افزایش هزینه ساخت و ساز در بخش زراعت
0 نظر
در چند سال اخیر، تورم و افزایش قیمتها باعث کاهش بازار تقاضا در صنایع غذایی شده است. این امر منجر به افت ساخت و ساز شده و تولیدکنندگان باید با نیمی از ظرفیت خود فعالیت کنند یا به دنبال بازارهای جدید صادراتی باشند. همچنین، نرخ برخی محصولات و خدمات بخش زراعت در پاییز سال جاری نسبت به سال قبل تغییر کرده و در برخی موارد افزایش یا کاهش داشته است. تغییرات قیمت در محصولات زراعت، جالیزی، جالیزی، میوههای هستهدار، میوههای دانهدار، محصولات دامی و هزینه دستمزد و خدمات را در این متن میتوان مشاهده کرد.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، تورم و افزایش قیمتها در چند سال اخیر در مدت زمان کوتاه رخ میدهد و این امر خود منجر به کاهش بازار تقاضا شده است. صنایع غذایی از این امر مستثنا نبوده و نوسان قیمتی این محصولات ضمن ریزش بازار تقاضا منجر به افت ساخت و ساز شده است. در نتیجه این روند تولیدکنندگان ناگزیرند با نیمی از ظرفیت اسمی خود فعالیت داشته باشند یا به دنبال بازارهای جدید صادراتی باشند؛ البته فروش خارجی هم چالشهای خود را دارد و با سختگیریهای بازار بینالملل محصولات باید دارای استانداردهای متناسب با شاخصهای جهانی در کنار مشخصات تعریف شده کشورهای مقصد باشد.
در ادامه تفاوت نرخ برخی محصولات و خدمات بخش زراعت در پاییز امسال نسبت به پاییز سال قبل میآید. پاییز سال ١٤٠٢، در بخش غلات، متوسط قیمت ذرت دانهای ١١٣٠٢٣ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز ١٤٠١، معادل ۱۲.۱ درصد افزایش داشته، همچنین متوسط قیمت برنج ٦٩٨٨٣٢ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز سال قبل، کاهش ١٧.٩ درصدی نشان داده است.
نوسان قیمت محصولات زراعت
در بخش حبوبات، در فصل پاییز ١٤٠٢، متوسط قیمت لوبیا قرمز ٥٢٥٢٨٣ و لوبیا چیتی ٥٧٧٩٥٢ ریال بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۴۵.۲ و ٢٤.٣ درصد افزایش نشان میدهد.
در بخش محصولات جالیزی، در سه ماهه سوم سال ١٤٠٢، متوسط قیمت هندوانه ٤٠٣٨٦ و خیار ١٢٤١٣٠ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز سال قبل به ترتیب ۱.۱ و ٣٥.٤ درصد افزایش داشتهاست و متوسط قیمت خربزه ١١٣٥٨٦ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز سال قبل ٦٧.٥ درصد افزایش داشتهاست.
در بخش سبزیجات، در پاییز ١٤٠٢، متوسط قیمت گوجهفرنگی ٦٩٨٤٩ و پیاز ٧٦١٤٠ ریال بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۶۰.۶ و ٣.٢ درصد افزایش داشتهاست. بهعلاوه، متوسط قیمت سیب زمینی ٦٣٣١٨ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز ١٤٠١، معادل ٣٥.٢ درصد کاهش داشتهاست. همچنین متوسط قیمت بادمجان ٩٤٧٥٦ ریال بوده که به این ترتیب نسبت به پاییز سال قبل ١٠٠.٤ درصد افزایش داشتهاست.
در بخش محصولات علوفهای، در سه ماهه سوم سال ١٤٠٢، متوسط قیمت یونجه ٩١١٣٥ و ذرت علوفهای ٢٣٣٣٠ ریال بوده که نسبت به پاییز ١٤٠١، به ترتیب ۵۷.۲ و ١٠١.٩ درصد افزایش داشتهاست.
در بخش میوههای هستهدار، متوسط قیمت انار ١٥٤٦٨٣ ریال بوده که نسبت به پاییز سال قبل ۴۵.۸ درصد افزایش نشان میدهد.
در بخش میوههای دانهدار، در پاییز ١٤٠٢، متوسط قیمت سیب درختی ١٨٠٦٠٥ ریال بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۳۳.۸ درصد افزایش داشته و متوسط قیمت انگور ١٩٤٧٦٥ ریال بوده که نسبت به پاییز سال قبل ٤٩.٤ درصد افزایش داشتهاست.
نوسان نرخ در بازار محصولات دامی
در بخش پرورش دام سنتی، در سه ماهه سوم سال ١٤٠٢، متوسط قیمت یک کیلوگرم گوسفند و بره پرواری زنده ٢١٦٠٨٢٢ ریال و یک کیلوگرم گاو پرواری زنده ١٩٧١١٠٨ ریال بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۱۵۳.۷ و ١٣١.٤ درصد افزایش نشان میدهد.
در بخش فرآوردههای دامی سنتی، در پاییز ١٤٠٢، متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گوسفند ٢٨٣٦٦٥ ریال و متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گاو ١٥١٢٥١ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز ١٤٠١ به ترتیب ۲۶.۳ و ٢٥.٥ درصد افزایش نشان میدهد.
هزینه دستمزد و خدمات
در بخش هزینه خدمات ماشینی، در سه ماهه سوم سال ١٤٠٢، هزینه شخم زمین زراعی آبی ١٤٣٨٨٢٨٨ ریال در هر هکتار و هزینه شخم زمین زراعی دیم ١١٢٦٩٢٢٦ ریال در هر هکتار بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۴۸.۶ و ٦٠.٣ درصد افزایش داشتهاست.
در بخش دستمزد نیروی کار، در پاییز ١٤٠٢، متوسط دستمزد روزانه کارگر میوه چین مرد ٤٣٩٠١١٠ ریال و متوسط دستمزد روزانه کارگر میوهچین زن ٣٤٧٨١١٨ ریال بوده که نسبت به فصل پاییز سال ١٤٠١ به ترتیب ۴۵.۵ و ٤٦.١ درصد افزایش داشته است. در این فصل، متوسط دستمزد روزانه کارگر تنککار مرد ٣٥٥٣٦٩١ ریال و متوسط دستمزد روزانه کارگر تنککار زن ٢٤٥٨٩٩٦ ریال بوده که نسبت به پاییز سال قبل به ترتیب ٤٦.٦ و ٣٢.٩ درصد افزایش داشتهاست.
افزایش نرخ محصولات زراعت و افت ساخت و ساز، نوسانات قیمتی در بازار، افزایش هزینه دستمزد و خدمات، افزایش قیمتها و کاهش تقاضا، وضعیت نامنظم بازارهای زراعت و تاثیرات منفی آن بر تولیدکنندگان.