تأثیر راهاندازی شبکههای ۵G بر سطوح تشعشع در چه شکلی است؟
0 نظر
شبکههای مخابراتی سیار و استفاده از ابزارهای موبایل، جزئی لاینفک از زندگی بشر شدهاند. با گسترش شبکههای ۵G، نگرانیهایی در مورد خطرات ناشی از پرتوگیری الکترومغناطیسی از این شبکهها و تلفنهای همراه بر سلامتی انسان مطرح شده است. با این حال، بر اساس تحقیقات و اندازهگیریهای انجام شده، سطوح پرتوگیری الکترومغناطیسی در شبکههای موبایل به حداقل رسیدهاند و تأثیر قابل توجهی بر افزایش سطوح تشعشع ندارند. برای همین، نگرانیهای مربوط به پرتوگیری از این شبکهها را باید با اطمینان از رعایت استانداردهای موجود و آگاهیرسانی عمومی در مورد استفاده صحیح از موبایل کاهش داد. همچنین، لازم است که تا حد امکان گزارشهای دورهای در مورد تشعشع ناشی از سایتهای ایستگاههای پایه به نهادهای نظارتی ارائه شود تا شفافیت بیشتری در این زمینه فراهم شود.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، در دنیای امروز، شبکههای مخابراتی سیار به جزئی لاینفک از زندگی بشر تبدیل شدهاند و ابزارهای موبایل یکی از ابزارهایی است که همواره با انسانها همراه است. این مساله محدود به سن خاصی هم نیست و از کودکان تا سالمندان همگی به شکلی با این ابزارها سروکار دارند. با توجه به اینکه شبکههای مخابرات سیار مبتنی برای ارسال و دریافت امواج الکترومغناطیسی عمل میکنند، این نگرانی و دغدغه همواره وجود داشته است که آیا این استفاده فراگیر از فناوریهای بیسیم و امواجی که در فضا منتشر میشوند، مضراتی برای انسان و سلامتی او دارد؟
در سالهای اخیر، با گسترش شبکههای ۵G، این دغدغه بیشتر شده است و گروههای بسیاری در کشورهای مختلف، این چالش را مطرح کردهاند و برخی حتی دست به اقداماتی در جلوگیری از استقرار این نسل از شبکههای مخابرات سیار زدهاند.
از سوی دیگر، نظر کارشناسان حوزه مخابرات و متخصصان حوزه سلامت، بعضاً متفاوت با آن چیزی است که در سطح عموم و جامعه مطرح است.
در همین رابطه و به منظور نگرانیهای عمومی در مورد خطرات ناشی از پرتوگیری الکترومغناطیسی از شبکهها و دستگاههای موبایل بر سلامتی انسان، به سراغ یکی از کارشناسان این حوزه رفتهایم.
نرگس نوری، عضو هیأت علمی گروه مخابرات رادیویی پژوهشگاه مخابرات و تکنولوژی مخابرات در گفتگو با خبرنگار دیجیاتور گفت: این نگرانیها که از سالهای قبل مطرح بوده، با ادعاهای جدیدی پیرامون استقرار و راهاندازی شبکههای ۵G تشدید شده است. دغدغههای موجود عمدتاً نتیجه برداشتهایی غیر واقعی است که در مورد ماهیت و سطح پرتوگیری الکترومغناطیسی از شبکههای موبایل وجود دارد.
وی افزود: اندازهگیریهای انجام شده در شبکههای واقعی و عملیاتی مخابرات سیار نشان میدهند که سطوح پرتوگیری الکترومغناطیسی از این شبکهها، بسیار کمتر از حدود مجاز معرفی شده در دستورالعملها و استانداردهای بینالمللی است. علاوه بر این، اندازه گیری ها نشان میدهند که راهاندازی شبکههای ۵G نیز تأثیر قابل توجهی بر افزایش سطوح تشعشع ندارد.
نوری در ادامه گفت: افزایش تعداد آنتنهای شبکه موبایل در ۵G به معنای افزایش پرتوگیری نیست، زیرا افزایش تعداد آنتنها امکان استفاده از تکنیکهای شکل دهی پرتوهای تابشی در راستای مورد نیاز و عدم ارسال سیگنال در سایر جهات را فراهم میآورد. از سوی دیگر افزایش تعداد سایتها و استفاده از سلولهای کوچک در شبکههای ۵G باعث میشود که سطح توان ارسالی سایت و در نتیجه پرتوگیری ناشی از آن کاهش یابد. اندازه گیری های انجام شده در کشورهای مختلف دنیا نشان میدهند که سطوح پرتوگیری الکترومغناطیسی ناشی از فناوری ۵G در بسیاری از موارد در حدود ۱۰۰۰ برابر کمتر از سطوح مجاز تعیین شده است.
این پژوهشگر حوزه مخابرات رادیویی افزود: بر اساس اجماع گروههای متخصص این حوزه و سازمان بهداشت جهانی، خطرات سلامتی اثبات شدهای در اثر مواجهه با تشعشعات الکترومغناطیسی در شبکههای موبایل اعلام نشده است. اما در عین حال، برای به حداقل رساندن آسیبهای احتمالی، همواره اجرای اقداماتی جهت پایش مستمر سطح تشعشع شبکههای موبایل به منظور اطمینان از رعایت استانداردهای موجود و در کنار آن آگاهی رسانی عمومی پیرامون شیوه استفاده صحیح از موبایل به ویژه برای کودکان و گروههای حساس توصیه میشود.
نوری ادامه داد: برای رفع دغدغههای مربوط به پرتوگیری از شبکههای موبایل در کشور، لازم است که ضمن سنجش میزان تشعشع ناشی از سایتهای ایستگاههای پایه، گزارشهای دورهای به منظور شفافیت بیشتر به نهادهای نظارتی و قانونی ارائه شود.
وی در پایان با اشاره به اینکه نشست تخصصی در دیماه با حضور متخصصان این حوزه در پژوهشگاه مخابرات و تکنولوژی مخابرات برگزار شد که در آن موضوع پرتوگیری از شبکههای موبایل و به ویژه شبکههای ۵G مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت، گفت: لازم به ذکر است پژوهشگاه مخابرات و تکنولوژی مخابرات ایران، به عنوان بزرگترین نهاد پژوهشی کشور در حوزه ict، از سالهای گذشته به صورت مستمر روی این حوزه فعالیت کرده است و پژوهشها و مطالعات بسیاری در این حوزه دارد و با همکاری اپراتورهای مخابرات سیار و نهادهای نظارتی دیگر نظیر سازمان تنظیم مقررات، همواره در صدد بررسی نگرانیها و ارزیابیهای فنی در این حوزه بوده است.
در دنیای امروز، استفاده گسترده از شبکههای مخابراتی سیار و ابزارهای موبایل برای ارسال و دریافت امواج الکترومغناطیسی مشکلاتی را برای سلامتی انسان ایجاد کرده است. اما تحقیقات نشان میدهند که اثرات مضری از استفاده از این ابزارها بر سلامتی وجود ندارد. برای رعایت استانداردهای موجود و خطرات احتمالی، پایش مستمر سطح تشعشع شبکههای موبایل و آگاهی عمومی در مورد استفاده صحیح از این ابزارها توصیه میشود. پژوهشگاه مخابرات و تکنولوژی مخابرات با همکاری سایر نهادهای نظارتی، بررسیهای فنی و کارشناسانی در این زمینه انجام داده است.