خریداری ۸۰۵ هزار تن برنج خارجی در سال جاری

امسال ۸۰۵ هزار تن برنج خارجی خریداری شد


در این متن، مسیح کشاورز، دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی بازرگانی بین‌الملل برنج، درباره ممنوعیت بازرگانی بین‌الملل برنج و تأثیر آن بر قیمت و بازار برنج صحبت می‌کند. او اعلام کرده است که از سال ۱۴۰۰ به دلیل وضعیت ساخت و ساز و بازار، پیشنهاد شده بود ممنوعیت بازرگانی بین‌الملل برنج حذف یا تعدیل شود، اما این پیشنهاد مورد قبول حکومت قرار نگرفته است. او بیان کرده است که ممنوعیت بازرگانی بین‌الملل برنج سبب کاهش حجم برنج وارداتی و افزایش قیمت برنج در بازار شده است. وی همچنین به اعمال قیمت‌گذاری دستور اجرا شده برای تنظیم قیمت برنج اشاره کرده است. دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی بازرگانی بین‌الملل برنج همچنین درباره آمار بازرگانی بین‌الملل برنج و انحصارها در این حوزه صحبت کرده است. او اعلام کرده است که در امسال حدود یک میلیون تن برنج بازرگانی بین‌الملل شده است و درصدی از این بازرگانی بین‌الملل به اعضای انجمن تعلق داشته است. او همچنین اشاره کرده است که تشکیل کمیته علمی-پژوهشی در دستور کار انجمن است تا نیاز بازار به برنج با آمار دقیق تر مشخص شود. به علاوه، احمد خانی‌نوذری، سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد زراعت، اعلام کرده است که در بازرگانی بین‌الملل برنج انحصاری وجود ندارد و هر شرکت واردکننده دارای سهم ۱۵ درصدی است.

به گزارش خبرنگار دیجیاتور، مسیح کشاورز، دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی بازرگانی بین‌الملل برنج در نشست خبری این انجمن گفت: در راستای حمایت از ساخت و ساز داخل هر سال از فصل برداشت در مرداد ممنوعیت بازرگانی بین‌الملل برنج اعمال می‌شود. سال ۱۴۰۰ با توجه به وضعیت ساخت و ساز و بازار به حکومت پیشنهاد شد این ممنوعیت حذف یا تعدیل شود. این امر محقق نشد.

وی ادامه داد: اعمال ممنوعیت در آن مقطع زمانی سبب شد تا با کاهش حجم برنج وارداتی در بازار قیمت این محصول افزایش داشته باشد. نرخ برنج ایرانی هم به دنبال گران شدن برنج خارجی صعودی شد.

وی با بیان اینکه در این دوره حکومت مبادرت به عرضه ذخایر استراتژیک کرد تا قیمت‌ها متعادل شود، افزود: در ادامه هم برای این محصول قیمت گذاری دستور اجرا شد؛ البته پاسخگو نبود.

دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی بازرگانی بین‌الملل برنج تصریح کرد: برنج ایرانی تا پیش از ممنوعیت بازرگانی بین‌الملل قیمت ثابتی داشت و با نرخ برنج خارجی تفاوت معناداری نداشت اما ممنوعیت مرداد سبب شد تا شاهد سیر صعودی قیمت این محصول در بازار باشیم.

کشاورز عنوان کرد: با رفع ممنوعیت در سال ۱۴۰۱ قیمت‌ها تعدیل شد اما چون این امر با روابط حکومتی گذاری دستوری همراه شد خیلی پاسخگو نبود. در این چند سال اخیر شاهد افزایش ۳۰۰ درصدی برنج بودیم. افزایش قیمت برای حبوبات هم تجربه شد و این محصولات از سال ۱۴۰۰ افزایش چند صد درصدی داشتند.

آمار بازرگانی بین‌الملل برنج

دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی بازرگانی بین‌الملل برنج با بیان اینکه روابط حکومتی گذاری امسال در حوزه بازرگانی بین‌الملل برنج حدود یک میلیون تن است، گفت: ۱۴۹ شرکت در حوزه بازرگانی بین‌الملل برنج فعالیت دارند که امسال تا ۴ دی ماه حدود ۸۰۵ هزار تن برنج به ارزش یک میلیارد دلار وارد کشور شد. سهم اعضای این انجمن ۲۵۶ هزار تن به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار بوده است.

کشاورز گفت: تشکیل کمیته علمی-پژوهشی در دستور کار انجمن قرار دارد تا نیاز بازار با آمار دقیق‌تری انجام شود.

گفتنی است سیستمی شدن ثبت سفارش باعث شده تا برخی انحصارها از بین برود. به این ترتیب هر بازرگان بر اساس سابقه فعالیت و رتبه اعتباری که دریافت می‌کند سهم وارداتش مشخص می‌شود. احمد خانی‌نوذری، سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد زراعت ابتدای هفته در جمع خبرنگاران عنوان کرد، در بازرگانی بین‌الملل برنج انحصاری وجود ندارد و سهم هر شرکت واردکننده ۱۵ درصد است.


ممنوعیت بازرگانی بین‌الملل برنج در ایران باعث افزایش قیمت این محصول شده است. همچنین، تعداد شرکت‌های فعال در حوزه بازرگانی بین‌الملل برنج در ایران بسیار زیاد است و این بازار همچنان در عدم شفافیت و مخابرات ناکارآمد رو به رو است. برای تنظیم و کنترل بهتر بازار برنج، نیاز است که کمیته علمی-پژوهشی تشکیل شود تا نیاز بازار با آمار دقیق‌تری رصد و ارزیابی شود. همچنین، سیستمی شدن ثبت سفارش در این بازار باعث کاهش انحصارها و افزایش شفافیت در توزیع بازرگانی بین‌الملل برنج خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *