موافقتنامه بازرگانی ترجیحی بین ایران و ازبکستان به عنوان یک سند اجرایی امضا شد.

سند اجرایی موافقت نامه تجارت ترجیحی بین ایران و ازبکستان امضا شد


در این متن اشاره شده است که ازبکستان به عنوان یکی از مهمترین کشورهای آسیای میانه با پیوندهای فرهنگی و تاریخی عمیق با ایران، همواره مورد توجه بوده است. اخیراً مقام عالی رتبه ازبکستان با مقام معظم رهبری دیدار کرده و پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک بین دو کشور توسط وزارت صمت برگزار شد. به دعوت مقامات ازبکستان، وزیر صمت قرار است به این کشور مسافرت کند. همچنین یک هیأت تخصصی شامل مدیران بیش از 20 شرکت بزرگ ایران به سرپرستی معاونین منتخب وزیر به ازبکستان اعزام شدند. این هیئت در گفتگوهای دیپلماتیک با شرکت‌ها و دستگاه‌های مرتبط خود تمامی زمینه‌های همکاری و موانع را بررسی کرده‌اند. در این مسافرت توافق‌های گسترده‌ای در حوزه همکاری و مشارکت ایران در تعمیرات توربین‌های گازی، بازرگانی ترجیحی، صنایع نفتی و نیروگاهی، شرکت در پروژه‌های زیرساختی و تسهیل ثبت دارو و تجهیزات علوم درمانی بین دو کشور امضا شده است. این مسافرت، مدل موفقی در توسعه مناسبات مالی است که می‌توان در سفرهای آینده بر اساس آن بهره‌برداری کرد.

به گزارش دیجیاتور، سیدمحمدصادق قناد زاده، به هشت مورد از مهم‌ترین توافقات صورت گرفته در دیدارهای صورت گرفته وزیر صمت و مقامات ازبکستانی اشاره کرد و گفت: ازبکستان به عنوان یکی از مهمترین کشورهای آسیای میانه که پیوندهای عمیق فرهنگی و تاریخی با ایران دارد، همواره مورد توجه بوده است. در این راستا و پس از مسافرت رؤسای جمهور دو کشور به کشور مقابل، دیدار مقام عالی رتبه ازبکستان با مقام معظم رهبری و همچنین برگزاری موفقیت‌آمیز پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک به سرپرستی وزارت صمت، مقرر شد به دعوت مقامات کشور ازبکستان، مسافرت وزیر صمت به این کشور در دستور کار قرار گیرد.

قنادزاده با بیان اینکه بیش از سه ماه مطالعات دقیق کارشناسی و گفتگوهای دیپلماتیک گسترده نمایندگان سازمان توسعه بازرگانی ایران و نمایندگی دیپلماتیک ایران در تاشکند برای برنامه‌ریزی هدفمند این مسافرت صورت پذیرفت، افزود: استخراج تمامی ظرفیت‌های اصلی همکاری، بررسی نیازهای بالقوه و بالفعل طرفین برای توسعه مناسبات مالی و تحلیل نتایج گفتگوهای دیپلماتیک گذشته باعث شد تا بسته مذاکراتی منسجمی تهیه و هیأت تجاری مناسبی از بخش خصوصی، انتخاب و برای همراهی دعوت شوند.

این مقام مسؤول ادامه داد: در این راستا یک هیأت تخصصی شامل مدیران عامل بیش از بیست شرکت بزرگ کشور به سرپرستی معاونین منتخب وزیر، دو روز پیش از مسافرت هیأت اصلی برای بررسی زمینه‌های همکاری به کشور ازبکستان اعزام شدند.

به گفته او، طی دو روز نمایندگان بخش خصوصی و دولتی، گفتگوهای دیپلماتیک گسترده‌ای با شرکت‌ها و دستگاه‌های متناظر خود انجام داده و مهمترین زمینه‌های همکاری و موانع کلیدی موجود بر سر راه توسعه مناسبات را استخراج کردند. تمامی این موارد در قالب محورهای گفتگوهای دیپلماتیک وزیر صمت با وزرا و مقامات عالی‌رتبه کشور ازبکستان دسته‌بندی و طی نشست مشترک وزیر با کل هیأت تجاری ایرانی و فعالان مالی مقیم مورد بررسی قرار گرفت.

قنادزاده با بیان اینکه در این مسافرت با وزیر تولیدی و تامین مالی ازبکستان، وزیر انرژی ازبکستان، وزیر معادن و زمین‌شناسی ازبکستان و در نهایت نخست وزیر این کشور ملاقات انجام شد، در مورد مهمترین توافقات و دستاوردهای مسافرت گفت: توافق بانک‌های مرکزی دو کشور برای فعال سازی مکانیزم تبادلات بانکی و معرفی بانک‌های تجاری برای پیشبرد گفتگوهای دیپلماتیک فنی، پذیرش اصل کامله‌الوداد (MFN) توسط حکومت ازبکستان بعد از چندین سال مذاکره بی‌نتیجه و امضای سند اجرایی موافقت‌نامه بازرگانی ترجیحی میان دو کشور، توافقات گسترده در حوزه همکاری و مشارکت ایران در تعمیرات اساسی توربین‌های گازی، ایجاد مرکز خدمات منطقه‌ای تعمیرات و اورهال اساسی تجهیزات نفتی، پالایشگاهی و نیروگاهی در ازبکستان و ایجاد ایستگاه‌های تقویت فشار گاز برای ازبکستان، مشارکت و تامین مالی ایران در ساخت نیروگاه‌های حرارتی در ازبکستان، توافق اولیه بر سر واگذاری محدوده‌های بزرگ معادن فلزی از جمله سنگ آهن، مس، طلا و… به پیمانکاران ایرانی برای پیاده‌سازی بسته کامل استخراج تا ساخت و ساز، توافق اولیه بر سر تشکیل شرکت لجستیک مشترک و تأمین واگن‌های باری توسط ایران برای توسعه حمل‌ونقل میان دو کشور، توافق اولیه برای حضور پیمانکاران بزرگ ایرانی در پروژه‌های زیرساختی ازبکستان و تسهیل‌گری در خصوص ضمانت‌نامه و توافق اولیه بر سر تسهیل ثبت دارو و تجهیزات علوم درمانی ایران در ازبکستان و تجهیز مراکز درمانی با تجهیزات علوم درمانی دانش بنیان ایرانی از جمله مهم‌ترین توافقات و دستاوردهای این مسافرت بود.

وی گفت: به نظر می‌رسد با توجه به رویکرد حکومت در بهره‌برداری از ظرفیت‌های سیاسی برای توسعه مناسبات مالی تجاری، می‌توان در کلیه سفرهای وزرای مالی و ریاست جمهوری بر اساس مدل موفق این مسافرت شامل انجام مطالعات دقیق و هدفمند پیش از مسافرت، شناسایی ظرفیت‌های همکاری و موانع و مشکلات موجود، انتخاب هدفمند ترکیب هیأت اعزامی از بخش خصوصی و دولتی برای همراهی و حضور در جلسات مذاکره، اعزام هیأت‌های مذاکراتی پیشرو برای دسته‌بندی موضوعات به سرپرستی مسئولین مرتبط و اتخاذ راهبردهای منسجم، همه جانبه‌نگر و اصولی برای گفتگوهای دیپلماتیک با کشورهای هدف بهره برد.


گفتگوهای دیپلماتیک و دیدارهای مقامات ایرانی و ازبکستانی منجر به ابراز عمق روابط فرهنگی و تاریخی بین دو کشور شده است. این دیدارها با هدف توسعه مناسبات مالی و تجاری بین دو کشور انجام شده است. در این دیدارها، توافقات مهمی به عمل آمده است که بررسی نیازها و ظرفیت‌های همکاری بین دو کشور را شامل می‌شود. همچنین ایجاد مرکز خدمات منطقه‌ای تعمیرات و تجهیزات نفتی، پالایشگاهی و نیروگاهی در ازبکستان و تاسیس شرکت لجستیک مشترک و تأمین واگن‌های باری از جمله دستاوردهای این دیدارها بوده است. از جمله توافقات دیگر می‌توان به تشکیل شرکت‌های نفتی و توسعه حمل‌ونقل بین دو کشور، واگذاری معادن فلزی به پیمانکاران ایرانی و تسهیل ثبت دارو و تجهیزات علوم درمانی ایران در ازبکستان اشاره کرد. با توجه به این دستاوردها، رویکرد حکومت به منظور بهره‌برداری از ظرفیت‌های سیاسی برای توسعه مناسبات مالی و تجاری، می‌توان با توجه به مدل موفقیت‌آمیز این دیدار، سفرهای بعدی وزرا و ریاست جمهوری را براساس همین مدل برگزار کرد و از راهبردهای اصولی و منسجم برای گفتگوهای دیپلماتیک با کشورهای هدف استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *