ادامه فعالیت بازارهای بورسی طلا
0 نظر
بازار سهام کالای ایران در یک اطلاعیه، توضیح داد که اختلال در فرآیندهای بازار سرمایه پس از ابلاغ بخشنامه نهاد مالی در مورد بازار طلا شایعه بوده است و مصادیق معاملات بازار سرمایه بر اساس مقررات و قوانین بازار سرمایه قابل اجرا است. با این حال، با توجه به تغییرات مدیریتی در نهاد مالی، موافقت نهاد مالی برای راه اندازی بازار اوراق بهادار شمش طلا در مطالعات تاریخی ۱۴۰۱/۱۲/۲۱ حاصل شد. بازار سهام کالای ایران نیز مسئولیت حفظ حقوق مالکانه سرمایه گذاران در بازار رسمی اوراق مبنی بر طلا به ارزش ۳۰۰ هزار میلیارد ریال را به عهده دارد. بازار اوراق بهادار شمش طلا تنها مرجع رسمی انجام معاملات کالا در مقررات و قوانین است و تحت حمایت قانونی قرار دارد. هدف از گسترش بازار رسمی طلا تجمیع ذخایر طلا کشور و کاهش پولشویی و قاچاق است. همچنین نهاد مالی با بخشنامهای به بانکها و مؤسسات اعتباری اعلام کرد که صدور گواهی از طریق سازوکار بازار سهام کالا و غیر آن صرفاً پس از اخذ مجوز از نهاد مالی امکانپذیر است. با این حال، تعدادی از مؤسسات اعتباری بر خلاف روال معمول اجاره صندوق امانات، مسکوکات طلا و شمش طلا را از مشتریان خود دریافت کرده و با صدور تأییدیهای، موجبات صدور گواهی برای شخص امانت دهنده با استفاده از سازوکارهای بازار سهام کالا فراهم میکنند.
به گزارش دیجیاتور، بازار سهام کالای ایران برای رفع ابهامات و رفع شایعات پیرامون ایجاد اختلال در فرآیندهای بازار سرمایه که بعد از ابلاغ بخشنامه نهاد مالی مطرح شده است، در اطلاعیهای توضیح داد: به استناد بند (ج) ماده ۲۶ مقررات احکام دائمی معاملات بازارهای اوراق بهادار مبتنی بر طلا صرفاً در قالب مقررات و قوانین بازار سرمایه اجرایی میشود. قطع نظر از این حکم صریح قانونی جهت اطمینان از عدم مخالفت روابط حکومتی گذار پولی، موافقت نهاد مالی پس از تغییرات مدیریتی سال گذشته در نامه شماره ۱/۲۶۳۹۲۹ مورخ ۱۴۰۱/۱۰/۲۰) اخذ شده است و بازار اوراق بهادار شمش طلا با تأیید و حضور معاون اول محترم مقام عالی رتبه وزیر محترم امور مالی و دارایی و رئیس محترم کمیسیون مالی مجلس در مطالعات تاریخی ۱۴۰۱/۱۲/۲۱ راه اندازی شد.
همچنین بر اساس این اطلاعیه، بازار سهام کالای ایران حفظ حقوق مالکانه نزدیک به ۴۰۰ هزار سرمایه گذار به ارزش بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد ریال در بازار رسمی اوراق مبنی بر طلا را وظیفه خود میداند و کلیه تعهدات و تضامین لازم در خصوص امنیت و حسن انجام وظایف از خرابههای بورسی اخذ شده است. شایان ذکر است بازار سهام کالا تنها مرجع رسمی مبادلات انواع اوراق بهادار مبنی بر کالا در مقررات متعدد بوده و مورد حمایت قانونی نیز قرار گرفته است.
بدیهی است، کمک به گسترش بازار رسمی طلا که در سنوات متمادی مورد تقاضای فعالان مالی بوده با ارتقای شفاف سازی موجب تجمیع ذخایر طلای کشور و کاهش زمینههای پول شویی و قاچاق میشود. میزان ذخایر موجود در خزانههای بورسی بالغ بر ۴۵۰۰ کیلوگرم شمش طلا و ۷۰۰ هزار سکه طلا بوده که تنها ۲۰ کیلوگرم ذخایر شمشی بالا در یکسال اخیر بنا بر درخواست صاحبان اوراق ترخیصی و تحویل شده است. تمام طلاهای موجود در نیازهای بورسی دارای شناسنامه و تأیید مالکیت بوده و انجام هرگونه سوءاستفاده جهت قاچاق طلا در این بازار غیر ممکن است. قابل ذکر است، شورای عالی بازار سهام در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۲۱ نسبت به راه اندازی بازار اوراق طلا خارج بازار سهام مخالفت کرده و مراتب را به اعضای این شورا از جمله نهاد مالی ابلاغ کرده است.
به اطلاع فعالان بازار میرساند، مطابق رویههای جاری فعالیت بازارهای مربوطه کماکان استمرار خواهد داشت.
گفتنی است، نهاد مالی با ابلاغ بخشنامهای خطاب به شبکه بانکی اعلام کرد: اخذ مسکوکات و شمش طلا از اشخاص ولو به صورت امانت که منتج به صدور گواهی از طریق سازوکار بازار سهام کالا و غیر آن شود، صرفاً پس از أخذ مجوز از نهاد مالی امکانپذیر است.
این بانک با صدور بخشنامه شماره ۲۶۰۷۸۵/۰۲ به مطالعات تاریخی ۱۴۰۲/۱۰/۲۴ خطاب به تمامی بانکها و مؤسسات اعتباری تاکید کرد: مؤسسات اعتباری مجازند وفق بند (۷-۳) مقررات ناظر بر عملیات مجاز بانکی مصوب جلسه مورخ ۲۷/۱۰/۱۳۹۰ شورای محترم پول و اعتبار، اقدام به «قبول و نگاهداری اشیا گرانبها، اسناد و اوراق بهادار و اجاره صندوق امانات به مشتریان» نمایند. لیکن اخیراً برخی مؤسسات اعتباری با استناد به آن و بر خلاف روال و قواعد متعارف اجاره صندوق امانات، در لوای ارائه خدمات دریافت و نگهداری اشیا گرانبهای اشخاص، مبادرت به اخذ مسکوکات طلا و شمش طلا از مشتریان کرده و در قبال تأییدیهای که در این رابطه صادر میکنند، موجبات صدور گواهی برای شخص امانت دهنده با استفاده از سازوکارهای بازار سهام کالا را فراهم میکنند که قابلیت معامله دارد.
بازار سهام کالای ایران در اطلاعیهای رویکرد خود را در خصوص ایجاد اختلال در فرآیندهای بازار سرمایه برای رفع ابهامات پس از ابلاغ بخشنامه نهاد مالی توضیح داد. بازار سهام کالای ایران نقش خود در حفظ حقوق مالکانه سرمایه گذاران در بازار رسمی اوراق مبنی بر طلا را مورد تأکید قرار داده است. همچنین شورای عالی بازار سهام نیز به راه اندازی بازار اوراق طلا خارج بازار سهام مخالفت کرده است. نهاد مالی نیز ابلاغ بخشنامهای صادر کرده و اعلام کرده است که اخذ مسکوکات و شمش طلا صرفاً پس از اخذ مجوز از نهاد مالی امکانپذیر است. نهاد مالی همچنین به بانکها و مؤسسات اعتباری تاکید کرده که مجازند وفق قوانین بانکی، اشیا گرانبها و اوراق بهادار را قبول و نگهداری نمایند. اخیراً برخی مؤسسات اعتباری اقدام به اخذ مسکوکات طلا و شمش طلا از مشتریان کرده و موجبات صدور گواهی برای شخص امانت دهنده را فراهم میکنند. بازار سهام کالا تنها مرجع رسمی مبادلات انواع اوراق بهادار مبنی بر کالا است و تمام طلاهای موجود در نیازهای بورسی دارای شناسنامه و تأیید مالکیت بوده و انجام هرگونه سوءاستفاده در این بازار غیرممکن است.