حمایت از ساخت و ساز ضروری امر ضروری است، اما باید از جیب صادرکننده نشات گرفته شود
0 نظر
در نشست هیئت نمایندگان اتاق ایران، رئیس کمیسیون توسعه فروش خارجی غیرنفتی اظهار کرد که از سال ۹۷، صادرکنندهها با مشکلاتی مانند تعهد ارزی و نرخ دستوری نهاد مالی روبرو هستند. این موضوع باعث مختل شدن دانش مالی کشورها و افزایش نرخ ارز در بخش فروش خارجی آنها شده است؛ اما ایران به دلیل خودتحریمیها وجهانیسازیها، این فرصت را از دست داده است. وی همچنین به اشکالات دیگری چون رفع تعهد ارزی و تنظیم بازار اشاره کرد و خواستار حمایت از ساخت و ساز و روشهای تنظیم بازار برای صادرکنندگان شد.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون توسعه فروش خارجی غیرنفتی اتاق ایران امروز در نهمین نشست هیأت نمایندگان اتاق ایران اظهار کرد: از سال ۹۷ صادرکنندهها با تعهد ارزی و نرخ دستوری نهاد مالی مواجه هستند. اگرچه با کاهش ارزش پول ملی، بخشی از دانش مالی متضرر میشود ولی دانش مالی کشورهای مختلف با افزایش نرخ ارز در بخش فروش خارجی منتفع میشوند.
وی افزود: در نتیجه این افزایش نرخ ارز در حوزه فروش خارجی بخشی از خسارت کشورها جبران میشود ولی در ایران به دلیل خودتحریمیها این فرصت از دست رفت و حداقل منافع ارزی با افزایش فروش خارجی و ساخت و ساز ارزآور حاصل شد.
رئیس کنفدراسیون فروش خارجی ایران اظهار کرد: از سال ۹۷ موضوع رفع تعهد ارزی و عرضه ارز در نیما برای شرکتهای بزرگ حل شده است ولی ۴۵۰۰ کارت بازرگانی صادراتی فعال که حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار ارز کشور را تأمین میکنند و بیشترین نرخ اشتغال را در دانش مالی کشور دارند، همچنان گرفتار هستند.
وی تصریح کرد: روابط حکومتیگذار نرخ دلار کانال تلگرامی را قبول ندارد و ما هم قبول نداریم ولی این در شرایطی است که روابط حکومتیگذار نظام ارزی قادر باشد نرخ تلگرامی را به نرخ خود نزدیک کند و تقاضا را بر اساس نرخ تصویب شده در اختیار بگذارد و بعد انتظار داشته باشد ارز صادراتی را با نرخ دستوری، صادرکنندهها در اختیار نهاد مالی قرار دهند.
لاهوتی افزود: چطور ممکن است تولیدکنندهای که نیازمندی ارزی ندارد، در شرایط تورم، افزایش حقوق برای کارکنان خود دارد و نرخ ارز مواد اولیه کالایش هم آزاد است ولی در نهایت با ۱۵ درصد کمتر به نهاد مالی بفروشد؟
وی با تأکید بر اینکه حمایت از ساخت و ساز لازم است اما نه از جیب صادرکننده و ارزان خریدن ارز آنها، افزود: چه اتفاقی افتاده که کالای وارداتی گرانتر شده است؟ آیا این به دلیل جذابیت بازرگانی بینالملل است؟ این نشان میدهد که جایگزینی روابط حکومتیگذار ارزی بهجای روابط حکومتیگذار تجاری این موضوع را تحت تأثیرگذار قرار داده است.
رئیس کمیسیون توسعه فروش خارجی غیرنفتی ایران گفت: مصوباتی که در کمیتههای مختلف تصویب میشود و اجرای آن زمانبر است، آزاردهنده است. ۱۸ ماه قبل برای سال ۹۷ تعیین تکلیف شد تا بدهکاران ارزی و کارتهای تعلیق شده بهصورت ریالی، بدهی خود را بپردازند ولی هنوز اجرایی نشده و آنها به سمت کارتهای یکبارمصرف سوق داده شدهاند.
لاهوتی افزود: ورود موقت یکی از ابزارهای مهم تأمین مواد اولیه واحدهای تولیدی است؛ این موضوع از ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ تعیین تکلیف نشده و بین گمرک و نهاد مالی برای ارسال سی دی مشکلاتی به دلیل سیستمی نشدن است. عوارض صادراتی و دریافت وجوه دولتی علیالحساب از ورود موقت یکی از مشکلات است. ورود موقت یعنی عوارضی پرداخت نشود و اینها برای صادرکنندهها رنجآور شده است.
رئیس کنفدراسیون فروش خارجی ایران با تاکید بر اینکه باید جایگاه سازمان توسعه بازرگانی به آن اصل و واقعیتش برگردد، گفت: لازم است که تعهد ارزی برای صادرکنندههای محصولات زراعت حذف شود. روشی ایجاد شود که متناسب با وضعیت صادرکنندههای بخش خصوصی که از انرژی ارزان استفاده نمیکنند، باشد. همچنین با روشی تنظیم بازار انجام شود تا صادرکننده با عوارض غیرمنطقی و ممنوعیت و محدودیت مواجه نکند.
صادرکنندهها با افزایش نرخ ارز در بخش فروش خارجی منتفع میشوند.