استهلاک تجهیزات تحقیقاتی، عامل اصلی کاهش نرخ رشد ساخت و ساز علمی در ایران

فرسودگی تجهیزات تحقیقاتی عامل مهم کاهش شیب رشد تولید علمی ایران


دکتر پیمان صالحی در گفت وگو با مهر اعلام کرد که ساخت و ساز علم در ایران بهبود یافته است و از رتبه ۵۴ جهانی به رتبه ۱۵ رسیده است، حتی در برخی موارد رتبه اول دنیا را به دست آورده است. او همچنین به اهمیت استفاده از تجهیزات پیشرفته در تحقیقات اشاره کرده و بر اهمیت خرید تجهیزات جدید و مدرن تاکید کرده است. از نظر وی، فرسودگی تجهیزات تحقیقاتی در ایران مانع از رشد بیشتر در ساخت و ساز علمی شده است و اقدام به خرید تجهیزات جدید و پیشرفته می‌تواند به بهبود شرایط این حوزه کمک کند.

دکتر پیمان صالحی در گفت‌وگو با مهر گفت: از نظر ما بحث ساخت و ساز علم زیرساخت‌های بسیار مهمی نیاز دارد، ما در ساخت و ساز علم ایران پیشرفت بسیار چشمگیری را تجربه کرده ایم و از رتبه ۵۴ دنیا به رتبه ۱۵ دنیا رسیده ایم. در طی چند سال ما در روند صعودی شیب علمی، رتبه اول را در دنیا کسب کرده ایم.

وی افزود: وقتی که به قله‌ها نزدیک می‌شویم بدیهی است اگر بخواهیم پله‌های آخر را بالا برویم کارمان سخت‌تر می‌شود ما در سال ۲۰۲۲ توانسته ایم رتبه خودمان را حفظ کنیم و همچنین در نمای Web Of Science رتبه هفدهم را در دنیا و در منطقه رتبه دوم را کسب کرده ایم.

صالحی با تاکید بر اینکه کشور ایران ظرفیت‌ها، منابع و نیروی انسانی بسیار فوق العاده ای دارد، گفت: یکی از مسائلی که باعث شده است شیب رشد ساخت و ساز علمی ایران کاهش پیدا کند، فرسودگی تجهیزات تحقیقاتی کشور است.

وی افزود: ما اگر بخواهیم در سطح اول دنیا کار کنیم به تجهیزات مدرن و پیشرفته‌ای نیاز داریم، با تجهیزات پیشرفته امور تحقیقاتی را می‌توانیم سریع‌تر، دقیق‌تر و کم هزینه تر انجام داد.

معاون وزیر علوم افزود: اما وقتی تجهیزات پیشرفته وجود نداشته باشد اصلاً نمی‌توانیم در سطح علمی اول دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم. بنابراین دو موضوع «تجهیزات قدیمی که فرسوده شده اند» و «خرید تجهیزات جدید و مدرن» در این بحث مهم است.


پیشرفت علم در ایران به دلیل زیرساخت‌های مهم رخ داده است. ایران از رتبه ۵۴ دنیا به رتبه ۱۵ دنیا پیشرفت کرده است و رتبه اول را در دنیا کسب کرده است. ایران ظرفیت‌ها، منابع و نیروی انسانی فوق‌العاده‌ای دارد. اما فرسودگی تجهیزات تحقیقاتی باعث شده است که شیب رشد علمی کاهش یابد. ما برای کار در سطح اول دنیا به تجهیزات پیشرفته نیاز داریم. بدون تجهیزات مدرن، نمی‌توانیم در سطح علمی اول دنیا حضور داشته باشیم. بنابراین، موضوع تجهیزات تحقیقاتی جدید و مدرن بسیار اهمیت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *