بازنویسی عنوان به فارسی: تغییرات در تأمین منابع آبی شرب و زراعت منطقه خوزستان
0 نظر
طرح آبرسانی فدک در استان خوزستان در جهت تأمین منابع آبی شرب و زراعت منطقه شمال شرق استان فعالیت میکند. قبل از اجرای طرح، کیفیت منابع آبی شرب اهواز منطبق با استانداردها نبود و شاخص EC به عدد بالایی رسیده بود. اما پس از بهرهبرداری از طرح آبرسانی غدیر، کیفیت منابع آبی شرب بهبود یافته و شاخص EC به مقداری بین ۴۵۰ تا ۶۴۰ رسیده است. طرح فدک به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای آبرسانی کشور، تأسیسات برداشت منابع آبی، تونل، ایستگاه پمپاژ، تصفیه خانه و پل برق را شامل میشود. اجرای این طرح به تأمین منابع آبی منطقه شمال شرق خوزستان برای بیش از ٧٢٠ هزار نفر در حوزه شرب و بخش زراعت کمک میکند. در این بخش از استان دچار مشکل کمبود منابع آبی شرب و زراعت است. طرح اصلی آبرسانی فدک در نظر گرفته شده است تا تأمین منابع آبی شرب و منابع آبی زراعت به میزان مورد نیاز منطقه را برآورده کند و با بهرهبرداری از این طرح کمبود منابع آبی شرب به میزان ۶۲ میلیون مترمکعب در سال و منابع آبی زراعت به میزان ۹۸ میلیون مترمکعب در سال تا سال ۱۴۲۵ رفع خواهد شد. انتظار میرود اجرای طرح آبرسانی فدک تغییرات بزرگی را در تأمین منابع آبی شرب منطقه شمال شرق خوزستان بهبود بخشد.
به گزارش دیجیاتور به نقل از وزارت نیرو، بررسی تاریخچه کیفیت منابع آبی بخشهای مختلف خوزستان از جمله منابع آبی شرب اهواز بیانگر آن است که در بازههای زمانی تا پیش از بهرهبرداری طرح آبرسانی غدیر، شاخص EC (املاح)به عنوان شاخص مهم کیفیت منابع آبی به عدد ۴۰۰۰ هم رسیده بود در حالی که بر اساس استانداردها باید زیر ۱۰۰۰ باشد، بر این مبنا بررسی میدانی انجام شده از کیفیت منابع آبی شرب ایستگاه امالدبس به عنوان ایستگاه پمپاژ مهم شبکه آبرسانی، ۳ ماه پس از اجرای طرح آبرسانی غدیر، شاخص EC به عددی بین ۴۵۰ تا ۶۴۰ را به ثبت رسانده است.
به معنای دیگر کیفیت منابع آبی شرب در اهواز پس از بهرهبرداری از طرح آبرسانی غدیر ۸ الی ۹ برابر بهبود را تجربه کرده است و امروز فدک در تداوم غدیر درصدد تأمین منابع آبی سالم و پایدار برای بخش شهری و روستایی در شمال شرق خوزستان است.
بنا بر این گزارش همزمان با مسافرت “علی اکبر محرابیان” وزیر نیرو در ۲۴ دی ۱۴۰۲ به استان خوزستان ضمن بازدید از طرحهای تولیدی منابع آبی و برق در این استان، عملیات اجرایی آبرسانی فدک برای جمعیت تحت پوشش ۷۳۰ هزار نفری شهری و روستایی تا افق سال ۱۴۲۵ آغاز شد.
استان پهناور خوزستان با آغاز عملیات اجرایی طرح جامع تأمین منابع آبی شهرهای شمال شرق خوزستان از سد کارون ۳، شاهد تأمین کمّی و کیفی منابع آبی شرب هفت شهر استان یعنی ایذه، باغملک، قلعه تل، رامهرمز، هفتکل، صیدون، میداود و ۶۸۹ روستا خواهد بود. تأمین منابع آبی زراعت جهت اراضی آبی در سطح حدود ۲۰ هزار هکتار و همچنین توسعه باغات دیم در سطح ۴۰ هزار هکتار از دیگر اهداف اجرایی این طرح مهم و عظیم است.
افق اولیه برای اجرای این طرح تا سال ۱۴۲۵ در نظر گرفته شده است تا در طول این سالها، منابع آبی شرب مورد نیاز مردم خوزستان را تأمین کند. بر این اساس با اجرایی شدن این طرح کمبودی از حیث تأمین منابع آبی شرب به میزان ۶۲ میلیون مترمکعب در سال و تأمین منابع آبی زراعت به میزان ۹۸ میلیون مترمکعب در سال تا افق ۱۴۲۵ وجود نخواهد داشت.
این طرح بزرگ کشور و به عبارت بهتر سامانه آبرسانی مهم دارای ویژگیهای شاخصی است؛ احداث تأسیسات برداشت منابع آبی و احداث تونل به طول ۹۰۰ متر، احداث ایستگاه پمپاژ به ظرفیت ۱۱.۱ متر مکعب در ثانیه، حفر تونل انتقال منابع آبی به طول ۴.۵ کیلومتر و قطر ۴.۵ متر، احداث تصفیه خانه به ظرفیت ۲۶۵ هزار متر مکعب در ثانیه، احداث پل به طول ۱۲۰ متر و عرض ۱۲ متر، اجرای پست برق ۴۰ مگاواتی و ۷ کیلومتر شبکه فشار قوی و همچنین اجرای خط انتقال فولادی با اقطار ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ میلیمتر به طول ۳۰ کیلومتر از جمله مشخصات فنی سامانه انتقال منابع آبی حد فاصل کارون ۳ تا شهرستان ایذه است.
نکته مهم اینکه طرح فدک با ویژگیهایی چون احداث ١٤ کیلومتر تونل یکپارچه و مستقیم بین سد کارون ٣ و شهرستان ایذه در منطقه شمال شرق استان خوزستان به عنوان یکی از بزرگترین، مهمترین و مؤثرترین طرحهای آبرسانی کشور در جهت تأمین کامل منابع آبی منطقه به شمار میرود.
“علیاکبر محرابیان” وزیر نیرو در این رابطه به مشکلات تأمین منابع آبی شرب و زراعت استان خوزستان در سال ٩٩ و تابستان ١٤٠٠ اشاره و اظهار کرد: یکی از مهمترین برنامههای حکومت سیزدهم تأمین مناسب منابع آبی برای اقصی نقاط استان خوزستان بود. این در حالی است که مردم استان با وجود سدهای بزرگ، از نعمت منابع آبی گوارا برخوردار نبودند و همچنین این منابع آبی در بخش زراعت به مزارع مردم نرسیده بود.
محرابیان در این زمینه تاکید میکند؛ از همکاران خواستهایم همان حماسهای که در طرح غدیر آفریدند را بتوانیم در قالب اجرای این طرح تکرار کنیم و در منطقه مهم شمال شرق خوزستان به عنوان یک منطقه حاصلخیز در بخش زراعت برای بیش از ٧٢٠ هزار نفر تأمین منابع آبی شرب انجام شده و این عملیات هرچه سریعتر به پایان برسد.
سردار “حسن شاهوارپور” فرمانده سپاه حضرت ولی عصر (عج) خوزستان نیز در این رابطه میگوید: بهرغم آنکه ۳۰ درصد منابع آبیهای جاری کشور در خوزستان قرار دارند اما در بخش کیفیت و کمیت آبرسانی با چالشهایی روبرو هستیم.
“علی اکبر حسینی محراب” استاندار خوزستان نیز در این رابطه تصریح میکند: مهمترین مسألهای که در مسافرت مقام عالی رتبه به استان مطرح میشود موضوع منابع آبی است و به همین دلیل سه پروژه در این بخش تعریف شده که از جمله آن میتوان به طرح فدک اشاره کرد.
بر این اساس انتظار میرود اجرای طرح آبرسانی فدک تحولی بزرگ را درتامین منابع آبی شرب شهری منطقه شمال شرق خوزستان ایجاد کند، هر چند که بزودی طرح موقت آبرسانی این شهر اجرایی شده و طرح فدک در تداوم منابع آبی دنبال میشود.
چنانکه محرابیان نیز گفته است: همه تلاش ما این است که تا دو ماه آینده حداکثر این طرح اضطراری را به مرحله بهرهبرداری برسانیم و شاهد حل مشکل مردم به طور موقت باشیم تا در زمان باقیمانده طرح اصلی را هم هرچه سریعتر اجرایی کنیم.
با توجه به این متن، بهرهبرداری از طرح آبرسانی غدیر در استان خوزستان، کیفیت منابع آبی شرب شهری اهواز را بهبود بخشیده است. شاخص EC از ۴۰۰۰ به زیر ۱۰۰۰ کاهش یافته است. همچنین با استفاده از طرح فدک، منابع آبی شرب سالم و پایداری به بخش شهری و روستایی در شمال شرق خوزستان تأمین میشود. طرح فدک به تأمین منابع آبی شرب و زراعت شهرهای ایذه، باغملک، قلعه تل، رامهرمز، هفتکل، صیدون، میداود و ۶۸۹ روستا کمک خواهد کرد. هدف دیگر اجرای این طرح، تأمین منابع آبی زراعت برای اراضی آبی و توسعه باغات دیم است. با اجرای طرح فدک، کمآبی در تأمین منابع آبی شرب به میزان ۶۲ میلیون مترمکعب در سال و تأمین منابع آبی زراعت به میزان ۹۸ میلیون مترمکعب در سال تا سال ۱۴۲۵ رفع خواهد شد. طرح فدک به عنوان یکی از بزرگترین و مهمترین طرحهای آبرسانی کشور، به تأمین کامل منابع آبی منطقه شمال شرق خوزستان کمک میکند. در ادامه نیز بیان شده است که تا دو ماه آینده قرار است طرح اضطراری آبرسانی شهر فدک به مرحله بهرهبرداری برسد و در طول زمان باقیمانده طرح اصلی نیز اجرایی شود.