کاهش بازرگانی بینالملل گوشت قرمز در سال نو میلادی
0 نظر
براساس گزارش دیجیاتور، در بازار کالاهای اساسی ، گوشت قرمز بسته بندی کیلویی با قیمت 390 هزار تومان و دو کیلویی با قیمت 722 هزار تومان در فروشگاههای زنجیرهای توزیع نمیشود، اما گوشت گوسفند برزیلی و گوساله منجمد به جای آن توزیع میشود. دبیر انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور اعلام کرده است که بازرگانی بینالملل گوشت قرمز کاهش یافته و عرضه به شکل خرد صورت میگیرد. عدم عرضه گوشت قرمز در بازار ، عرضه گوشت چرخ کرده و آبزیان را هم کاهش داده است. همچنین او پیشنهاد داده است که ضایعات گوشت مرغ را به انجمن تولیدی بسته بندی بسپارند تا با فروش خارجی ضایعات ارز وارد کشور شود. برای این منظور ، باید توزیع ضایعات به صورت کامل صورت گیرد تا باعث کاهش قیمت گوشت شود.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، رصد بازار کالاهای اساسی نشان میدهد حدود دو هفته است که گوشت قرمز بسته بندی یک کیلویی با قیمت ۳۹۰ هزار تومان و دو کیلویی به مبلغ ۷۲۲ هزار تومان در فروشگاههای زنجیرهای توزیع نمیشود؛ اما به جای آن ران گوشت گوسفند برزیلی منجمد هر بسته دو کیلویی با قیمت ۴۶۰ و گوشت گوساله منجمد ۳۱۵ هزار تومان در حال توزیع است. مسعود رسولی، دبیر انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور در این خصوص به مهر گفت: بازرگانی بینالملل گوشت گرم قرمز گرم کاهش یافته زیرا دی ماه مصادف با عید ژانویه و تعطیل رسمی کشورهای زیادی در جهان است.
وی در ادامه مساله کاهش عرضه گوشت گرم وارداتی افزود: دلیل دوم به توزیع خرد گوشت قرمز بر میگردد. در نیمه نخست سال گوشت فقط از طریق یک شبکه انجام میشد به این ترتیب گوشت وارداتی گرم به انجمن تولیدی بسته بندی تحویل و پس از بسته بندی از طریق شرکتهای انجمن در فروشگاههای زنجیرهای سراسر کشور توزیع میشد؛ اما در حال حاضر عرضه به شکل خرد انجام میشود. گوشت گرم گوسفند وارداتی از چند مجرا از جمله کاسبان امین برای قصابیها، میدان پیروزی برای میادین میوه و تره بار، میدان بهمن به شکل عمده دولتی و غیر دولتی و… در حال انجام است.
وی تصریح کرد: پیش از این ما میتوانستیم آمار گوشت توزیع شده را با جزئیات ارائه دهیم اینکه چقدر گوشت مرغ و چقدر لاشه گوسفند وارد کشور و در چه فروشگاههایی توزیع شده است. بازرس به راحتی با مراجعه به فروشگاهها میتوانست رصد کند چقدر از این گوشت به چه کسانی فروخته شده است.
دبیر انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور عنوان کرد: در ابتدای سال حکومت در راستای حمایت از دامداران هر کیلو گوشت گرم گوسفندی را ۳۵۳ هزار تومان خریداری و با پرداخت یارانه به مبلغ ۲۶۶ هزار تومان (برای حمایت از مصرف کننده) در اختیار تولیدی بسته بندی قرار میداد. این مبلغ برای گوشت گوساله هم ۲۳۰ هزار تومان خرید از دامدار بود که با یارانه پرداختی به آن، ۱۸۵ هزار تومان به فروش میرسید.
وی یادآور شد: افزایش قیمت گوشت در خرداد و تیر سبب شد تا حکومت با بازرگانی بینالملل، بازار محصولات پروتئینی را سازماندهی کند. تا چند ماه این روند پیگیری شد اما در نیمه دوم سال حجم بازرگانی بینالملل کاهش یافت.
رسولی با بیان اینکه در دو هفته اخیر انجمن تولیدی بسته بندی، گوشتی برای توزیع دریافت نکرده است، گفت: شرکت تعاونی انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی برای اینکه عرضه صفر نشود، یک محموله گوشت یخ زده برزیلی وارد و در فروشگاههای زنجیرهای توزیع کرد.
سرمایه مورد نیاز برای بازرگانی بینالملل
دبیر انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور در پاسخ به این پرسش که چرا این شرکت تعاونی مبادرت به بازرگانی بینالملل گوشت گرم نکرده است، گفت: مصرف گوشت گرم نسبت به منجمد بیشتر بوده و سرمایه زیادی برای بازرگانی بینالملل آن نیاز است. محموله وارداتی گوشت منجمد برزیلی ۲۰۰ تن بوده در حالی که این عدد برای گوشت گرم باید بیشتر باشد.
رسولی در خصوص تفاوت قیمت بازرگانی بینالملل گوشت منجمد و گرم ادامه داد: برای ۳۰۰ تن گوشت گرم وارداتی با قیمت هر کیلو ۲۵۰ هزار تومان حدود ۷۵ میلیارد تومان سرمایه نیاز است که برای ۶۰ روز به بیش از ۴ هزار میلیارد تومان (همت) میرسد.
دبیر انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی کشور در ادامه سخنان خود اظهار کرد: اگر روزانه ۲۰۰ تن گوشت در اختیار شرکتهای بسته بندی قرار گیرد، میتوانند کل فروشگاههای تهران را پوشش دهند و اگر این آمار ۴۰۰ تن باشد، میتوان فروشگاههای سراسر کشور را تغذیه کرد.
ضایعات و ظرفیت فروش خارجی
رصد برخی فروشگاههای زنجیرهای از سوی خبرنگار دیجیاتور حاکی از این است که تا دو هفته قبل در کنار گوشت قرمز بسته بندی، گوشت چرخ کرده، گوشت مرغ و قزل آلا بسته بندی هم توزیع و به فروش میرسید. اما با قطع شدن توزیع گوشت قرمز عرضه گوشت چرخ کرده و قزل آلا هم محدود شده و کاهش چشمگیری داشته است. رسولی در پاسخ به پرسشی مبنی بر چرایی عدم توزیع گوشت آبزیان و سایر اقلام پروتئینی گفت: تعداد فروشگاههای زنجیرهای بالا بوده و معمولاً چند ساعت زمان نیاز است تا محموله تحویل شود. در واقع هر ماشین برای یک یا چند فروشگاه محدود توزیع بار دارد. اگر این محموله محدود به گوشت مرغ و آبزیان شود هزینه ترانزیت به لحاظ مالی توجیه مالی برای شرکتهای فعال در تولیدی بسته بندی ندارد.
دبیر انجمن تولیدی بسته بندی گوشت و مواد پروتئینی در ادامه پیشنهاد کرد: سالانه حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور ساخت و ساز میشود. از این آمار حدود ۷۰۰ هزار تن ضایعات مانند پوست، دنبالچه، نوک بال و… است که عموماً دور ریخته یا مصرف سو از آن میشود. اگر توزیع این گوشت به طور کامل به این انجمن سپرده شود خرید عمده، قیمت را کاهش داده و با فروش خارجی ضایعات میتوان ارز وارد کشور کرد.
رسولی درباره موارد مصرفی این ضایعات گفت: در برخی کشورها این ضایعات به مصارف صنعتی میرسد.
گفتنی است؛ خبرنگار دیجیاتور موضوع بازرگانی بینالملل گوشت قرمز را از قائممقام وزارت جهاد زراعت در امور بازرگانی و تنظیم بازار پیگیری کرد اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.
در طی دو هفته اخیر، گوشت قرمز بسته بندی در فروشگاههای زنجیرهای توزیع نمیشود. به جای آن، گوشت گوسفند برزیلی و گوشت گوساله منجمد وارد و توزیع میشود. تا قبل از این، گوشت وارداتی از طریق شرکتهای انجمن تولیدی بسته بندی بعد از بسته بندی در فروشگاههای زنجیرهای توزیع میشد. البته در دو هفته اخیر، توزیع گوشت صفر شده است و برای جلوگیری از این امر، یک محموله گوشت یخ زده وارد و توزیع شده است. برای بازرگانی بینالملل گوشت گرم نیاز به سرمایه زیادی است و اخیراً مقدار بازرگانی بینالملل گوشت کاهش یافته است. تعدادی از فروشگاههای زنجیرهای همچنان گوشت چرخ کرده و گوشت مرغ را توزیع میکنند اما کاهش چشمگیری در این زمینه رخ داده است. همچنین، یکی از پیشنهادات برای استفاده از ضایعات گوشت مرغ، فروش خارجی این ضایعات به کشورهای دیگر است. در نهایت، هنوز پاس