در حوزه نیازمندی‌های دو طرف و تبادل اطلاعات در صنایع منابع هیدروکربن می‌توان از ظرفیت‌های داخلی یکدیگر و همکاری‌های مستمر بهره‌مند شد. همانطور که خدماتی را برای پالایشگاه‌های سوریه در نظر گرفتیم، می‌توانیم این ظرفیت‌ها را در عراق نیز عملیاتی کنیم.


ایران و عراق در حوزه‌های مختلف صنایع نفتی و پالایشی همکاری و توافق‌های موثری دارند که برای توسعه و پیشرفت این حوزه‌ها بسیار مهم است. این همکاری‌ها شامل تعمیرات، کالاهای موردنیاز، کاتالیست و مواد شیمیایی می‌شود. همچنین ایران با توانایی بومی‌سازی تجهیزات و مواد موردنیاز تولیدی پالایش و توزیع، قادر به رقابت با کشورهای خارجی در این حوزه است و می‌تواند خدمات خود را به دیگر کشورها ارائه دهد. ایران و عراق با همکاری و تبادل اطلاعات می‌توانند با محدودیت‌های بین‌المللی روبه‌رو برخورد کرده و قدرت خود را در این صنایع تقویت کنند. این همکاری‌ها می‌تواند با ایجاد دفاتر در دو کشور و تأمین نیازمندی‌های هر طرف از ظرفیت‌های داخلی یکدیگر بهره‌ور شود و به پیشرفت این صنایع کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *