بخش دانشجویی جشنواره: اجرای صحنه نمایش با رویکرد آکادمیک

اجرای تئاتر با رویکرد آکادمیک/ ویژگی بخش دانشجویی جشنواره چیست؟

0 نظر


بخش دانشجویی جشنواره بین‌المللی صحنه نمایش فجر، پیشینه حضور در این جشنواره را داراست و امسال با مساعدت و پیگیری‌های فراوان بازگشته است. اهداف این بخش شامل پژوهش، آموزش و اجرای صحنه نمایش با رویکردهای آکادمیک و بر اساس نظریه‌های اجرایی معاصر است. در این بخش، پایان‌نامه‌های دانشجویی رشته صحنه نمایش به اجرا در جشنواره می‌رسند. محتوای موضوعی آثار نیز متنوع بوده و شامل اجرا یا بازخوانی آثار کلاسیک و برجسته جهان، نوشتار خلاقانه و نوشتار خلاقانه نمایشی ایران و تنوع در گونه‌های اجرایی نمایش ایرانی است. همچنین، بخش صحنه نمایش دانشجویی توجه به پژوهش و آموزش دارد و برای رسیدن به این منظور، کارگاه‌ها، درس‌گفتارها و نشست‌های تخصصی صحنه نمایش برگزار می‌شوند. اجراهای بخش دانشجویی در تالارهای متعددی از جمله تالارهای مولوی و حافظ برگزار می‌شود و علاقه‌مندان به صحنه نمایش دانشجویی می‌توانند همچنین آثار برگزیده رویدادهای صحنه نمایش دانشگاهی را ببینند. چهل‌ودومین جشنواره صحنه نمایش فجر در تهران برگزار می‌شود.

حسین عبداللهی مدیر بخش دانشجویی جشنواره بین‌المللی صحنه نمایش فجر درباره اهداف و برنامه‌های این بخش از جشنواره به خبرنگار دیجیاتور گفت: بخش دانشجویی، اگرچه پیشینه حضور در جشنواره صحنه نمایش فجر را دارد ولی بیش از ۲ دهه در این جشنواره حضور نداشته است و امسال با مساعدت و پیگیری‌های فراوان مدیر کل هنرهای نمایشی و دبیر جشنواره صحنه نمایش فجر و مشارکت اداره کل پشتیبانی امور فرهنگی اجتماعی وزارت علوم دوباره به جشنواره صحنه نمایش فجر بازگشته است.

وی افزود: گذشته از حضور صحنه‌ای نمایش‌های دانشجویی در جشنواره صحنه نمایش فجر، از دیگر اهداف بسیار مهم این بخش از صحنه نمایش کشور، پژوهش، آموزش و اجرای صحنه نمایش با رویکردهای آکادمیک و بر اساس نظریه‌های اجرایی معاصر است. باید اشاره کنم برخی از آثار راه‌یافته به این بخش، پایان‌نامه‌های دانشجویی دانشجویان رشته صحنه نمایش است که پس از تحقیق و پژوهش‌های فراوان درباره متن، کارگردانی و شیوه‌های اجرایی و در پی آزمون و خطاهای فراوان به اجرا در جشنواره رسیده‌اند.

عبداللهی درباره محتوای مضمونی آثار راه‌یافته به جشنواره هم توضیح داد: برای شرایط محتوایی بخش صحنه نمایش دانشجویی، محتوای موضوعی آزاد در نظر گرفته شده و همین امر باعث شده است از نظر موضوع و محتوا شاهد تنوع در این بخش باشیم. این تنوع شامل اجرا یا بازخوانی آثار کلاسیک و برجسته مطالعات تاریخی صحنه نمایش جهان، تنوع اجرایی در آثار نوشتار خلاقانه و نوشتار خلاقانه نمایشی ایران و همچنین تنوع در گونه‌های اجرایی نمایش ایرانی است.

مدیر بخش دانشجویی جشنواره، توجه به پژوهش و آموزش در بخش صحنه نمایش دانشجویی را دارای اهمیت دانست که برای رسیدن به این منظور، کارگاه‌ها، درس‌گفتارها و نشست‌های تخصصی صحنه نمایش نیز تدارک دیده شده است.

وی ادامه داد: در این اقدام، با بهره‌گیری از استادان مشهور بین‌المللی و استادان برجسته ایرانی صحنه نمایش دانشگاهی، موضوعات گوناگونی مانند رویکردها و نظریات معاصر صحنه نمایش و اجرا، بدن، فرم و حرکت، طراحی صحنه نمایش و دیگر موضوعات تخصصی آثار خلاقانه نمایش آموزش داده خواهند شد. این کارگاه‌ها که برای دانشجویان رشته نمایش در نظر گرفته شده‌اند، در سطوح مختلف کارشناسی و کارشناسی ارشد، برگزار می‌شوند و دانشجویان شرکت‌کننده در این کارگاه‌ها و نشست‌ها، با رعایت پیش‌نیازهای لازم برای شرکت در هر کارگاه و یا نشست، انتخاب خواهند شد.

عبداللهی در پایان عنوان کرد: گذشته از نشست‌های پژوهشی و آموزشی که عنوان شد، همچنین جلسات نقد و بررسی آثار به نمایش درآمده در بخش دانشجویی، در روزهای ۳، ۵، ۷، ۹ و ۱۱ بهمن با حضور عوامل ساخت و ساز نمایش‌ها، و همچنین منتقدان ثابت و مدعو برگزار می‌شود.

اجراهای بخش دانشجویی را غیر از تالارهای مولوی و حافظ، تالارهای مجموعه صحنه نمایش شهر تهران اعم از چهارسو، قشقایی و سایه و همچنین تالارهای مجموعه ایرانشهر و تالارهای مجموعه محراب و سنگلج نیز میزبانی خواهند کرد. همچنین برای علاقه‌مندان به صحنه نمایش دانشجویی، به موازات آثار راه‌یافته به بخش مسابقه دانشجویی، آثار برگزیده رویدادهای صحنه نمایش دانشگاهی و دانشجویی نیز در جدول جای دارند و روی صحنه خواهند رفت.

چهل‌ودومین جشنواره بین‌المللی صحنه نمایش فجر به ریاست کاظم نظری و دبیری مهدی حامدسقایان، از ۲۷ دی تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۲ در تهران در حال برگزاری است.


بخش دانشجویی جشنواره بین‌المللی صحنه نمایش فجر بازگشته است. اهداف این بخش شامل پژوهش، آموزش و اجرای صحنه نمایش با رویکردهای آکادمیک و بر اساس نظریه‌های اجرایی معاصر است. تنوع موضوع و محتوا در آثار بخش صحنه نمایش دانشجویی مشاهده می‌شود. کارگاه‌ها، درس‌گفتارها و نشست‌های تخصصی صحنه نمایش برگزار می‌شوند. جلسات نقد و بررسی آثار نیز در روزهای معین با حضور عوامل ساخت و ساز نمایش‌ها برگزار می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *