خواندن حکایت و روایت خیالی معروف در ضرب المثل “باج سبیل دادن”

0 نظر

ضرب المثل “باج سبیل دادن” اصطلاحی است که تا قرن‌های گذشته در ایران استفاده می‌شد و به معنای افزایش دستمزد یا مزایا بی‌جهت برای افرادی است که در وضعیت قدرت قرار داشتند. ریش‌داشتن و سبیل داشتن در آن زمان اعتبار و ارزش خود را داشته و شاه عباس صفوی سعی کرد با تنظیماتی در این زمینه، به کنترل آن‌ها بپردازد. اما این اقدامات شاه عباس منجر به ایجاد نقص‌ها و مشکلاتی در جامعه شد که از آن جمله می‌توان به پدیده “باج سبیل دادن” اشاره کرد. به عبارت دیگر، باج سبیل دادن موضوعی است که در زمان‌های گذشته به روشنی با مفهوم غلبه و استفاده ناعادلانه از موقعیت اجتماعی مرتبط بوده است.

در ابتدا بهتر است با معنی ضرب المثل “باج سبیل دادن” آشنا شوید. همانطور که خودتان می‌دانید؛ “باج سبیل دادن” در زمانی استفاده می‌شود که شخصی می‌خواهد با زور و قلدری از کسی پول بگیرد. در این شرایط می‌گویند فلانی باج سبیل گرفته است.

همه ما ممکن است در مکالمات خود از برخی از ضرب المثل‌ها استفاده کنیم که معنای آن را تا حدودی می‌دانیم؛ اما نمی‌دانیم ریشه و اصل روایت خیالی به کجا بر می‌گردد. با ما همراه باشید تا روایت خیالی قدیمی این ضرب المثل را بشنوید.

روایت خیالی ضرب المثل “باج سبیل دادن”

روایت خیالی ضرب المثل “باج سبیل دادن”

با این حال در این دوران ریش به اندازه سبیل ارزش و اعتبار نداشت. اما کم کم سبیل داشتن از رونق افتاد و ریش‌های بلند و انبوه جای آن را گرفتند.

یکی از نکته‌های مهم تاریخی در این باب، مخالفت شاه عباس صفوی با ریش گذاشتن بود. ریش در زمان شاه عباس بازارش کساد شد و به اعتبار سبیل اضافه شد.

وی در آغاز سلطنت خود به همه مردان ایرانی دستور داد باید ریش‌های خود را بتراشند؛ اما گذاشتن سبیل آزاد بود و خود شاه عباس هم سبیل‌های بلندی داشت.

شاه عباس سبیل را نوعی آرایش صورت می‌دانست و با توجه به بلندی و کوتاهی، به خدمتکاران خود بیشتر و کمتر حقوق می‌پرداخت. بنابراین درباریان با توجه به کیفیت و تناسب سبیل حقوق و مزایای بیشتری دریافت می‌کردند.

این نوع اضافه حقوق و مزایا که به خاطر سبیل بود؛ کم کم در اصطلاح عامه به باج سبیل معروف شد، ‌زیرا سبیل دارها به این مقدار پولی که بابت سبیل از شاه دریافت می‌کردند قانع نبودند و از کد خدایان و روستاییان و طبقات ضعیف جامعه پول و جنس و … به عنوان باج سبیل دریافت می‌کردند.

بیشتر بخوانید:

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *