چالش مستندسازی از راه دور: مقاومت مردم غزه در زندگی روزمره

چالش‌ مستندسازی از راه دور/ مردم غزه در عین زندگی، مقاوت می‌کنند


در چهاردهمین جشنواره مردمی اثر سینمایی عمار، احسان شادمانی، کارشناس ارشد سازماندهی رسانه و مستندساز با مستند “روایت خیالی دریاکنار شرقی” در بخش رقابتی حاضر شده است. طی گفت‌وگو با خبرنگار دیجیاتور، احسان شادمانی از شکل‌گیری ایده این مستند و نحوه ساخت آن صحبت کرده است. مستند “روایت خیالی دریاکنار شرقی” با معرفی خرده روایت‌های مردم غزه زندگی در آن منطقه و مقاومت آنها را نشان می‌دهد. تیم ساخت و ساز این مستند با تصویربرداری از لوکیشن‌ها در غزه و هماهنگی آنلاین با کارگردانی احسان شادمانی، توانستند این مستند را به ایران منتقل کنند. مستند “روایت خیالی دریاکنار شرقی” به کارگردانی احسان شادمانی و با تهیه کنندگی محمدهادی نعمتی، تدوین فاطمه توسلی نژاد و هنر صوتی علی گرگین ساخت و ساز شده است.

احسان شادمانی کارشناس ارشد سازماندهی رسانه که از سال ۹۰ در حوزه مستندسازی فعالیت دارد در چهاردهمین جشنواره مردمی اثر سینمایی عمار با مستند «روایت خیالی دریاکنار شرقی» در بخش رقابتی این رویداد حاضر است. وی در گفت‌وگو با خبرنگار دیجیاتور با اشاره به شکل گیری ایده این مستند گفت: براساس مستند قبلی که با عنوان «مادر اسراییل» ساخته بودم و در آن پژوهشی جامع درباره موضوع غزه انجام دادیم، آرام آرام توانستیم تیم هایی برای تصویربرداری و ساخت و ساز داخل غزه شناسایی کنیم که در نهایت به ایده کار «روایت خیالی دریاکنار شرقی» رسیدیم.

وی با تاکید بر اینکه تصمیم بر این شد تا براساس خرده روایت‌ها مستندی از زندگی مردم غزه ساخته شود، ادامه داد: تلاش کردیم در این مستند برخلاف گزارش‌های خبری و کلیپ‌های متداول در کشور که تصویری امنیتی و پادگانی از غزه به نمایش می‌گذارند، روایت زندگی مردم را نشان دهیم و بگویم مردم در عین زندگی خود در حال مقاومت هستند. در این پروژه تعمدا افراد را در سطح تیپ روایت کردیم و با این خرده روایت‌ها تلاش کردیم بگوییم اهالی غزه، اسراییل را به زندانی بزرگ بدل کرده اند.این مستند برخلاف گزارش‌های خبری و کلیپ‌های متداول در کشور که تصویری امنیتی و پادگانی از غزه به نمایش می‌گذارند، روایت زندگی مردم را نشان می‌دهد تا بگویم مردم در عین زندگی خود در حال مقاومت هستند

این کارگردان با اشاره به اینکه مستند با پژوهش و پایش حول ۱۰ شخصیت در غزه شکل گرفت، عنوان کرد:۱۰ شخصیت نظیر، فردی که دوچرخه سوار است، فردی که اثر ادبی آشپزی نوشته است، فردی که بافنده است و قبلا دستگاه بافندگی را از ایران و ترکیه تهیه کرده است و سایر افرادی که از شخصیت های شناخته شده غزه هستند، محور این مستند قرار دارند و تیم ساخت و ساز در غزه با تصویربرداری از لوکیشن‌ها با ما در ارتباط بود و به صورت آنلاین نحوه تصویربرداری و سوالات را هماهنگ و کارگردانی می‌کردیم.

وی با تشکر از همکاری و حمایت خالد قدامی مسؤول دفتر حماس در ایران و ناصر ابوشریف رییس دفتر جهاد اسلامی، گفت: با حمایت و همراهی این ۲ نفر توانستیم از سازماندهی شهری غزه، اداره بنادر غزه و سایر مراکز که نیاز به تصویربرداری در آن‌ها داشتیم مجوز های لازم را دریافت کنیم.

این مستندساز با اشاره به چالش‌های تهیه این مستند از راه دور، افزود: ما توانستیم تصویربردارانی را در غزه پیدا کنیم، اما این تصویربرداران تجربه فعالیت خبری با اینسرت های کوتاه داشتند که خبری بود و از فضای مستند فاصله داشت، از این رو در گام اول تلاش کردیم تا تصویربرداران قاب های مناسبی برای مستند تهیه کنند. از دیگر چالش های این مستند تفاوت های فرهنگی و زاویه نگاه بود و انتقال این تصاویر به ایران هم به سختی محقق شد. باتوجه به اینکه امکان آپلود فایل ها از غزه وجود نداشت یک هارد از مرز رفح غزه خارج شد و با گذر از چندین کشور و دست به دست شدن بین افراد مختلف به ایران رسید.

انتقال این تصاویر به ایران هم به سختی محقق شد و باتوجه به اینکه امکان آپلود فایل ها از غزه وجود نداشت یک هارد از مرز رفح غزه خارج شد و با گذر از چندین کشور و دست به دست شدن بین افراد مختلف به ایران رسید. شادمانی با اشاره به اینکه «دریاکنار شرقی» از زبان افراد مختلف جریان داشتن زندگی در غزه را نشان می‌دهد، گفت: خانم رولا قشاوی که کیک پز است و اثر ادبی او ۷۰۰ سال دستور پخت‌های مختلف کنعانی را شامل می‌شود خود سندی بر حضور فلسطینیان در این منطقه است یا فدا الدالی که عضو تیم دوچرخه سواری فلسطین است و از سال ۲۰۱۸ در راهپیمایی بازگشت هدف تک تیرانداز قرار گرفته و یک پای خود را از دست داده داست.

وی با تاکید بر اینکه قبرستان متجاوزان برای اولین بار در این مستند نمایش داده شده است که نمایانگر شکست نیروهای انگلیسی برای تصرف غزه در خلال منازعه جهانی است و اهالی غزه این منطقه را به گورستان ۴۰۰۰ سرباز انگلیسی تبدیل کرده اند، یادآور شد: اولین بار است که این قبرستان و فضای داخل آن توسط دوربین روایت می‌شود.

مستند «روایت خیالی دریاکنار شرقی» که توسط تصویربرداران داخل غزه فیلمبرداری و به صورت از راه دور کارگردانی شده است به زندگی جاری مردم غزه و روایت مقاومت آنها در قلب زندگی می‌پردازد.

سایر عوامل این مستند عبارتند از تهیه کننده: محمدهادی نعمتی، تدوین: فاطمه توسلی نژاد، هنر صوتی: علی گرگین، ساخت و ساز: باسل ابوحسان، تصویر: حامد الشوبکی.


مستند “روایت خیالی دریاکنار شرقی” توسط احسان شادمانی، کارشناس ارشد سازماندهی رسانه، در چهاردهمین جشنواره مردمی اثر سینمایی عمار شرکت می‌کند. این مستند بر خلاف گزارش‌های خبری و کلیپ‌های متداول، زندگی مردم غزه را نشان می‌دهد و بیان می‌کند که آنها در حین زندگی خود در حال مقاومت هستند. مستند با تیم ساخت و ساز در غزه با هماهنگی آنلاین تصویربرداری شد و به سختی به ایران منتقل شد. در این مستند به خرده روایت‌ها و زندگی مردم غزه توجه شده است و قبرستان متجاوزان نیز برای اولین بار با دوربین ضبط شده است. سایر عوامل این مستند شامل تهیه کننده، تدوینگر، موسیقیدان، تولیدکننده و تصویربردار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *