امضای یک توافقنامه جامع حملونقل بین ایران و ازبکستان در آینده نزدیک
0 نظر
در جلسه مشترک بین مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی ایران و جورابیگ میرزا محموداف وزیر انرژی ازبکستان، اشارهای به تعهد اجرای توافقات دو کشور در حوزه حملونقل، ترانزیت، و توسعه کریدور شرقی_غربی شد. همچنین طرحها برای افزایش پروازها، احداث راههای مواصلاتی، و شرایط ویژه برای شرکتهای ایرانی در ازبکستان بیان شد. این جلسه نیز با تأکید بر اهمیت توسعه روابط تجاری و ترانزیتی بین دو کشور به پایان رسید.
به گزارش دیجیاتور، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی امروز (۱۵ اسفندماه) در جلسه مشترک با جورابیگ میرزا محموداف وزیر انرژی ازبکستان و هیئت همراه که در خصوص موضوعات مربوط به حوزههای حملونقل و ترانزیت برگزار شد، با اشاره به نشستهای مختلف میان مقامات ایران و ازبکستان در حوزه حملونقل، گفت: خود را متعهد به اجرای تفاهمات دو کشور از جمله در حوزه توسعه کریدور شرقی_ غربی میدانیم.
وی افزود: در خصوص تامین مالی و افزایش ظرفیت لجستیکی در بندر شهید رجایی، آمادگی اجرای توافقات را داریم تا سرمایهگذاران با سهولت بیشتری برنامههای خود را اجرا کنند.
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: در کریدورهای ترانزیتی شمالی_جنوبی و شرقی_ غربی که محور آن ایران و ازبکستان است، با یکسان سازی تعرفههای حملونقلی و همچنین هماهنگی در بخش برنامه کاربردی میتوان به سهولت و تسریع ترانزیت کمک کرد.
بذرپاش با اشاره به اینکه تسهیل فرآیندهای ترانزیتی ایران و ازبکستان از اصول روابط دو کشور است، گفت: در سال ۱۴۰۲ ایران مجموعاً بیش از ۴۰ درصد رشد ترانزیت را تجربه کرده که بخش زیادی از آن حاصل توافقات با کشورهای منطقه و همسایه برای تسهیل ترددهای ترانزیتی بوده است.
بذرپاش در ادامه این جلسه ۳ پیشنهاد تشکیل کمیته حملونقل مشترک ایران و ازبکستان، ترسیم نقشه راه ترانزیتی و حملونقلی و تهیه پیش نویس سند جامع حملونقل میان دو کشور را با قید فوریت مطرح کرد که با استقبال هیئت ازبکستانی همراه شد.
وی افزود: با تهیه نقشه راه ترانزیتی و حملونقلی، مسیر حرکت برای توسعه ترانزیت که زیربنای ارتقای همکاریهای تجاری است، ترسیم میشود.
افزایش تعداد پروازها میان دو کشور
از دیگر موضوعات مطرح شده از سوی وزیر راه و شهرسازی در این جلسه، افزایش پروازهای دو کشور برای سهولت تردد تجار و سرمایهگذاران میان ایران و ازبکستان بود که مقرر شد دو کشور این موضوع را پیگیری کنند.
آمادگی ایران برای مشارکت در احداث راههای مواصلاتی ریلی و بزرگراهای ازبکستان
بذرپاش ادامهداد: آمادگی برای احداث راههای مواصلاتی ریلی و بزرگراهای در کشور ازبکستان وجود دارد و تفاهم نامهای در قالب صدور خدمات فنی و فناوری طراحی نیز در حال اجراست.
شرایط ویژه برای فعالیت شرکتهای ایرانی در ازبکستان فراهم میشود
جورابیگ میرزا محموداف وزیر انرژی ازبکستان نیز در این جلسه با بیان اینکه اعتماد متقابل بین رؤسای جمهور دو کشور یک سرمایه بزرگ است، گفت: مقام عالی رتبه ازبکستان اهمیت ویژهای برای توسعه روابط با ایران قائل است و به همین منظور بهعنوان نماینده ویژه وی همراه با هیئتی به ایران آمدیم تا در همه موضوعات از جمله توسعه روابط در حوزه تولیدی، فروش خارجی و بازرگانی بینالملل کالاها گفتوگو کنیم و زیرساختهای حملونقل خود را در همین راستا توسعه دهیم.
وی افزود: علاقمندیم شرایط ویژه فعالیت و حضور شرکتهای ایرانی در ازبکستان در زمینه بازرگانی و فروش خارجی و تولیدات مشترک را فراهم کنیم.
وزیر انرژی ازبکستان گفت: حجم تبادلات تجاری میان دو کشور در سال ۲۰۲۳ به ۵۰۰ میلیون دلار رسید و میخواهیم در سال ۲۰۲۴ و در میان مدت با افزایش چشمگیری همراه شود که برای عملیاتی شدن این هدف، باید همکاریها در زمینه انرژی و توسعه زیرساختهای حملونقلی را افزایش دهیم.
محموداف همچنین ضمن قدردانی از پیشنهاد وزیر راه و شهرسازی کشورمان مبنی بر تأسیس کارگروه مشترک حملونقل دو کشور برای تداوم رایزنیها میان معاونان این حوزه، اظهار کرد: ترسیم نقشه راه برای توسعه روابط ترانزیتی دو کشور قطعاً نقش مهمی در توسعه روابط تجاری نیز ایجاد خواهد کرد.
وی یادآور شد: مشتاق مشارکت و حضور شرکتهای ایرانی در حوزه ساخت راه آهن و بزرگراه در ازبکستان هستیم چرا که در این مسافرت از نزدیک توان بالای شرکتهای ایرانی در حوزه فناوری و خدمات فناوری طراحی را مشاهده کردیم.
وزیر انرژی ازبکستان ادامهداد: روح تاریخی و قرابت فرهنگی میان دو کشور برقرار است و حضور شرکتهای ایرانی در پروژههای ازبکستان نسبت به سایر کشورها برای ما اولویت دارد، همچنین قطعاً با حضور شرکتهای ایرانی زمینه توسعه روابط ترانزیتی نیز بیشتر فراهم میشود.
در پایان مقرر شد سند جامع حملونقل میان ایران و ازبکستان هرچه سریعتر تهیه و توسط وزیر حملونقل ازبکستان و وزیر راه و شهرسازی کشورمان به امضا برسد.
نتیجه جلسه مشترک وزیر راه و شهرسازی ایران و وزیر انرژی ازبکستان درباره تسهیل فرآیندهای ترانزیتی و حملونقل میان دو کشور، افزایش تعداد پروازها برای سهولت تردد تجار و سرمایهگذاران، آمادگی ایران برای مشارکت در احداث راههای مواصلاتی ریلی و بزرگراهای در ازبکستان، و فراهم کردن شرایط ویژه برای فعالیت شرکتهای ایرانی در ازبکستان است. همچنین توافق برای تأسیس کارگروه مشترک حملونقل دو کشور و تهیه سند جامع حملونقل میان ایران و ازبکستان هم از دیگر تصمیمات این جلسه بود.