راهنمای گام به گام ساخت توپک خزه ژاپنی و راه‌های مراقبت از آن | چگونه کوکداما بسازیم؟

کوکداما یک اصطلاح ژاپنی است که “توپک خزه” ترجمه می‌شود. این درواقع یک آثار خلاقانه ژاپنی است که قدمت آن به قرن‌ها قبل می‌رسد و امروزه دوباره محبوب شده است. کوکداما شامل کاشت یک گیاه در یک توپک خاکی و پوشاندن آن با خزه و گره زدن آن با ریسمان است. انتخاب گیاهانی که به خوبی در این شرایط رشد کرده و مستعد پوسیدگی نباشند، مهم است. همچنین نورپردازی و رطوبت محیط نیز باید مد نظر قرار بگیرند. هنگام ساخت کوکداما، باید مراقبت‌های لازم را به عمل آورید و به مواردی مانند آبیاری، غبارپاشی و افزودن کود مایع توجه داشته باشید.

کوکداما یک اصطلاح ژاپنی است که “توپک خزه” ترجمه می‌شود. این درواقع یک آثار خلاقانه ژاپنی است که قدمت آن به قرن‌ها قبل می‌رسد. اما امروزه دوباره محبوب شده است.

کوکداما همان کاشت یک گیاه در یک توپک خاکی و پوشاندن آن با خزه و گره زدن آن با ریسمان است. در نهایت می‌توانید آن را آویزان کرده و یا در یک سینی نگهداری کنید.

چه گیاهانی را می‌توان به روش کوکداما پرورش داد؟

کوکداما

به دلیل شرایط خاک و خزه، اجازه جریان هوای زیاد در اطراف ریشه‌ها وجود ندارد و شما باید گیاهانی را انتخاب کنید که در این شرایط به خوبی رشد کرده و مستعد پوسیدگی نباشند (مانند ساکولنت).

نورپردازی نیز مهم است. با توجه به پوشش خزه، نمی‌توان آن را در زیر نور مستقیم خورشید قرار داد، زیرا خزه تغییر رنگ داده و خراب می‌شود. پس بهتر است گیاهانی که سایه را ترجیح می‌دهند. مثلا گیاهان آپارتمانی را انتخاب کنید.

در نهایت، رطوبت مهم است. با این اوصاف شما می‌توانید این گیاهان را به روش کوکداما پرورش دهید:

  • سوسن آرامش
  • پتوس
  • گیاه گندمی
  • آنتوریوم
  • بگونیا
  • فیلودندرون

بیشتر بخوانید: ۴ ایده شگفت‌انگیز برای تبدیل خانه به باغی سرسبز!

راهنمای گام به گام ساخت کوکداما

ابتدا خاک را آماده کنید

خاک کوکداما
خاک کوکداما

برای این کار به خاک کمپوست و بونسای نیاز دارید.

در این مرحله باید به مخلوط و مرطوب کردن خاک بپردازید. پس  مقدار مساوی مخلوط خاک بونسای و کمپوست را با هم مخلوط کنید و کمی منابع آبی به آن اضافه کنید. خاک باید مقداری چسبنده باشد تا شکل خود را حفظ کند، اما خیلی متراکم نشود. اگر منابع آبی زیادی اضافه کردید، خاک بیشتری پر کنید یا صبر کنید تا کمی خشک شود.

قالب زدن خاک

قالب زدن خاک
قالب زدن خاک

خاک را به شکل توپی شکل دهید. اندازه توپ باید متناسب با اندازه گیاه و ریشه‌ها باشد. ابتدا توپ کوچکی درست کنید و سپس خاک را به آن اضافه کرده و کم کم بزرگ کنید.

حالا با هر دو انگشت شست قسمت بالای آن را فشار دهید تا سوراخی به اندازه ریشه‌های گیاه ایجاد شود. باید تا مرکز توپ این سوراخ را ادامه دهید؛ اما آنقدر فشار ندهید که کل توپ به دو قسمت تقسیم شود. آن را کنار بگذارید.

آماده سازی گیاه

آماده سازی گیاه
آماده سازی گیاه

گیاه را از گلدان بیرون آورده و ریشه‌های آن را باز کنید. تا جایی که امکان دارد خاک را از اطراف ریشه جدا کنید. علاوه بر این می‌توانید از قلمه‌های گیاهان آپارتمانی که در منابع آبی زندگی می‌کنند استفاده کنید.

سعی کنید به ریشه آسیب وارد نشود. اگر ریشه‌ها خیلی بلند هستند، آنها را کمی قیچی کنید.

بیشتر بخوانید: ۷ مد روز جذاب گیاهان آپارتمانی سال ۲۰۲۴ که از آن بی خبرید

ریشه‌ها را شکل دهید

ریشه‌ها را شکل دهید
ریشه‌ها را شکل دهید

ریشه‌ها را در سوراخی که درست کردید قرار دهید، اما خیلی عمیق نکارید. ریشه را تا جایی که می‌توانید پخش کنید. کاشت بیش از حد عمیق می‌تواند باعث پوسیدگی ساقه گیاه شود و به ریشه‌ها و برگ‌ها آسیب وارد کند. حالا خاک را ببندید و روی آن را آرام فشار دهید.

پوشش توپک با خزه

پوشش توپک با خزه
پوشش توپک با خزه

خزه را در منابع آبی خیس کنید، سپس منابع آبی اضافی آن را فشار دهید. خزه را روی توپک قرار دهید به طوریکه کاملاً آن را بپوشاند.

بستن با نخ

بستن با نخ
بستن با نخ

هنگامی که توپک با خزه پوشیده شد، مقداری نخ بردارید و به آرامی دور توپ بپیچید تا خزه محکم شود. خیلی محکم نخ را نکشید؛ خیلی شل هم نباشد.

 

مراقبت از کوکداما

مراقبت از کوکداما
مراقبت از کوکداما

به طور منظم توپک خزه را خیس کرده و منابع آبی اضافه را تخلیه کنید.

بعد از درست کردن کوکداما نباید آن را فوراً آویزان کنید.

آبیاری مهم‌ترین وظیفه شما است که با خیس کردن گلوله خزه در منابع آبی برای حدود ۱۵ دقیقه و آویزان نکردن و یا قرار دادن آن در منابع آبی انجام می‌شود.

اگر هوای محیط خشک است، می‌توانید آن را غبارپاشی کنید.

هر یا دو ماه یکبار، کمی کود مایع به منابع آبی اضافه کرده و به آن بدهید.

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما و کاربران محترم سایت دیجیاتور به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *