ساخت و ساز زعفران با افت ۴۰ تا ۶۰ درصدی / هزینه هر کیلو ۱۳۰۰ دلار

افت ۴۰ تا ۶۰ درصدی تولید زعفران / هر کیلو ۱۳۰۰ دلار


قیمت جهانی زعفران افزایش یافته است و این به وضعیت ساخت و ساز در ایران بر می‌گردد که حدود ۹۰ درصد بازار تقاضا جهان را تأمین می‌کند. کاهش ساخت و ساز امسال حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد، باعث افزایش قیمت زعفران شده است. عواملی مانند نرخ تورم، کم آبی، نداشتن آموزش لازم به کشاورزان و تنش‌های گرمایی و سرمایی نیز بر کاهش ساخت و ساز تأثیرگذار بوده‌اند. بهره‌وری در ساخت و ساز نیز کاهش یافته و در هر هکتار حدود ۲ تا ۳ کیلو گرم زعفران برداشت می‌شود، که در ۴ دهه قبل این رقم ۶ کیلو گرم بود. آموزش‌های لازم به کشاورزان، میزان عمق کاشت و استفاده از کود پوسیده دامی نیز تأثیرگذار در بهبود ساخت و ساز زعفران است. در حال حاضر قیمت هر کیلو زعفران در بازار کشور بین ۶۰ تا ۷۲ میلیون تومان است.

به گزارش خبرنگار دیجیاتور، قیمت جهانی زعفران افزایش یافته است و این به وضعیت ساخت و ساز در ایران بر می‌گردد که حدود ۹۰ درصد بازار تقاضا جهان را تأمین می‌کند. علی حسینی گازار، عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران درباره چرایی افزایش قیمت زعفران به مهر گفت: ایران بزرگترین تولیدکننده در جهان است و حدود ۹۰ درصد مصرف جهانی را تأمین می‌کند.

وی افزود: با کاهش ۴۰ تا ۶۰ درصدی آمار ساخت و ساز امسال، طبیعی است خریداران عمده جهانی که ساخت و ساز را رصد می‌کنند متوجه این امر شوند و بازار تقاضا نسبت به عرضه پیشی می‌گیرد و باعث گرانی در بازار جهانی می‌شود.

وی با اشاره به نرخ جهانی زعفران ادامه داد: هر کیلو زعفران بیش از ۱۳۰۰ دلار بوده که این عدد سال گذشته زیر ۱۰۰۰ دلار بود.

چرا ساخت و ساز زعفران در کشور کاهش یافت؟

عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به کشت عمده زعفران در استان‌های خراسان جنوبی، شمال و رضوی اظهار کرد: نرخ تورم هزینه ساخت و ساز را افزایش داد و درآمد کشاورزان با توجه به انتظارات نبود. این امر انگیزه ساخت و ساز را کاهش داد و کشاورزان خیلی اهتمام به مراقبت و تیمار از مزرعه خود نداشتند؛ از این ر ساخت و ساز در استان‌هایی که قطب ساخت و ساز بودند توجیه مالی نداشت اما در سایر استان‌های کشور ساخت و ساز بهتر بود.

حسینی گازار به تنش‌های گرمایی و سرمایی از دیگر دلایل کاهش ساخت و ساز اشاره کرد و گفت: زعفران محصول سازگار با کم آبی بوده و مصرف منابع آبی آن پایین است. اما نبود آموزش لازم به کشاورزان سبب شد تا خسارت‌ها از محل تنش‌های سرمایی و گرمایی زیاد باشد. در این حوزه هم کسی پاسخگو نیست.

نایب رئیس انجمن زعفران خراسان جنوبی به گلایه یادآور شد: آموزش در فلان نهاد نیست بلکه باید در میدان کشت و در کف مزرعه باشد. عدم ترویج سبب شده تا برخی زعفران کاران این محصول را مانند گندم کشت کنند.

این عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه زعفران بین ۲۰ تا ۳۰ استان کشور کشت می‌شود، اضافه کرد: این در حالی است که باید استان‌های کم منابع آبی و مستعد از سوی وزارت جهاد زراعت شناسایی و در این استان‌ها محصول کاشته شود. در حال حاضر از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب زعفران کشت می‌شود در حالی که در استان‌هایی با وضعیت منابع آبی بهتر باید محصولاتی مانند گندم، نخود و… کاشته شود.

کاهش بهره‌وری از ۶ کیلو گرم به ۳ کیلو گرم

عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به کاهش بهره‌وری در ساخت و ساز این محصول پردرآمد ادامه داد: امروز در هر هکتار بین ۲ تا ۳ کیلو گرم زعفران برداشت می‌شود و این عدد ۴ دهه قبل ۶ کیلو گرم بود. اگر آموزش‌های لازم داده شود نباید کشت در هر هکتار کمتر از ۸ کیلو گرم باشد.

حسینی گفت: آموزش به کشاورز گوشزد می‌کند در استان‌هایی که تنش گرمایی و سرمایی زیاد است باید پیاز زعفران در عمق ۲۵ سانتی متری کاشته شود در حالی که برخی در عمق ۱۰ تا ۱۲ سانتی متری مبادرت به کاشت می‌کنند. همچنین استفاده از کود پوسیده دامی هنگام سرما باعث نگهداری از گیاه می‌شود زیرا زعفران محصولی زمستانه بوده و فصل کشت و برداشت آن از آذر تا فروردین به طول می‌انجامد. از سوی دیگر رعایت عمق کاشت از خروج رطوبت اضافه از گیاه هنگام تنش گرما جلوگیری می‌کند.

در حال حاضر هر کیلو زعفران در بازار کشور بین ۶۰ تا ۷۲ میلیون تومان به فروش می‌رسد.


قیمت جهانی زعفران در حال حاضر در حال افزایش است که دلیل آن کاهش ساخت و ساز در ایران است. ایران به عنوان بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان، حدود ۹۰ درصد تقاضای جهانی را تأمین می‌کند. با افزایش قیمت‌ها و کاهش آمار ساخت و ساز، خریداران عمده جهانی متوجه این امر شده‌اند و بازار تقاضا نسبت به عرضه پیشی گرفته است که باعث گران شدن زعفران در بازار جهانی شده است. قیمت هر کیلو زعفران در حال حاضر بیش از ۱۳۰۰ دلار است که در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است. کاهش ساخت و ساز، به عللی مانند کشت زعفران در استان‌هایی که قطب ساخت و ساز بودند اما توجیه مالی نداشت و نرخ تورم با کاهش درآمدها موجب کاهش انگیزه ساخت و ساز شده است. همچنین، تنش‌های گرمایی و سرمایی و عدم آموزش لازم به کشاورزان باعث کاهش ساخت و ساز زعفران شده است. کاهش بهره‌وری نیز تاثیر بسیاری در ساخت و ساز این محصول پردرآمد دارد. این موضوع نشان دهنده نیاز به آموزش لازم به کشاورزان است تا بهره‌وری در ساخت و ساز زعفران افزایش یابد. در حال حاضر هر کیلو زعفران در بازار کشور بین ۶۰ تا ۷۲ میلیون تومان به فروش می‌رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *