افت ۴۰ تا ۶۰ درصدی قیمت ساخت و ساز زعفران / هر کیلو زعفران ۱۳۰۰ دلار
0 نظر
قیمت جهانی زعفران در حال افزایش است و این موضوع با وضعیت ساخت و ساز در ایران مرتبط است که تا حدود ۹۰ درصد بازار تقاضا جهان را تأمین میکند. کاهش ساخت و ساز در ایران باعث میشود بازار تقاضا نسبت به عرضه پیشی بگیرد و قیمت ها در بازار جهانی افزایش یابد. این کاهش ساخت و ساز ناشی از عواملی مانند نرخ تورم، کمبود منابع آبی، تنشهای گرمایی و سرمایی و عدم آموزش لازم به کشاورزان است. همچنین، امروزه بهرهوری در ساخت و ساز زعفران نیز کاهش یافته است. اگر آموزشهای لازم به کشاورزان داده شود، میتوان بهرهوری را افزایش داد و قیمت زعفران را کاهش داد. در حال حاضر قیمت هر کیلو زعفران در بازار کشور بین ۶۰ تا ۷۲ میلیون تومان است.
به گزارش خبرنگار دیجیاتور، قیمت جهانی زعفران افزایش یافته است و این به وضعیت ساخت و ساز در ایران بر میگردد که حدود ۹۰ درصد بازار تقاضا جهان را تأمین میکند. علی حسینی گازار، عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران درباره چرایی افزایش قیمت زعفران به مهر گفت: ایران بزرگترین تولیدکننده در جهان است و حدود ۹۰ درصد مصرف جهانی را تأمین میکند.
وی افزود: با کاهش ۴۰ تا ۶۰ درصدی آمار ساخت و ساز امسال، طبیعی است خریداران عمده جهانی که ساخت و ساز را رصد میکنند متوجه این امر شوند و بازار تقاضا نسبت به عرضه پیشی میگیرد و باعث گرانی در بازار جهانی میشود.
وی با اشاره به نرخ جهانی زعفران ادامه داد: هر کیلو زعفران بیش از ۱۳۰۰ دلار بوده که این عدد سال گذشته زیر ۱۰۰۰ دلار بود.
چرا ساخت و ساز زعفران در کشور کاهش یافت؟
عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به کشت عمده زعفران در استانهای خراسان جنوبی، شمال و رضوی اظهار کرد: نرخ تورم هزینه ساخت و ساز را افزایش داد و درآمد کشاورزان با توجه به انتظارات نبود. این امر انگیزه ساخت و ساز را کاهش داد و کشاورزان خیلی اهتمام به مراقبت و تیمار از مزرعه خود نداشتند؛ از این ر ساخت و ساز در استانهایی که قطب ساخت و ساز بودند توجیه مالی نداشت اما در سایر استانهای کشور ساخت و ساز بهتر بود.
حسینی گازار به تنشهای گرمایی و سرمایی از دیگر دلایل کاهش ساخت و ساز اشاره کرد و گفت: زعفران محصول سازگار با کم آبی بوده و مصرف منابع آبی آن پایین است. اما نبود آموزش لازم به کشاورزان سبب شد تا خسارتها از محل تنشهای سرمایی و گرمایی زیاد باشد. در این حوزه هم کسی پاسخگو نیست.
نایب رئیس انجمن زعفران خراسان جنوبی به گلایه یادآور شد: آموزش در فلان نهاد نیست بلکه باید در میدان کشت و در کف مزرعه باشد. عدم ترویج سبب شده تا برخی زعفران کاران این محصول را مانند گندم کشت کنند.
این عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه زعفران بین ۲۰ تا ۳۰ استان کشور کشت میشود، اضافه کرد: این در حالی است که باید استانهای کم منابع آبی و مستعد از سوی وزارت جهاد زراعت شناسایی و در این استانها محصول کاشته شود. در حال حاضر از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب زعفران کشت میشود در حالی که در استانهایی با وضعیت منابع آبی بهتر باید محصولاتی مانند گندم، نخود و… کاشته شود.
کاهش بهرهوری از ۶ کیلو گرم به ۳ کیلو گرم
عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به کاهش بهرهوری در ساخت و ساز این محصول پردرآمد ادامه داد: امروز در هر هکتار بین ۲ تا ۳ کیلو گرم زعفران برداشت میشود و این عدد ۴ دهه قبل ۶ کیلو گرم بود. اگر آموزشهای لازم داده شود نباید کشت در هر هکتار کمتر از ۸ کیلو گرم باشد.
حسینی گفت: آموزش به کشاورز گوشزد میکند در استانهایی که تنش گرمایی و سرمایی زیاد است باید پیاز زعفران در عمق ۲۵ سانتی متری کاشته شود در حالی که برخی در عمق ۱۰ تا ۱۲ سانتی متری مبادرت به کاشت میکنند. همچنین استفاده از کود پوسیده دامی هنگام سرما باعث نگهداری از گیاه میشود زیرا زعفران محصولی زمستانه بوده و فصل کشت و برداشت آن از آذر تا فروردین به طول میانجامد. از سوی دیگر رعایت عمق کاشت از خروج رطوبت اضافه از گیاه هنگام تنش گرما جلوگیری میکند.
در حال حاضر هر کیلو زعفران در بازار کشور بین ۶۰ تا ۷۲ میلیون تومان به فروش میرسد.
قیمت جهانی زعفران افزایش یافته است و دلایل اصلی این افزایش عبارتند از کاهش ساخت و ساز، نرخ تورم، تنشهای گرمایی و سرمایی و کاهش بهرهوری در ساخت و ساز زعفران. ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان است و افزایش قیمت این محصول منجر به گرانی در بازار جهانی شده است. کشاورزان به دلایل مختلفی مانند افزایش هزینه ساخت و ساز، عدم انتظارات مناسب از درآمد کشاورزان و نبود آموزش لازم به کشاورزان، به ساخت و ساز زعفران توجه کافی نمیکنند. همچنین استفاده از کود پوسیده دامی و عمق کاشت نامناسب نیز تاثیری در بهرهوری و کیفیت ساخت و ساز زعفران دارد. در حال حاضر قیمت هر کیلو زعفران در بازار کشور بین ۶۰ تا ۷۲ میلیون تومان است.