۷۵ درصد ساخت و ساز محصولات زراعت به وسیله تعاونی‌ها انجام می‌شود

۷۵ درصد تولید محصولات کشاورزی با تعاونی‌ها است


این متن درباره فعالیت‌های تعاونی‌ها در ایران در چهار دهه گذشته است. ارسلان قاسمی، رییس کمیسیون زراعت و معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران، در مصاحبه خود با خبرنگار دیجیاتور، به تاریخچه و تغییرات بخش تعاون در کشور اشاره کرده و همچنین فعالیت‌ها و اهمیت تعاونی‌ها در حوزه‌های مختلف مالی و اجتماعی را برجسته کرده است. وی همچنین نکاتی را برای بهبود وضعیت تعاونی‌ها در آینده مطرح کرده است.

به گزارش خبرنگار دیجیاتور، ارسلان قاسمی، رییس کمیسیون زراعت و معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران درباره فعالیت‌های تعاونی‌ها در بیش از ۴ دهه گذشته به مهر گفت: بخش تعاون به لحاظ اسناد و مدارک سابقه دیرینه در کشور دارد. این موضوع به سال ۱۳۰۳ خورشیدی بر می‌گردد که مقررات بازرگانی در کشور نوشته شد؛ در واقع یکی از شکل‌های هفتگانه شرکت‌های تجاری بخش تعاون بود.

وی افزود: برخی از برگه‌های سهام موجود مربوط به سال ۱۳۰۷ بوده که شرکت تعاونی در یزد و در تولیدی نساجی فعالیت داشته است.

وی با اشاره به تغییرات در سال ۱۳۵۰ عنوان کرد: در این سال مقررات موقتی برای تعاون و در حوزه روستایی شکل گرفت.

تولد تعاون در کشور

رییس کمیسیون زراعت اتاق تعاون ایران در ادامه سخنان خود به تغییرات این حوزه پس از تحول سیاسی اشاره کرد و گفت: بخش تعاون با توجه به اندیشه‌های شهید بهشتی و همفکران وی وارد میثاق ملی شد. در میثاق ملی، دانش مالی کشور به ۳ بخش دولتی، تعاونی و خصوصی تقسیم می‌شود و قرار بوده تعاون جز حلقه اصلی دانش مالی مردمی ایران باشد.

وی ادامه داد: پس از تصویب میثاق ملی تا سال ۱۳۷۰ قانونی به نام بخش تعاون نداشتیم. سازمان مرکزی تعاون روستایی وجود داشت اما در بخش تعاون منسجم نبود تا اینکه در ۱۳ شهریور ۱۳۷۰ مقررات بخش تعاون ابلاغ شد. از این رو ۱۳ شهریور در کشور به روز تعاون در تقویم ثبت شده است.

قاسمی با اشاره به تشکیل وزارت تعاون، اضافه کرد: در این دوره بخشی از قوانین اصلاح شد.

فعالیت تعاونی‌ها در محصولات زراعت

معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران گفت: در حال حاضر بیش از ۲۱۰ هزار شرکت تعاونی ثبت شده در کشور وجود دارد. این عدد پیش از تحول اساسی عدد بسیار کوچکی بود که به تعاونی‌های روستایی و بعضی تعاونی‌های توزیعی کارگری محدود می‌شد. امروز در ۳ بخش اصلی دانش مالی تولیدی و استخراج معدنی، زراعت و صنایع غذایی و خدمات تعاونی‌ها فعالیت دارند. در واقع در تمام فعالیت‌های مالی تعاون حضور دارد؛ در برخی بخش‌ها نقش آن پررنگ و در بعضی دیگر کم رنگ است.

قاسمی گفت: بیش از ۷۵ درصد از محصولات زراعت را تعاونی‌ها ساخت و ساز می‌کنند به معنای دیگر امنیت غذایی کشور را بخش تعاون تأمین و حفظ کرده است؛ در حالی که از این موضوع بسیاری آگاه نیستند.

وی افزود: بیش از ۶۰ درصد ترانزیت درون شهری و برون شهری کشور در اختیار بخش تعاون است. ما بیش از ۷ هزار فروشگاه توزیعی در کشور داریم که کالاهای اساسی را به دست مصرف کننده می‌رساند. دستگاه‌های اجرایی تمام وزارتخانه‌ها تعاونی مصرف دارند که کالاهای خوراکی و غیرخوراکی را عرضه می‌کنند. یعنی خانواده بخش تعاون بدون سهام عدالت بیش از ۱۴ میلیون نفر عضو دارد که با سهام داران عدالت بیش از ۵۵ میلیون نفر می‌شوند.

رییس کمیسیون زراعت اتاق تعاون ایران با تاکید بر بزرگی خانواده تعاون در کشور عنوان کرد: یک میلیون و ۸۰۰ هزار شغل به طور مستقیم از طریق فعالیت‌های تعاونی انجام می‌شود. همچنین حدود ۲۵۰ شرکت دانش بنیان در بخش تعاون فعالیت دارند. به عبارت ساده بخش تعاون از توزیع علم تا کالا حضور داشته و نقش آفرین است.

پای لنگ بخش آمار

قاسمی با اشاره به یکی از مشکلات کشور در بخش تعاون، گفت: آمار متقن از سهم بخش تعاون در دانش مالی ملی در دست نیست. سهم تعاونی‌ها ۶، ۷ و ۸ درصد اعلام شده که حاکی از نبود آمار دقیق است.

وی تصریح کرد: بر اساس آماری که در کشور وجود دارد بیش از ۸۲ درصد دانش مالی در اختیار بخش دولتی و خصولتی‌ها است. بین ۱۸ تا ۲۰ درصد دانش مالی غیردولتی و در اختیار تعاونی‌ها و بخش خصوصی است؛ از این عدد گفته می‌شود حدود ۷ درصد در اختیار تعاون بوده که ۱۰۰ درصد مردمی است و حدود ۱۳ درصد هم در اختیار شرکت‌های خصوصی واقعی است.

وی اظهار کرد: بر اساس آماری که توانسته‌ایم به دست بیاوریم نزدیک به ۲ میلیارد دلار فروش خارجی از سوی شرکت‌های تعاونی انجام شده ضمن آنکه بسیاری از محصولاتی که امروز صادر می‌شود از سوی شرکت‌های تعاونی ساخت و ساز شده است. به عنوان مثال، بیشترین حجم ساخت و ساز زعفران کشور در اختیار شرکت‌های تعاونی است اما فروش خارجی آن را شرکت‌های خصوصی و بعضاً نیمه دولتی انجام می‌دهند.

قاسمی در پاسخ به این پرسش که ۲ میلیارد دلار فروش خارجی بخش تعاونی‌ها بیشتر در چه محصولاتی بوده است، گفت: بیشتر در حوزه محصولات زراعت است. ۹۰ درصد فعالیت‌های شیلاتی به ویژه در حوزه صید و صیادی، ساخت و ساز دام حداقل ۲۵ درصد، نزدیک ۳۰ درصد زنجیره مرغ کشور و بیش از ۶۰ درصد ساخت و ساز پسته کشور در حوزه تعاونی‌ها انجام می‌شود. همچنین در بخش گلخانه‌ها و محصولات تولیدی بیشتر از سوی تعاونی‌ها بوده است. در حوزه خرما هم ساخت و ساز محصولات بیشتر در اختیار تعاونی‌ها است.

پیشنهاد برای بهبود وضعیت تعاونی‌ها

معاون حقوقی و امور مجلس اتاق تعاون ایران در ادامه سخنان خود به دیدار فعالان مالی با رهبر تحول اساسی اشاره کرد و گفت: در این دیدار رهبر معظم تحول اساسی عنوان کرد مرکز آمار ایران بر اساس میثاق ملی آمار بخش تعاون را هم جداگانه احصای کند اما با وجود دستور صریح متأسفانه تا امروز عملیاتی نشده است.

قاسمی ادامه داد: دو روابط حکومتی کلی از سوی رهبر معظم تحول اساسی ابلاغ شد که نخستین آن اصل ۴۴ میثاق ملی بود که از آن به عنوان تحول اساسی مالی در کشور نام برده شد و یک فصل آن مربوط به تعاون است. روابط حکومتی دوم، مساله روابط حکومتی مقاومتی است که هدف اصلی آن هم بخش تعاون و دانش مالی مردم نهاد است.

این کارشناس حوزه تعاون تصریح کرد: هیچ یک از این دو روابط حکومتی به طور کامل اجرایی نشده و اگر محقق شود بهار بخش تعاون است و سهم تعاون در دانش مالی حداقل ۲۵ درصد خواهد بود. در حال حاضر در کشورهای سرمایه داری صرف، بسیاری از مؤسسات به ویژه در بخش بانک و پوشش ریسک مؤسسات بزرگ در حوزه تعاون فعالیت دارند.

قاسمی در پایان گفت: پیشران مالی در تمام کشورها شرکت‌های کوچک و متوسط بوده و شرکت‌های تعاونی در این بخش طبقه بندی می‌شوند.


متن بحث درباره فعالیت‌های تعاونی‌ها در ایران و تاریخچه آن است. بحث در مورد تولد تعاون در کشور و تغییرات آن پس از تحول سیاسی است. همچنین بحث درباره فعالیت تعاونی‌ها در محصولات زراعت و صنایع غذایی، ترانزیت، فروش مصرفی و اجرایی، فروش خارجی و نقش تعاونی‌ها در دانش مالی ملی است. در نهایت پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت تعاونی‌ها ارائه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *